Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat käänsivät apinakaksikon aivosignaalit käskyiksi – Mango ja Kiwi ohjasivat pyörätuolia ajatuksen voimalla

Keksintö voi helpottaa neliraajahalvauksen saaneiden potilaiden liikkumista tulevaisuudessa.

Tiede
 
Apina ohjasi pyörätuolia ajatuksen voimalla
Apina ohjasi pyörätuolia ajatuksen voimalla
Apina siirsi erikoisvalmisteista pyörätuolia ajatuksen voimalla kohti herkkukulhoa yhdysvaltalaisen tutkijaryhmän testissä. Tulevaisuudessa myös liikuntarajoitteiset ihmiset saattavat saada apua vastaavasta tekniikasta. Video: Duke University

Joukko tutkijoita on kehittänyt menetelmän, jonka avulla pyörätuolia pystyy ohjailemaan pelkän ajatuksen voimalla.

Duken yliopistossa Yhdysvalloissa toteutetuissa tutkimuksissa kaksi apinaa on onnistunut ohjaamaan pyörätuolia ajatuksen voimalla kohti viinirypäleitä. Tutkimuksesta kerrottiin Scientific Reports -julkaisussa torstaina.

Menetelmä toteutettiin siten, että kahden reesusapinan pään sisään – alueille jotka ohjaavat aisteja ja liikettä – istutettiin mikroelektrodeja, jotka mittasivat aivojen toimintaa. Sitten apinoita ajelutettiin pyörätuolilla kohti niiden päämäärää, joka oli tässä tapauksessa kulhollinen viinirypäleitä. Samalla tutkijat tarkkailivat ja nauhoittivat, mitä apinoiden pään sisällä tapahtui.

Nauhoitetusta aivotoiminnasta pystyttiin rakentamaan malli, jonka perusteella tietokone käänsi apinan aivojen lähettämät signaalit käskyiksi pyörätuolille. Seuraavassa vaiheessa apinat opetettiin itse ohjailemaan pyörätuolia pelkän ajatuksen voimalla kohti viinirypäleitä.

Tutkijat uskovat, että keksintö voi tulevaisuudessa helpottaa esimerkiksi neliraajahalvauksen saaneita potilaita liikkumisessa.

”Joillekin vakavasti vammaisille ihmisille jopa silmien räpyttäminen on mahdotonta”, yksi tutkijoista, tohtori Miguel Nicolelis Duken yliopistosta sanoi yliopiston julkaisemassa tiedotteessa.

”Heille sellaisten pyörätuolien ja laitteiden, joita kontrolloidaan ei-invasiivisin menetelmin kuten EEG:n avulla ei ole riittävä. Osoitamme selvästi, että kallonsisäisen implantin avulla henkilö pystyy paremmin ohjaamaan pyörätuolia kuin ei-invasiivisten laitteiden avulla.”

EEG eli aivosähkökäyrä on menetelmä, joka tarkkailee aivoaaltoja päänahkaan kiinnitettyjen elektrodien välityksellä.

Harjoittelun edetessä ja apinoiden taidon karttuessa tutkijat havaitsivat, että apinat alkoivat ajatella myös etäisyyttä pyörätuolin ja rypäleiden välillä.

Tutkijat eivät olleet havainneet tähän viittaavia aivosignaaleja harjoituksen alussa.

”Se oli yllätys. Se kuvastaa aivojen suurta kykyä omaksua laite, tässä tapauksessa pyörätuoli, ja kyseisen laitteen tilallinen suhteutuminen ympäröivään maailmaan.”

Menetelmän kehittäminen aloitettiin vuonna 2012. Mangoksi ja Kiwiksi nimettyjä apinoita ei Los Angeles Times -lehden mukaan tehty liikuntakyvyttömiksi eikä sidottu pyörätuoliin tutkimuksen aikana.

Duken yliopiston havainnekuvassa näkyy automaattisesti ajetut reitit, ajelun aikana apinoiden käyttämät aivojen osat sekä reitit, jotka apinat ajoivat itse.
Duken yliopiston havainnekuvassa näkyy automaattisesti ajetut reitit, ajelun aikana apinoiden käyttämät aivojen osat sekä reitit, jotka apinat ajoivat itse.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!