Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkaton sairausloma nakertaa terveyttä, sanovat tutkijat

Tiede
 
Antti Aimo-Koivisto
Palkaton sairausloma voisi johtaa siihen, että ihmiset tulisivat sairaana töihin ja influenssa ja muut tartuntataudit leviäisivät herkemmin.
Palkaton sairausloma voisi johtaa siihen, että ihmiset tulisivat sairaana töihin ja influenssa ja muut tartuntataudit leviäisivät herkemmin. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Oikeus sairauslomaan ja sen ajalta maksettavaan palkkaan on monelle suomalaiselle itsestäänselvyys, josta esimerkiksi Yhdysvalloissa useimmat voivat vain unelmoida. Palkallinen sairausloma kannustaa ihmisiä hoidattamaan itseään paremmin, osoittaa uusi yhdysvaltalainen tutkimus.

Rapakon takana sairausloman palkallisuus on useimmiten työnantajan päätettävissä. Lain voimalla palkallinen sairausloma on taattu ainoastaan neljän osavaltion ja muutaman kunnan alueella. Kaikkiaan 49 miljoonaa yhdysvaltalaista viettää sairauspäivänsä ilman palkkaa.

Yhdysvaltalaiset tutkijat selvittivät, miten sairausloman palkallisuus tai palkattomuus on vaikuttanut runsaan 18 500 työssäkäyvän elämään. Osa tästä joukosta sai sairastaa kotona ilman palkan menestysä, osa ei.

Palkaton sairausloma viivästyttää ihmisten hakeutumista lääkärin hoitoon, vertailussa selvisi. Henkilöt, jotka eivät saa sairaspäiviltään palkkaa, lykkäävät hoitoon hakeutumista tai jättävät tarvitsemansa hoidon väliin kolme kertaa useammin kuin palkalliseen sairauslomaan oikeutetut.

Vaikutus heijastuu myös perheenjäseniin. Jos sairausloma on palkaton, työntekijästä riippuvaiset perheenjäsenet lykkäävät hoitoon menoa kaksi kertaa todennäköisemmin ja jättäytyvät tyystin ilman hoitoa 1,6 kertaa todennäköisemmin kuin muut.

Ero oli havaittavissa huolimatta tuloista, iästä, etnisestä ryhmästä, ammatista, terveydentilasta tai henkilön terveysvakuutuksesta. Myöskään työsuhteen osa- tai täysiaikaisuudella ei ollut merkitystä. Matalapalkkaisissa töissä vaikutus on kuitenkin voimakkain.

Palkalliseen sairauslomaan oikeutetut työntekijät ovat vuodessa sairauslomalla keskimäärin 1,5 päivää enemmän kuin ne, joille sairaspäivät tietävät suoria tulonmenetyksiä. Tutkijoiden mukaan tämä kertoo siitä, että he malttavat paremmin hoitaa omia ja perheensä sairauksia, mikä pitemmän päälle edesauttaa omaa ja muiden terveyttä.

”Hoidon viivyttely ja välttely voivat johtaa vaikeampiin ja kalliimpiin terveysongelmiin”, sanoo tutkimusta johtanut tohtori LeaAnne DeRigne tutkimustiedotteessa.

Sairausloman pitäminen voi hillitä myös influenssan kaltaisten tarttuvien tautien leviämistä, kun sairastuneet jäävät oma-aloitteisesti karanteeniin sen sijaan, että tartuttaisivat työtovereitaan ja asiakkaitaan.

Tutkimuksen julkaisi Health Affairs.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!