Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uhanalaisia orankeja on paljon luultua enemmän

Tiede
 
Perry van Duijnhoven
Sumatranoranki on yhä äärimmäisen uhanalainen, vaikka niitä onkin luultua enemmän.
Sumatranoranki on yhä äärimmäisen uhanalainen, vaikka niitä onkin luultua enemmän. Kuva: Perry van Duijnhoven

Sumatranoranki on toinen ja vähälukuisempi maailman kahdesta elävästä orankilajista. Äärimmäisen uhanalaisen lajin lukumäärä osoittautui kuitenkin tuoreen arvion mukaan yli kaksi kertaa suuremmaksi kuin on aiemmin arvioitu.

Kansainvälinen tutkimusryhmä laski, että eläinten elinsijoilla Indonesiaan kuuluvan Sumatran saaren pohjoisosissa elää villinä 14 600 yksilöä. Määrä on 8 000 enemmän kuin tähän saakka on uskottu, kertoo tutkimustiedote.

Kanta ei ole kuitenkaan kasvanut, vain laskennan tarkkuus on parantunut. Pesien kartoitus ulotettiin tällä kertaa alueille, joilla sitä ei ole aiemmin tehty, kuten korkeilla sijaitseville alueille ja metsiin, joissa on tehty hakkuita.

Luultua runsaampi lukumäärä kertoo myös sumatranorangin sopeutumiskyvystä, sanoo yksi kartoituksen tekijöistä, kädellisten tutkija Serge Wich brittiläisestä John Moores -yliopistosta New Scientissa.

”Se, että eläimiä löytyy hakkuualueilta, osoittaa, että on mahdollista jonkin verran hakata metsää ja säilyttää orangit”, Wich sanoo.

Hyvää uutista varjostavat synkät tulevaisuuden näkymät. Suunnitellut hakkuut uhkaavat eläinten luontaisia elinympäristöjä. Tutkijat arvioivat, että jos hakkuut toteutetaan, sumantranorankien kanta hupenee 4 500 yksilöllä vuoteen 2030 mennessä.

Metsää hakataan muun muassa öljypalmuviljelmien tieltä. Tutkijat jatkavat edelleen yhteistyötä Indonesian viranomaisten kanssa, jotta orankien hävitys voitaisiin välttää.

Toista lajia borneonorankia on tällä hetkellä 54 000 yksilöä. Tosin sekin luku voi muuttua, kun kantaa aletaan laskea tarkemmin.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!