Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oulussa selvitettiin kuun pinnanmuodot ennen Lunaa

Tiede
 
Helsingin Sanomat

1966 maalikuussa. Oulun yliopiston observatoriossa suoritetut tutkimukset ovat jo pari kolme vuotta sitten antaneet kuun pinnanmuodostuksesta samat tulokset kuin äskettäin kuuhun niinsanotun pehmeän laskun suorittanut Neuvostoliiton Luna 9:n ottamat kuvat.

Tutkimuksia Oulusta noin 30 km päässä, Kiimingissä sijaitsevassa observatoriossa suorittanut apulaisprofessori K. A. Hämeen-Anttila sai melkein koko maailman avaruustiedemiehet vastaansa julkaistessaan tutkimuksiensa tuloksia tieteellisissä julkaisuissa. Hänen havaintomenetelmänsä osoittivat jopa kuuta peittävän pölykerroksenkin, jonka paksuutta kuitenkin lienee liioiteltu.

Vaikeutena on ollut mittausvälineistön puute, koska määrärahoja ei ole vielä saatu niitä varten. Osa valokuvauslevyistä on mitattu Helsingissä, mutta pääasiallisesti on jouduttu tyytymään havaintomateriaalin keräämiseen tulevia mittauksia varten.

Pääpaino tutkimuksissa on viime aikoina siirtynyt kuututkimuksiin. Näyttää siltä, että kuun itä- ja länsipuolisko eroavat toisistaan omituisella tavalla pinnanmuodostuksensa puolesta, ja tarkoituksena on selvittää näiden erojen laatuja ja syitä. Erot paljastuvat kuun valon heijastuslaissa.

Tällainen työ on observatoriolle sopivaa, koska se ei vaadi suuria instrumentteja eikä ole suoritettavissa pitkiin aikoihin kuurakettien avulla. Erot tulevat näkyviin nimittäin vasta tilastoissa, joihin vaaditaan kymmenittäin mittauspisteitä jaoteltuina tasaisesti kuun pinnalle.

Koska kuututkimukset ovat rakettikokeiden takia saaneet tärkeän aseman tähtitieteessä on observatorioon anottu määrärahoja näihin töihin sopivimman kaukoputken hankkimiseksi.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!