Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pauliina Damdimopoulou käy käsiksi neitseelliseen aiheeseen – hän alkaa tutkia kemikaalien vaikutusta naisten lisääntymisterveyteen

Suomalainen tutkija perustaa tiimiä upouudessa tutkimuslaitoksessa Tukholman lähistöllä.

Tiede
 
Magnus Laupa
Pauliina Damdimopoulou pyrkii itsekin välttämään haitallisia kemikaaleja. Hän suosii luomua ja karttaa muovia.
Pauliina Damdimopoulou pyrkii itsekin välttämään haitallisia kemikaaleja. Hän suosii luomua ja karttaa muovia. Kuva: Magnus Laupa
Kuka

Munasolujen tutkija

 Pauliina Damdimopoulou, 35, on ryhmänjohtaja uudessa toksikologisessa tutkimuskeskuksessa Swetoxissa ja vanhempi tutkija Karoliinisessa instituutissa.

  Turun yliopiston dosentti.

  Väitteli Turun yliopistossa rukiin ja vehnän leseiden vaikutuksista naishormoneihin.

  Tutki Karoliinisessa instituutissa munasolun kypsymistä Outi Hovatan ryhmässä ja alkion varhaista kehitystä Juha Keren ryhmässä.

  Harrastaa legoja ja mielikuvitusleikkejä kahden taaperonsa kanssa. Ennen harrasti potkunyrkkeilyä.

Moisen valinnan eteen ei moni joudu. Nuori tutkija Pauliina Damdimopoulou oli juuri saanut apulaisprofessuurin Karoliinisesta instituutista, kun hänet valittiin yhdeksi kuudesta ryhmänjohtajasta Swetoxissa. Se on uudenlainen, pari vuotta sitten perustettu toksikologisten tieteiden tutkimuskeskus.

Karoliinisessa hänellä olisi ollut asema perinteikkäässä, arvostetussa laitoksessa, syöpätutkimukseen keskittynyt ryhmä ja rahoitus hankittuna. Swetoxissa ei ollut kuin tyhjiä halleja, ja nekin jossain Östertäljessä.

Ne autioituivat, kun lääkejätti AstraZeneca yllättäen lopetti tutkimuksen Ruotsissa. Tuhat tutkijaa sai potkut, tilat ja laitteet jäivät vaille käyttäjiä. Mikä mainio mahdollisuus perustaa ympäristön kemikalisoitumista tutkiva keskus! Se on ongelma, jota monet ruotsalaiset pitävät yhtä laajana, vakavana ja salakavalana kuin ilmastonmuutosta.

Swetoxin taakse tulivat kaikki maan 11 yliopistoa, joissa on toksikologian alan tutkimusta. Ensimmäiset viisi vuotta sen kulut maksavat muun muassa Karoliininen instituutti ja rikas Wallenbergin suku.

”Katuisin lopun elämääni, jos en olisi hypännyt tuntemattomaan”, Damdimopoulou sanoo.

Hänen mielessään kummittelee yhä joskus, kuinka tuli jänistettyä ensimmäisessä kesätyöpaikassa: ”Olin Taivassalossa kaupan kassalla ja kauppias kysyi, ottaisinko vastuulleni maitokaapin. En tiedä, selviydynkö siitä, vastasin. Ei kysynyt toista kertaa.”

Kotiseutu on auttanut häntä uralla muutenkin.

Damdimopoulou kehitti ranskalaisessa Watchfrog-yrityksessä geenimuokattua kalaa, joka hehkuu vihreänä, kun jätevedessä on liikaa hormonaalisia haitta-aineita. Siihen tarvittiin geeni kolmipiikeistä. Niitä ei ui Seinessä eikä myydä Pariisissa.

Kalat hankki lopulta Taivassalossa asuva isoisä paikallisilta kalastajilta.

Damdimopoulou aikoo tutkia hormonaalisten haitta-aineiden vaikutusta naisen lisääntymisterveyteen. Hän astuu neitseelliseen maastoon, sillä aiheesta ei juuri ole aiempia tutkimuksia.

Hän on kiinnostunut munasoluista: ”Nainen on päivittäin tekemisissä kymmenien, jopa satojen hormonaalisten haitta-aineiden kanssa. Selvitän, vaikuttavatko ne munasolujen elinvoimaan, kypsymiseen, kykyyn hedelmöittyä ja muodostaa alkio.”

”Kaikki munasolut ovat valmiina tyttövauvan syntyessä. Ne saattavat siis altistua ympäristön kemikaaleille vuosikymmenien ajan ennen kuin nainen päättää hankkia lapsia.”

