Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimukset vahvistavat: zikavirus tappaa kehittyviä aivosoluja

Tiede
 
© Ueslei Marcelino / Reuters
Brasilialaisperheelle on syntynyt poika, jolla on pienipäisyyskehityshäiriö.
Brasilialaisperheelle on syntynyt poika, jolla on pienipäisyyskehityshäiriö. Kuva: © Ueslei Marcelino / Reuters

Zikaviruksen ja pienipäisyyttä aiheuttavan aivojen kehityshäiriön yhteys on saanut vahvistusta kahdesta uudesta laboratoriotutkimuksesta. Ne osoittavat, että virus todellakin tartuttaa hermoston kantasoluja ja joko tuhoaa niitä tai estää niiden kasvun.

Yleensä zika aiheuttaa vain lieviä oireita, kuten kuumetta ja ihottumaa. Kuitenkin Brasiliassa on zikaepidemian aikana on esiintynyt selvästi enemmän pienipäisyyttä, mikä on johtanut epäilyihin, että kehityshäiriö johtuu äidin raskauden aikaisesta virustartunnasta. Myös pienipäisen lapsen saaneiden äitien lapsivedestä on löytynyt virusta, samoin kuin sairastuneiden sikiöiden aivokudoksesta.

Kehityshäiriön synty virustartunnasta on kuitenkin jäänyt tutkimusten puuttuessa hämäräksi. Kaksi uutta tutkimusta korjaavat puutetta.

Toinen tutkimusryhmä osoitti Cell Stem Cell -lehdessä, että virus todellakin tarttuu hermoston kantasoluihin soluviljelmässä. Kun virus lisättiin viljelmään, kesti kolme päivää, kun se oli levinnyt 85 prosenttiin soluista, kertoo Science-lehti uutisessaan.

Toisin kävi muunlaisilla soluilla. Samassa ajassa virus tartutti alkiokantasoluista, sikiöperäisistä munuaissoluista ja erilaistumattomista, monikykyisistä kantasoluista vain alle kymmenen prosenttia.

Virus ei tuhonnut heti tartuttamiaan hermoston kantasoluja. Ensin ne käyttivät soluja lisääntyäkseen. Tartunnan saaneet solut myös kasvoivat hitaammin, ja niiden jakaantuminen häiriintyi.

Toinen tutkimusryhmä raportoi alustavassa julkaisussa samankaltaisia tuloksia toisenlaisilla hermokantasoluilla. He olivat kasvattaneet soluista aivokudosta jäljitteleviä kolmiulotteisia rakenteita. Kun kasvaviin soluihin tartutettiin zikavirus, näistä rakenteista useimmat kuolivat tai ne jäivät surkastuneiksi.

Tuoreet tutkimukset eivät todista, että zika todella aiheuttaa pienipäisyyttä, mutta ne osoittavat, että virus voi todellakin tehdä hävitystä kehittyvässä hermostossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!