Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaistutkimuksen löytö: D-vitamiinin vähäinen saanti raskausaikana voi altistaa lapsen ms-taudille

Tiede
 
Trond H. Trosdahl / Lehtikuva
Raskauden aikainen D-vitamiinin puutos voi altistaa jälkeläisen myöhemmin ms-taudille.
Raskauden aikainen D-vitamiinin puutos voi altistaa jälkeläisen myöhemmin ms-taudille. Kuva: Trond H. Trosdahl / Lehtikuva

D-vitamiinin ja ms-taudin yhteyttä on tutkittu jo yli 40 vuotta, sillä sairauden tiedetään jollain tavalla liittyvän tämän vitamiinin puutokseen. Tutkimukset ovat kuitenkin antaneet keskenään ristiriitaisia tuloksia sen suhteen, missä elämänvaiheissa koettu D-vitamiininpuutos mahdollisesti edesauttaa taudin puhkeamista.

Nyt mittavalla suomalaisaineistolla tehty tutkimus osoittaa, että äidin vähäinen D-vitamiinin saanti raskauden aikana kasvattaa lapsen riskiä sairastua ms-tautiin. Tutkimukseen osallistui joukko suomalaisia ja yhdysvaltalaisia tutkijoita.

Tutkimuksessa hyödynnettiin odottavilta suomalaisäideiltä otettuja näytteitä. Tutkijat etsivät käsiinsä näytteitä antaneiden äitien nyt nuoren aikuisen ikään varttuneita lapsia ja löysivät heidän joukostaan 176 ms-potilasta.

Sairastuneiden aikanaan kohdussa saama D-vitamiinin määrä arvioitiin äitien säilötyistä verinäytteistä, jotka oli otettu raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Näitä D-vitamiinitasoja verrattiin 326 sellaisen äidin näytteisiin, joiden lapset olivat ainakin toistaiseksi välttyneet ms-taudilta.

Tulosten mukaan äidin D-vitamiinipuutos raskauden aikana lähes kaksinkertaisti sairastumisriskin.

Tutkimuksen tuloksiin liittyy epävarmuustekijöitä. Tutkitut henkilöt ovat vielä melko nuoria eli 18–27-vuotiaita, kun ms-tauti puhkeaa useimmiten vasta yli 30-vuotiaana. Näin ollen terveeseen verrokkiryhmäänkin saattoi valikoitua henkilöitä, jotka tulevina vuosina sairastuvat tautiin. Lisäksi äidin verestä saadut pitoisuudet eivät täydellä varmuudella kerro, millainen D-vitamiinitaso sikiön omassa verenkierrossa on.

Havainto on ristiriidassa kahden ruotsalaisen tutkimuksen kanssa, joissa ei löydetty yhteyttä varhaisen D-vitamiinin saannin ja sairastumisen väliltä. Toisaalta yhteys varhaisen D-vitamiininpuutoksen ja sairastumisriskin välillä on aiemmin havaittu yhdysvaltalaisessa ravintotutkimuksessa.

D-vitamiinin ja ms-taudin on epäilty liittyvän toisiinsa siitä asti, kun taudin havaittiin yleistyvän päiväntasaajalta navoille päin. Havainto ei kuitenkaan pätenyt esimerkiksi Alaskaan ja Japaniin. Näillä alueilla syödään perinteisesti paljon D-vitamiinipitoista kalaa, mikä mahdollisesti paikkaa vähäisestä auringonvalon saannista muuten koituvaa D-vitamiinin puutosta.

Tutkimuksen ja sitä taustoittavan pääkirjoituksen julkaisi Jama Neurology.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!