Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirsi Kanerva etsii keskiajan tunteita saagoista, joissa riehuu eläviä kuolleita

Haudoista nousseet vainajat olivat islantilaisissa tarinoissa erilaisia kuin nykyisen populaarikulttuurin zombit.

Tiede
 
Ville Männikkö
Kirsi Kanerva tapaa eläviä kuolleita islantilaisissa saagoissa, ei hautausmailla.
Kirsi Kanerva tapaa eläviä kuolleita islantilaisissa saagoissa, ei hautausmailla. Kuva: Ville Männikkö
Kuka

Saagoihin syventynyt historioitsija

 Kulttuurihistorioitsija Kirsi Kanerva, 43, väitteli tohtoriksi Turun yliopistossa 2015.

 Väitöskirja tarkastelee keskiajan islantilaisten käsityksiä tunteista yliluonnolliseen 1200–1300-luvun saagojen valossa.

 Työskennellyt Suomen Akatemian rahoittamassa projektissa Mieli ja toinen, jossa tutkitaan vuorovaikutusta tuonpuoleisiksi tulkittujen toimijoiden kanssa.

 Yksi Suomalaisen kuolemantutkimuksen seuran perustajista.

Lammaspaimen Glámr kuoli työnsä ääreen. Miehen epäiltiin kohdanneen jonkin pahan olennon kulkiessaan yksin nummilla.

Glámr ei kuitenkaan suostunut lepäämään maan povessa. Hänen ruumiinsa nousi haudasta pelottelemaan naapureita ja ratsasti öisin talojen yli, niin että katot menivät rikki. Vaarallinen raakalainen tappoi ihmisiä ja eläimiä.

Glámr-vainaa esiintyy keskiaikaisessa Grettir Väkevän saagassa. Hän on yksi monista islantilaisten saagojen elävistä kuolleista.

”Saagoissa esiintyy usein pahantahtoisia ja vaikealuontoisia ihmisiä, jotka kuoltuaan palaavat yön pimeydessä. Ne pitää tuhota, että yhteisöllinen järjestys saadaan palautettua”, kertoo kulttuurihistorioitsija Kirsi Kanerva.

Hän on tutkinut islantilaisia sukusaagoja ja niissä esiintyviä kertomuksia elävistä kuolleista.

Moni tarina rakentuu verikoston ympärille.

”Elävät kuolleet käyvät kostamaan kuolleita sukulaisiaan.”

Raivopäiset vainajat, zombivirukset ja laumoina laahustavat kalmot kummittelevat sinnikkäästi populaarikulttuurissa. Esimerkiksi television Walking Dead -sarja kierrättää modernia zombimytologiaa.

Myös suositussa Game of Thrones -tv-sarjassa ihmisten maailmaa uhkaavat tuntemattomat olennot, jotka voivat herättää kuolleet henkiin ja orjuuttaa nämä taistelemaan ihmisiä vastaan.

Keskiajan islantilaisten versio elävistä kuolleista on itsepäisempi. Heidän elävät kuolleensa eivät olleet tahdottomia, eikä niitä liioin kuvata mädäntyneiksi tai luurangoiksi.

Haudasta palanneet olivat usein tuttuja ja sukulaisia, poikkeuksellisen väkeviä ja sisukkaita ihmisiä. Heidän ruumiinsa olivat tunnistettavissa ja näyttäytyivät lähes yhtä punakoina kuin elävät. Usein heidän voimansa olivat kasvaneet suuremmiksi kuin elävillä, Kanerva kertoo.

Grettir Väkevän saagassa riehuva Glámr tarjosi tarinan sankarille Grettirille melkoisen vastuksen. Kaksikko joutui raivoisaan painiin. Lopulta Glámr horjahti selälleen, jolloin Grettir ehti lyödä tältä miekalla pään irti.

Kaulan katkaiseminen oli saagoissa harvoja varmoja keinoja lopettaa henkiin herännyt. Glámrin pään Grettir asetti vielä varmuuden vuoksi ruumiin jalkojen väliin. Sen jälkeen ruumis tuhkattiin ja tuhka haudattiin syrjäiseen kolkkaan.

Islantilaiset saagat houkuttelivat Kanervaa, koska ne ovat historiallisena aineistona alihyödynnetty lähde.

Mahtavien maanomistajasukujen historioita sisältävät saagat kirjattiin ylös 1200–1300-luvulla. Tuolloin kristinusko oli jo saapunut Islantiin, mutta saagojen kirjoittajat olivat pääasiassa maallikoita, eivät kirkonmiehiä. Niissä ei ole Kanervan mukaan kovin paljon voimakkaita uskonnollisia elementtejä.

”Saagoissa kuvataan enimmäkseen ihan tavallisia maallisia tapahtumia. Niissä päästään lähemmäs ihmisten arkisia huolenaiheita.”

Kanervan varsinainen tutkimuskohde ovatkin tunteet. Niitä saagoissa kuvataan säästeliäästi.

Kulttuurissa, jossa tunteista ei paljon puhuta, yliluonnollisen kohtaamiseen kuitenkin yhdistyy usein sisäistä myllerrystä.

”Elävien kuolleiden karkottajien joukossa on ihmisiä, joilla on hirveän huono isäsuhde, ja äpäräpoikia, joita vaivaa epätietoisuus siitä, minne he kuuluvat.”

Keskiajan islantilaisten suhde kuolemaan ja edesmenneisiin sisälsi nykyistä enemmän vuorovaikutusta. Kuolleella kuviteltiin olevan oma mieli, joka oli tietoinen siitä, mitä haudan ympärillä tapahtuu.

Voimakkaiden esi-isien vaikutusvalta ulottui haudan ulkopuolelle.

Vasta myöhemmin, 1300-luvun kuluessa Islantiin saapui Euroopasta trendi, jossa alkoi esiintyä mustalla magialla henkiin herätettyjä ruumiita.

Yhteistä niin vanhoille kuin uusillekin tarinoille oli viehtymys sankarilliseen väkivaltaan ja hyytäviin käänteisiin.

”Ne ovat ennen kaikkea aika jännittäviä ja hyviä tarinoita.”

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!