Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valaslajeilla on meressä omat suosikkiravintolansa

Merinisäkkäiden akustinen analyysi paljasti, että valaslajit kokoontuvat omiin korttelikapakoihinsa hengailemaan ja syömään.

Tiede
 
Vesa Oja
Sinivalailla on lempibaarinsa öisessä silliparvessa.
Sinivalailla on lempibaarinsa öisessä silliparvessa. Kuva: Vesa Oja

Vaikka kaupungin jokaisesta kapakasta saisi samaa olutta, kullekin muodostuu oma asiakaskuntansa. Näin käy myös valaiden ja delfiinien silliapajilla, selviää Naturessa julkaistusta tutkimuksesta.

Asia selvisi merenalaisia ääniä kuuntelemalla. Tutkijoiden alkuperäinen tarkoitus oli selvittää silliparvien liikkeitä niiden tullessa kutemaan Mainenlahdelle Yhdysvaltojen ja Kanadan Atlantin puoleiselle rannikolle.

He tarkkailivat parvien liikkeitä vedenalaisten ääniaaltojen avulla, ja samoihin mikrofoneihin tallentui tietoa myös sillien perässä tulleiden valaiden ääntelystä. Tietoa kertyi kaikkiaan 100 000 neliökilometrin alueelta.

Alueelta kuului ryhä-, lahti-, sini-, silli-, seiti-, pallopää- ja miekkavalaiden sekä kaskelottien ja delfiinien ääniä. Useimpien lajien ääntely lisääntyi merkittävästi yöaikaan, kun silliparvetkin olivat tiheimmillään.

Eri lajit eivät kuitenkaan saalistaneet sillejä yhtenä joukkona, vaan eläimet lyöttäytyivät tiukasti omien lajitovereidensa seuraan. Kullakin valaslajilla oli miljardien sillien parvessa oma suosikkisektorinsa, jolla lajin edustajat saalistivat.

Kutualueen reunat olivat ryhävalaiden mieleen, kun taas silli-, lahti- ja sinivalaat valtasivat omat alueensa ryhävalasbaarien väliseltä vyöhykkeeltä. Havainto tuottaa uutta tietoa eri valaslajien saalistuskäyttäytymisestä.

Eri valaslajien äänet pystyy erottamaan maallikkokin. Ryhävalaalla on selkeästi erottuva ääni, hammasvalaan vihellykset voivat kuulostaa melkein kuin linnunlaululta, sillivalaan äänet ovat kuin bassokitarasta.

Michael T. Einhorn
Pallopäävalaita Mainenlahden silliapajilla.
Pallopäävalaita Mainenlahden silliapajilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!