Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Köyhän eettisiä ostoksia pidetään moraalittomina

Tiede
 
Outi Pyhäranta
Luomukurkku ja -kananmuna on moraalisesti paheksuttua ruokaa, jos nostaa sosiaalitukia.
Luomukurkku ja -kananmuna on moraalisesti paheksuttua ruokaa, jos nostaa sosiaalitukia. Kuva: Outi Pyhäranta

Ympäristöystävällisten ja muuten eettisyyteen pyrkivien tuotteiden ostamista pidetään yleisesti ottaen hyveellisenä, mutta sosiaalituilla elävien eettiset ostokset herättävät pahaa verta. Köyhä ei saisi käyttää tukirahoja eettiseen ylellisyyteen.

Tämä selvisi Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa, jossa 1 300 koehenkilöä sai arvioitavakseen erilaisia kauppalistoja ja vuokra-autovalintoja.

Kun varakas ihminen valitsi luomutuotteita tai ympäristöä säästävän vuokra-auton, koehenkilöt arvioivat hänen moraalinsa korkeaksi. Jos ostaja tai vuokraaja sen sijaan nautti sosiaalitukia, vastaavat hankinnat muuttuivat arvioijien silmissä moraalittomiksi.

”Havaitsimme kaksoistandardin, jossa ihmisiä arvostellaan samoista valinnoista eri tavoin sen perusteella, mistä heidän rahansa ovat peräisin”, selittää tutkimusta tehnyt Darren Dahl Brittiläisen Kolumbian yliopiston tutkimustiedotteessa.

Eettiset tuotteet maksavat yleensä muita enemmän, joten niiden ostamista sosiaalituilla pidetään yhteiskunnan rahojen tuhlaamisena. Tuilla elävät saivat kulutusvalinnoistaan kiitosta ainoastaan osoittaessaan säästäväisyyttä.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Consumer Research.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!