Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ekologia ei mullista ruokapyramidia – kasvikset ovat hyväksi niin terveydelle kuin ympäristölle, punaista lihaa kannattaa välttää molemmista syistä

Ristiriitaisin ruoka-aine on kala. Myös oliiviöljy kuormittaa ympäristöä.

Tiede
 
Pirjo Latva-Mantila
Naudanlihalla on iso ekologinen jalanjälki.
Naudanlihalla on iso ekologinen jalanjälki. Kuva: Pirjo Latva-Mantila

Hyvä uutinen: ekologisin perustein muodostettu ruokavalio sopii olennaisilta osiltaan melko hyvin yhteen välimerellisten ja pohjoismaisten ravitsemussuositusten kanssa. Vähiten luonnonvaroja kuluttaa kasvisten, eniten punaisen lihan tuotanto.

Jos ihmiset noudattaisivat terveyden kannalta laadittuja ravitsemussuosituksia, sillä siis olisi myös suotuisia ympäristövaikutuksia.

Tämä näkyy italialaisen Barilla-säätiön laatimista ruokapyramideista. Ne kuvaavat laajojen tutkimusaineistojen pohjalta ruoan ekologista, hiili- ja vesijalanjälkeä eli sitä, kuinka paljon ravinnontuotanto kuluttaa luonnonvaroja ja tuottaa hiilidioksidipäästöjä.

Ristiriitojakin toki on. Oliiviöljyn ekologiset haitat ovat samaa luokkaa kuin sianlihan ja broilerin. Oliiviöljyn tuotanto kuluttaa hyvin paljon vettä ja kuormittaa muutenkin ympäristöä.

Kalastuksen haitat ovat säätiön laskelmien mukaan sianlihantuotantoakin pahemmat. Juuri kalan kohdalla terveydelliset ja ekologiset näkökohdat ovat selvimmin vastakkain.

Kalalla, etenkin rasvaisella kalalla, on hyviä terveysvaikutuksia, ja sitä suositellaan syötäväksi kaksi kertaa viikossa.

Monet kalakannat ovat kuitenkin ylikalastettuja. Myös kalan hiilijalanjälki on korkeahko, koska kalastuslaivastot ovat suuria. Viljeltyyn kalaan taas liittyy merkittävä jäteongelma.

Kestävien kalakantojen kohdalla ongelmat ovat pienempiä.

Kiintoisan ongelman muodostaa myös voi.

Voi on ollut terveysviranomaisten pahimpia silmätikkuja. Elintarviketeollisuus tarvitsee kuitenkin moniin tuotteisiinsa tyydytettyä rasvaa. Viime vuosina se on käyttänyt palmuöljyä, jonka tuotanto tuhoaa sademetsiä.

Voin hiilijalanjälki on korkea, mutta silti palmuöljyn korvaaminen voilla pienentäisi ekologista jalanjälkeä.

Punaisen lihan kohdalla terveys- ja ympäristönäkökulma eivät näyttäisi olevan ristiriidassa: punaista lihaa kannattaa välttää molemmin perustein.

Silti karjan laidunnuksella on myös positiivisia ekologisia vaikutuksia. Laidunnus on olennaisen tärkeää perinnemaisemien säilymiselle. Siitä ovat riippuvaisia lukuisat hyönteis- ja kasvilajit. Jo nyt monet lajit ovat uhattujen listalla, koska laidunnus on vähentynyt.

Jos karjatalous ajettaisiin kokonaan alas ilmastosyistä, maalaismaisemat kasvaisivat umpeen ja luonnon monimuotoisuus vähenisi.

Pitäisikö ravitsemussuosituksia sitten muokata ruoantuotannon ekologisten vaikutusten perusteella?

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön vastaus on, siihen pitää pyrkiä. Ensimmäiset maat ovat ottaneet askeleita tähän suuntaan.

Se ei aina ole sujunut ongelmitta. Edelläkävijän ongelmat on saanut kokea Ruotsi. Ruotsin hallitus pyysi elintarvikevirastoa laatimaan suositukset ympäristöystävällisestä ruokavaliosta jo vuonna 2006. Suositukset valmistuivat vuonna 2009, ja niissä neuvottiin kuluttamaan paikallisesti tuotettua lihaa, hedelmiä, vihanneksia ja marjoja, välttämään pullotettua vettä ja palmuöljyä sekä vähentämään riisin kulutusta.

Sinänsä kohtuulliset suositukset saivat tylyn kohtelun Euroopan unionilta. EU:n komissio ei hyväksynyt niitä, koska komission mielestä ne suosivat ruotsalaisia tuottajia.

Ruotsin elintarvikevirasto muotoili suositukset uudelleen siten, että ne olisivat tasapuoliset eri maiden maataloustuottajille. Nyt ehdotuksen ampui alas Ruotsin hallitus. Sen mielestä suositukset olivat vapaakaupan vastaisia.

Ekologia saatiin ravitsemussuositusten kylkeen lopulta kiertotietä. Kun pohjoismaiset ravitsemussuositukset päivitettiin vuonna 2012, niihin lisättiin ensimmäisen kerran luku kestävästä kulutuksesta ruokavalinnoissa. Suomikin lisäsi 2014 ravitsemussuosituksiin luvun kestävistä ruokavalinnoista.

Ruotsi julkaisi omat ekologiset ravitsemussuosituksensa vihdoin vuonna 2015. Odotukset olivat korkealla, ja monien mielestä ne täyttyivät. Ekologiset näkökohdat eivät ole erillään muusta kokonaisuudesta, vaan niitä painotetaan läpi raportin.

Ekologisten näkökohtien sisällyttämistä ravitsemussuosituksiin on myös vastustettu. Yhdysvalloissa vastustus oli niin ankaraa, että siitä luovuttiin.

Ruotsissa ekologisten ravitsemussuositusten äänekkäimpiä vastustaja on ollut maitoteollisuus. Ruotsin suosituksissa kehotetaan vähentämään juuston kulutusta ja kokeilemaan maitoa korvaavia kaura- ja soijajuomia. Sen maitoteollisuus on kokenut uhaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!