Alkajaisiksi hän pakasti ämpärillisen teurastamolta saatuja lehmän munasarjoja. Niiden avulla hän kehittää menetelmiä sen tutkimiseksi, miten kemikaalit vaikuttavat munasarjan toimintaan. Lehmän ja naisten munasarjat muistuttavat monella tavoin toisiaan, ja molemmilla irtoaa yleensä vain yksi munasolu kerran kuussa.

Varsinaisiin kokeisiin hän käyttää munasarjojen koepaloja, joita Huddingen sairaalaan keisarileikkaukseen tulevat naiset toivottavasti luovuttavat.

Tarkoitus on keskittyä muun muassa näihin kemikaaleihin: muovin lisäaineet ftalaatit ja bisfenolit, pinta-aktiiviset aineet, kuten perfluoratut alkyyliyhdisteet, polybromatut palonsuoja-aineet, osa torjunta-aineista, kadmium ja lyijy.

Niiden vaikutuksista miehiin on tutkimuksissa saatu viitteitä. Kiveksen kehityshäiriön riski kasvaa, jos poikasikiö altistuu yhdisteille, jotka laskevat mieshormonin vaikutusta elimistössä. Häiriöön kuuluvat piilokiveksisyys, virtsaputken sulkeutumishäiriö, kohonnut kivessyövän riski sekä siemennesteen huononeminen.

Viime vuonna Journal of Clinical Endocrinology and metabolism -lehdessä ilmestynyt arvio osoittaa, että hormonaaliset haitta-aineet tulevat eurooppalaisille kalliiksi. Sairauksien hoito ja niiden vuoksi menetetty työpanos maksavat EU:n alueella varovaisesti arvioituna 157 miljardia euroa vuodessa. Mukana olivat hermoston ja aineenvaihdunnan häiriöiden sekä miesten heikentyneen lisääntymisterveyden kustannukset.

Euroopan komissio luokittelee hormonaaliset haitta-aineet “huolta aiheuttaviksi kemikaaleiksi”, yhtä vahingollisiksi kuin esimerkiksi syöpää aiheuttavat kemikaalit ja mutageenit.

”Hormonaalisten haitta-aineiden toksisuutta on vaikea ymmärtää. Se ei ole samanlaista kuin perinteisillä myrkyillä, jotka vaikuttavat nopeasti ja paljastuvat suoraviivaisilla testeillä. Nämä voivat kasvattaa rintasyöpäriskiä 50 vuoden päästä siitä, kun lapsi on altistunut pienelle annokselle”, Damdimopoulou sanoo.

Voiko turvallisen altistuksen rajaa määrittää?

”Monet tutkijat sanovat, että kaikki tähän kategoriaan kuuluvat aineet pitäisi poistaa käytöstä. Mutta tässä kohdassa vaikkapa torjunta-aineiden valmistajat varmasti älähtävät.”

Ruotsissa on alettu noudattaa varovaisuusperiaatetta. Monissa kaupungeissa kemikaalivirasto neuvoo, miten saada julkisesta tilasta ”kemikaliesmart” eli sellainen, etteivät kansalaiset joudu tekemisiin mahdollisesti vaarallisten aineiden kanssa.

Vielä aktiivisempaa on ruohonjuuritasolla. Damdimopoulou kuuluu itsekin vanhempainyhdistykseen, joka on toteuttanut päiväkodissa saneerauksen. Muoviset lepomatot on vaihdettu ekopuuvillaisiksi ja naarmuuntuneet muovilautaset posliinisiksi, teflonpäällysteiset paistinpannut on korvattu rautaisilla ja muovileluista kaikki legoja pehmeämmät on poistettu.

Sitten on ruotsalaiseen tyyliin keskusteltu perin pohjin siitä, mitä tehdä hylättyjen lelujen röykkiölle.

Magnus Laupa
Toksikologian tutkimuskeskuksessa työskentelevä Pauliina Damdimopoulou kertoo, että kollegat tietävät heti, onko joku on raskaana. Salaisuus paljastuu, kun tuleva äiti lopettaa hiusten värjäämisen ja meikkaamisen.
Toksikologian tutkimuskeskuksessa työskentelevä Pauliina Damdimopoulou kertoo, että kollegat tietävät heti, onko joku on raskaana. Salaisuus paljastuu, kun tuleva äiti lopettaa hiusten värjäämisen ja meikkaamisen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!