Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dementian riski pienenee – taustalla koulutuksen ja terveyden paraneminen

Useat tutkimukset näyttävät, että muistisairaiden suhteellinen osuus vanhusväestössä pienenee.

Tiede
 
Rio Gandara / HS
Ulla Vähäkangas luki nuorena itsensä ylioppilaaksi ja teki monipuolisen työuran postissa ja rahanlaskijana. Muistitutkimuksen koehenkilönä hän on oppinut, miten aivoja voi huoltaa.
Ulla Vähäkangas luki nuorena itsensä ylioppilaaksi ja teki monipuolisen työuran postissa ja rahanlaskijana. Muistitutkimuksen koehenkilönä hän on oppinut, miten aivoja voi huoltaa. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Dementiasta kärsii 46 miljoonaa

 Dementiasta kärsii Maailman Alzheimer-raportin mukaan noin 46 miljoonaa ihmistä.

 Dementiassa ihmisen älylliset ja aivotoiminnat ovat heikentyneet.

 Aivoja rappeuttava Alzheimerin tauti on 60–70 prosentilla dementikoista.

 Oireyhtymää voivat aiheuttaa myös muut keskushermoston sairaudet, puutostilat, myrkytykset ja lääkkeet.

 Suomessa 65–74-vuotiaista dementikkoja on noin neljä prosenttia, 75–84-vuotiaista jo joka kymmenes. Yli 85-vuotiaista dementia on joka kolmannella.

Vanhuusiän dementia kuulostaa pelottavalta – se tarkoittaa muistisairauksia, älyllisten kykyjen heikkenemistä, tylsistymistä. Oireyhtymä koskettaa yhä suurempaa joukkoa, koska elämme yhä vanhemmiksi.

Vanhuusiän dementia näyttää silti suhteellisesti vähentyneen vauraiden maiden ikäihmisten keskuudessa, jossa hyvin koulutettujen osuus on nykyisin suuri.

Tämä on havaittu Yhdysvalloissa, Britanniassa, Hollannissa, Ruotsissa ja Tanskassa, sanoo yhdysvaltalainen tutkija Kenneth Langa. Hän tiivisti tutkimusten tuloksia Yhdysvaltain tiedeviikolla Washingtonissa helmikuussa.

Tuore yhdysvaltalainen tutkimus vahvisti dementian riskin vähenemisen kolmenkymmenen vuoden seurannassa.

Tutkimus seurasi Framinghamin kaupungissa Massachusettsissa yli 5 200:ta ihmistä 1970-luvun puolivälistä. Seurattavat olivat tutkimusjakson alussa vähintään 60-vuotiaita.

Uusien dementiatapausten määrä väheni tutkittavien joukossa viidenneksen jokaisella vuosikymmenellä. Tapaukset vähenivät, vaikka seurattavien painoindeksi kasvoi ja diabetes lisääntyi.

Kun 1970-luvulla dementia kehittyi tutkimuksessa olleille 80-vuotiaana, neljäkymmentä vuotta myöhemmin se kehittyi vasta 85-vuotiaana. Tutkimus ilmestyi New England Journal of Medicine -lehdessä.

Keskeinen havainto oli, että dementian riski oli vähentynyt lukion käyneessä väestössä.

Myös Langan johtamassa tutkimuksessa muistisairauksien riski oli sitä vähäisempi, mitä enemmän ihmisillä oli koulutusta. Hän seurasi kymmentätuhatta yli 65-vuotiasta yhdysvaltalaista vuosina 2000–2010.

Yhdysvaltalaisia tuloksia tukee brittiläinen tutkimus, joka seurasi kahdessa vaiheessa 7 500 ihmistä 1990-luvulla ja 2010-luvulla. Dementiaan sairastuneiden määrä väheni neljänneksen jaksojen tarkkailun aikana.

Tulosta selittää tutkijoiden mukaan se, että koulutettujen aivoissa on ”kognitiivista reserviä”.

”Opiskellessa aivoissa syntyy monipuolisesti uusia kytkentöjä. Se muuttaa aivojen biologiaa ja kompensoi patologisia muutoksia”, Langa tiivisti HS:lle Washingtonissa.

Suomalainen dementiatutkija, neurologi Miia Kivipelto vahvistaa, että aivojen monipuolinen käyttäminen ehkäisee jopa Alzheimerin taudin oireita, vaikka tauti tuhoaa hermosoluja. Tautiin liittyy keskeisesti beeta-amyloidi-proteiinin kasautuminen aivoihin.

”Voi olla koulutettuja ihmisiä, joilla on runsaasti beeta-amyloidin kertymää, mutta silti heillä ei ole oireita”, Kivipelto sanoo.

”Vielä äsken ajateltiin, että aivot ovat muuttumaton elin, mutta ne ovat hyvin muovautuvat. Kaikki mitä teemme, vaikuttaa suoraan niiden rakenteeseen”, Kivipelto sanoo.

Koulutetun elämä on ehkä myös vauraampaa ja virikkeellisempää kuin kouluttamattoman. Hänellä voi olla parempi terveydenhoito ja vähemmän stressiä.

Samanlaisia hyötyjä kuin koulutus tuottaa ilmeisesti monipuolisesti haastava työ.

Toinen keskeinen selitys dementian riskin vähenemiseen on sydän- ja verisuonitautien ehkäisyn ja hoidon kehitys. Kolesterolin ja verenpaineen hallinta selittävät tutkimuksissa osaltaan riskin vähenemistä.

Langa lisää listaan diabeteksen hoidon kehittymisen.

”Diabetes ei ole enää niin pahaksi verisuonille kuin kaksikymmentä vuotta sitten.”

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!