Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksi räjähtävää tähtisumua röntgensäteilyn lähteitä

Tiede
 
Helsingin Sanomat

1966 helmikuussa. Amerikkalaiset tiedemiehet ovat todenneet, että tästä linnunratajärjestelmästä hyvin kaukana olevat kaksi räjähtävää tähtisumua ovat mielikuvituksellisen voimakkaita röntgensäteilyn lähteitä – niin voimakkaita, että niiden säteilyn selittämiseksi on ehkä keksittävä kokonaan uusi energianlähde.

Havainnosta ilmoitti keskiviikkona Washingtonin merivoimien tutkimuslaboratorion avaruustutkimuksen johtaja, tri Herbert Friedman.

Jo useiden vuosien ajan on oletettu, että maailmankaikkeuden voimakkain energianlähde on lampöydinfuusio, reaktio, joka antaa energian auringolle ja tähdille, ja joka on tehnyt vetypommin mahdolliseksi. Tämä saattaa edelleenkin pitää paikkansa. Mutta eräiden laskelmien mukaan ns. radiogalaksit – joista kahden on nyt todettu tuottavan myös röntgensäteitä – säteilevät enemmän energiaa, kuin satojen miljardien tähtien ”lämpöydinpalamisesta” syntyisi tähtitieteen kannalta lyhyenä miljoonan vuoden ajanjaksona.

Jos nämä laskelmat pitävät paikkansa, mistä syntyy näin valtava energia? Ongelmaa vaikeuttaa edelleen se, että tähän asti tutkittujen säteilylähteiden röntgensäteily on 10–100 kertaa suurempi kuin niiden radiosäteily.

Röntgentähtitiede on vain neljän vuoden ikäinen, vastasyntynyt verrattuna optiseen tähtitieteeseen, joka on melkein yhtä vanhaa kuin ihmiskunnan sivistys, ja radioastronomiaan, joka sekin on vielä alle neljännesvuosisadan ikäinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!