Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lyhyet miehet ja lihavat naiset tienaavat muita vähemmän, kertoo laaja geenitutkimus

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Liisa Takala
Varakkailla alueilla asuu todennäköisesti hoikempia ja pidempiä ihmisiä kuin vähemmän varakkailla, vihjaa tuore tutkimus.
Varakkailla alueilla asuu todennäköisesti hoikempia ja pidempiä ihmisiä kuin vähemmän varakkailla, vihjaa tuore tutkimus. Kuva: Liisa Takala

Länsimaalaisen ihmisen koko on tutkimusten mukaan yhteydessä muun muassa vuosituloihin, postinumeroon, koulutustasoon ja siihen, mitä työtä hän tekee. Pitkä ja laiha on todennäköisemmin paremmassa sosioekonomisessa asemassa kuin lyhyempi ja lihavampi.

Mutta mistä tämä johtuu? Suositaanko hoikkia hujoppeja vai onko kyse vain siitä, että köyhyys lihottaa ja nipistää pituuskasvua?

Brittiläis-yhdysvaltalainen tutkijaryhmä ryhtyi jäljittämään ilmiön syytä ja seurausta 120 000 britin geenien ja sosioekonomisten tietojen avulla. Tarkasteluun otettiin peräti 400 geneettistä muuttujaa, joiden tiedetään liittyvän pituuteen, ja 70, jotka kietoutuvat erityisesti painoindeksiin. Osallistujat olivat iältään vajaat nelikymppisestä ylöspäin.

Varmistui, että koolla on väliä. Erityisesti miehen lyhyys ja naisen isompi painoindeksi syö mahdollisuuksia pärjätä elämässä, taloudellinen menestys mukaan lukien.

Geenit ennustivat tulosta. Jos mies oli pelkän perimänsä takia 7,5 senttiä toista lyhyempi, hän tienasi lähes 2 000 euroa vuodessa vähemmän. Jos taas nainen oli geneettisistä syistä 6,3 kiloa lihavampi kuin kanssasisarensa, hänen vuositulonsa olivat lähes 2 000 euroa pienemmät kuin hoikemmalla.

Toisin sanoen sama nainen – samalla älyllä ja taustalla varustettu – olisi huono-osaisempi, jos hän olisi muutamaa kiloa lihavampi. Ja sama mies menestyisi huonommin muutamaa senttiä lyhyempänä, tutkimusta johtanut professori Tim Frayling Exeterin yliopistosta kiteyttää tutkimusryhmän videolla.

Fraylingin mukaan näyttö viittaakin tukevasti siihen, että fyysiset mitat voivat suoraan vaikuttaa taloudellisiin ja muihin sosioekonomisiin seikkoihin läpi elämän. Suhde on siis osin kausaalinen.

”Tiesimme, että kytkös on vahva, mutta useimmat olettivat, että lyhyys ja lihavuus johtuu kehnosta ravitsemuksesta. Osoitimme nyt, että vaikutus pätee myös toisin päin: lyhyys ja korkea painoindeksi voi johtaa huonompiin ansioihin”, Frayling sanoo Exeterin yliopiston tiedotteessa.

Moni lyhyt mies ja ylipainoinen nainen toki menestyy hyvin, mutta Fraylingin mukaan on silti syytä tutkia, mistä heidän tuloksensa oikein kielivät. Lyhyet miehet kun olivat keskimäärin huonommin koulutettuja ja alempiarvoisissa ammateissa kuin pitkät, lihavat naiset taas useimmin työttömiä ja aineellisesti ahtaammalla kuin hoikat.

”Juontuuko huono pärjääminen itseluottamuksen puutteesta vai syrjimisestä,” Frayling kysyy.

Ilmiöllä on paitsi sosiaalista myös terveydellistä merkitystä. Esimerkiksi köyhien ja rikkaiden lontoolaisten eliniänodotteessa on jopa 18 vuoden ero, tutkijat huomauttavat.

Tutkimuksen julkaisi BMJ.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!