Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Algoritmi tuntee tapasi

Digitaalisista laitteista yhä useampi oppii. Oppiva koneäly vie palvelualojen töitä.

Tiede
 
hans eiskonen
Laskentaohjelma kertoo tietokoneelle nollina ja ykkösinä, mitä sen on tehtävä. Sitä sanotaan myös algoritmiksi. Hyvä laskentaohjelma on oppiva. Arkielämässä se on yhä useamman palvelun taustalla, sanoo koneoppimista tutkiva Pedro Domingos.
Laskentaohjelma kertoo tietokoneelle nollina ja ykkösinä, mitä sen on tehtävä. Sitä sanotaan myös algoritmiksi. Hyvä laskentaohjelma on oppiva. Arkielämässä se on yhä useamman palvelun taustalla, sanoo koneoppimista tutkiva Pedro Domingos. Kuva: hans eiskonen
Fakta

Koneälyn heimot

 Oppivaa koneälyä kehittää viisi ”heimoa”, sanoo Pedro Domingos.

 Aivojen mallintajat: Esikuva neuronien kytkennöissä.

 Geneettiset ohjelmoijat: Geneettinen algoritmi kehittää ohjelmia pariuttamalla.

 Symbolien käyttäjät: Koneoppimisen voi toteuttaa symbolien, kuten yhteenlaskun, avulla.

 Todennäköisyyksien laskijat: Laskennan arvot muuttuvat laskennan edetessä.

 Yhdenmukaisuuksien ja erojen etsijät: Etsitään eri ilmiöiden yhteisiä ja erottavia piirteitä.

Tietokone tuntee jo meidät, olipa sen ohjelma Google, Netflix, Facebook, Amazon tai jokin pankki- tai deittipalvelu.

Jos käytät niistä edes yhtä, olet jo osa jonkin oppivan koneohjelman tietokantaa. Niihin on vaivihkaa koottu tietoa jopa satojen miljoonien ihmisten tavoista ja käyttäytymisestä.

Kun käytät Facebookin ilmaisia palveluja, kerrot samalla tavoistasi, siitä mitä ajattelet ja teet päivittäin.

Oppivat laskentaohjelmat väijyvät yhä enemmän digitoinnin taustalla. Nämä algoritmit oppivat kohteesta sitä enemmän, mitä enemmän niitä käyttää.

Jo muutaman viestisi jälkeen ohjelma tuntuu aavistavan, mitä haluat tai teet. Se tuntee sinut kuin puolisosi.

Netflix tarjoaa näitä elokuvia ja Amazon näitä kirjoja juuri sinulle, koska ne tietävät, mikä kiinnostaa sinua.

Koneoppimista alettiin kehittää jo 1950-luvun lopulla. Alun perin se oli vain osa tietokoneisiin kehiteltävää kone- tai tekoälyä.

Asetelma on muuttunut 2000-luvulla. Oppivat algoritmit alkavat hallita digitalisaatiota.

Ilmiön takana on kaksi asiaa. Tietokoneet voivat nykyisellään käsitellä hyvin nopeasti isoja aineistoja ja yhdistellä niiden tietoja – ja samalla oppia.

Toiseksi taskussamme tai kodeissamme on hyvin nopeasti laskevia laitteita eli älypuhelin, tabletti tai kotitietokone.

Tavallinen älypuhelin laskee voimalla, johon pystyi 1990-luvulla vain iso tietokone, ellei jopa supertietokone.

Jos suuntaus jatkuu – ja siltä näyttää – on 2020-luvun lopun sukupolvella taskussa supertietokone, joka vielä nyt vaatii huoneellisen tilaa.

Sillä pääsee yhä nopeammin kaikkiin tietokantoihin. Osa niistä on ilmaisia. Niiden omistajat haluavat siitä korvauksen. Usein se tarkoittaa, että annat itsestäsi tietoja.

Lapsemme syntyvät länsimaissa maailmaan, jossa on suunnaton datan tarjonta. Tuota datavyöryä yritetään hallita juuri koneoppivilla algoritmeilla, koska ne tietävät tarpeesi.

Isot yhtiöt tietävät, mihin maailma menee. Siksi esimerkiksi IBM ja Google ovat jo sijoittaneet miljardeja koneoppiviin algoritmeihin.

Jos koneoppiminen tehostuu edes prosentin, maksaa sijoitus itsensä takaisin helposti. Näin väittää Portugalissa syntynyt ja Yhdysvalloissa vaikuttava Pedro Domingos, joka on koneoppimisen johtavia tutkijoita.

Domingosin mukaan koneoppiminen muuttaa maailmaa seuraavina vuosikymmeninä paljon. Se muuttaa elämää ehkä syvällisemmin kuin mikään muu tekniikka.

Eikä vähiten siksi, että nyt esineiden internet (Iot) on teollisuudessa kaikkien huulilla. Se suorastaan edellyttää itsenäisiä ohjelmia, jotka voivat seurata kohteen tilaa antureilla, ilman ihmisen jatkuvaa apua.

