Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat erehtyivät puhumaan ”Luojasta” tieteellisessä julkaisussa – syntyi nolo tiedekohu

Tiede
 
Plos One
Peruttu tutkimus käsittelee käden biomekaniikkaa.
Peruttu tutkimus käsittelee käden biomekaniikkaa. Kuva: Plos One

Tieteen tekijät ja seuraajat hieroivat äsken silmiään, kun lukivat tutkimusta arvostetusta tieteellisestä julkaisusta Plos Onesta. Artikkelissa tutkimuksen tekijät puhuvat ”Luojasta” ja suunnittelusta tavalla, joka näyttää viittaavan epätieteelliseen luomisoppiin. Tästä nousi tieteellinen somekohu, kertoo Phys.org-uutissivusto.

Tutkimuksen on tehnyt neljä kiinalaistutkijaa, ja se käsittelee käden biomekaniikkaa. Tutkijat kuvailevat, miten nivelten ja lihasten arkkitehtuuri on ”Luojan suunnittelua” jokapäiväisten askareiden suorittamiseksi. Englanniksi kohta kuuluu: ”...is the proper design by the Creator...”

Kuten tieteellisissä julkaisuissa yleensä myös Plos Onessa toimii vertaisarviointi eli alan kollegat arvioivat, kelpaako tutkimus julkaistavaksi. Nyt näyttää siltä, että Plos Onessa tämä laadunvarmistus petti nolosti.

Jotkut kommentaattorit ovat tosin epäilleet, että kiinalaistutkijoiden englanninkielen hallinta ei vain ollut riittävää. Tutkijoiden kerrotaan halunneen käyttää luontoa tarkoittavan ”nature”-sanan synonyymiä mutta olivakin vahingoissa päätyneet ”Creator”-sanaan.

Oli miten oli, Plos One on nyt vetänyt artikkelin takaisin. Se on yhä lehden verkkosivulla, mutta siihen on lisätty mainita, jossa lehti sanoutuu siitä irti.

Lehti tunnustaa, että vertaisarviointi oli vuotanut. Vikaa ei ollut vain artikkelin sanavalinnoissa vaan myös tutkimuksen päämäärissä ja löydöksissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!