Koneoppiminen siis yleistyy arjessa ja siksi siitä kannattaa tietää edes jotain, vähän kuin autostaan, sanoo Domingos. Moottorin pieniä yksityiskohtia ei tarvitse tietää, mutta auton polkimien järjestys ainakin.

Isoimmat koneoppivat ohjelmat ovat hyvin mutkikkaita. Edes niiden laatijat eivät ole täysin selvillä siitä, mitä koneen uumenissa tapahtuu. Koneoppivassa ohjelmassa saattaa olla satoja tuhansia komentorivejä.

Ohjelma saattaa matkia esimerkiksi ihmisen hermostoa.

”Syvällinen koneoppiva järjestelmä on kuin musta laatikko. Jos se toimii, niin hienoa. Mutta jos ei, olet liemessä”, sanoo Nir Ben Haifan teknillisestä korkeakoulusta Israelista.

Hän kertoo New Scientist -lehdessä, että joskus on mahdotonta palata ohjelman kohtaan, jossa jokin meni vikaan. Ohjelma on siihen liian mutkikas.

Kuulun taiteilijan Pablo Picasson mukaan tietokoneet ovat tarpeettomia, koska ne antavat valmiita vastauksia. Mutta uuden ajan tietokoneet ovat paljon luovempia. Ne kysyvät itse kysymyksiä – ja jopa vastaavat niihin itse.

Tällainen datan jalostus vaikuttaa myös tieteeseen. Nopeat tietokoneet ja suuraineisto eli big data auttavat tutkijoita. Niiden avulla tiedosta saa irti paljon enemmän kuin ennen.

Oppiva kone ei ehkä löydä datan avulla syvällistä tietoa tai teoriaa, eikä siitä koskaan tule vaikkapa painovoiman keksijän Isaac Newtonin veroista. Mutta koneoppiva ohjelma saattaa automatisoida esimerkiksi uusien lääkkeiden löytämisen tai räätälöidä syöpähoidot.

Manchesterin yliopistossa lääkkeitä keksii jo oppiva robottitutkija, Eve. Siihen on tallennettu molekyylibiologian perusteet ja paljon oheistietoja.

Robotti Eve osaa esittää olettamuksia ja sitten testaa niitä itse. Se tekee kokeita laboratoriossa ilman ihmisen apua. Vuoden 2015 alussa Eve löysi itse uuden malarialääkkeen.

Miten käy työn? Koneoppivat algoritmit korvaavat monia palvelualan ammatteja. Lipunmyyjät saavat jo mennä. Kapea-alaiset valkokaulustyöt katoavat.

Ne työt säilyvät, joissa tarvitaan ihmisten kokemusta, sanoo Domingos. Muu automatisoituu.

Robotit kokoavat jo suuren osan autoista, mutta ne eivät ole korvanneet rakennustyöläisiä. Se työ on liian monipuolista robotille.

Autoyhtiö Mercedes kertoi tosin juuri, että osa autojen kokoonpanosta palaa ihmisten käsiin. Kuluttajat haluavat itselleen räätälöityjä autoja, eikä oppiva koneäly vielä pysty moiseen tarkkuustyöhön.

Koneäly korvaa vain osittain tekstin tuotannon. Romaani on sille liian haastava, mutta pörssi- tai kolariuutiset eivät.

Baarimikon työn voi automatisoida. Kuluttaja kuitenkaan tuskin haluaa ostaa juoman koneelliselta baarimikolta, vaikka se tuntisi parhaiten kaikki juomat ja sekoittaisi ne hyvin.

Hakuyhtiö Googlen yksi perustaja Sergei Brin on sanonut, että Google haluaisi tarjoutua aivojemme kolmanneksi puoliskoksi.

Eikö se ole puuttumista ihmisen yksityisyyteen?

Facebookin tietokannat tietävät maailmasta nähtävästi enemmän kuin yksikään ihminen. Niillä ei kuitenkaan ole täydellistä tietoa sinusta.

Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA tietää paljon ihmisistä, mutta silläkään ei ole hallussaan kaikkien ihmisten kaikkea dataa.

Domingos uskoo, että lopulta meillä kaikilla on ikioma oppiva tekoäly. Se tunteet juuri minut.

Se on suosittelija ja lähes täydellinen malli minusta. Se tuntee tapani ja se oppii koko ajan minusta.

Siitä tulee eräänlainen henkilökohtainen butler, huippuavustaja. Oma koneälymme tarkistaisi pankkitiedot ja hoitaisi arkirutiineja. Se olisi digitaalinen puolisosi 24 tuntia vuorokaudessa ja oma agenttisi. Luottaisit siihen, koska se päättelee sinua nopeammin.

Domingos ei haluaisi jäädä tähänkään. Hänen unelma olisi yksi iso algoritmi, joka yhdistää eri algoritmien parhaat puolet.

Hän kutsuu sitä nimellä pää- tai mestarialgoritmi. Jos sellainen ohjelma onnistutaan luomaan, olisi se tärkein algoritmi. Se olisi universaali oppija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!