Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Jättiläisnenä” lähtee Marsiin – punaiselta planeetalta yritetään jälleen etsiä merkkejä elämästä

Exomars-luotain etsii planeetalta metaanikaasua ja tutkii, onko sitä syntynyt biologisissa prosesseissa.

Tiede
 
Stéphane Corvaja / Esa
Proton-raketti auttaa Exomars-luotaimen maanantaina alkavalle matkalleen kohti Marsia.
Proton-raketti auttaa Exomars-luotaimen maanantaina alkavalle matkalleen kohti Marsia. Kuva: Stéphane Corvaja / Esa

Euroopan ja Venäjän avaruusjärjestöt lähettävät maanantaina kohti Marsia luotaimen, jonka tehtävänä on etsiä planeetalta merkkejä elämästä.

The Guardian -lehden mukaan Exomars 2016 -luotaimen lähettäminen on ensimmäinen osa kaksivaiheista Mars-operaatiota, jossa Venäjän avaruusjärjestö Roskosmos ja Euroopan avaruusjärjestö Esa toimivat yhteistyössä.

Exomars 2016 koostuu kahdesta komponentista: Schiaparelli-moduulista, joka testaa lämpökilpiä ja laskuvarjoja tulevien Mars-operaatioita varten, sekä hivenkaasujen tutkimukseen tarkoitetusta Trace Gas Orbiterista (TGO).

TGO etsii Marsista metaanikaasua, jota tuottavat Maassa tyypillisesti elolliset organismit.

Exomars-hankkeessa mukana oleva Esan tutkija Jorge Vano kuvailee luotainta ”jättimäiseksi nenäksi taivaalla”.

”Aiomme käyttää sitä nuuhkimaan metaanin olemassaoloa Marsissa ja määrittämään, onko kaasu syntynyt biologisissa prosesseissa.”

Metaani tuhoutuu yleensä ultraviolettisäteilyn seurauksena muutamassa sadassa vuodessa syntymisestään. Jos sitä löytyy Marsista, planeetalla on saattanut olla jonkinlaista elämää vielä viime vuosisatoina.

Yhdysvaltalainen Mars-mönkijä Curiosity ei vuonna 2012 löytänyt merkkejä metaanista, mutta myöhemmissä analyyseissa metaania havaittiin yhdellä alueella. Tosin osa tutkijoista on huomauttanut, että metaania syntyy myös geologisissa prosesseissa maanpinnan alla.

Exomars kykenee yksityiskohtaisempaan metaanianalyyseihin kuin aiemmissa hankkeissa, mutta lisäksi se tutkii muitakin kaasuja, joiden avulla voitaisiin osoittaa metaanin todennäköisin alkuperä.

”Jos metaania löytyy muiden kompleksisten hiilivetykaasujen kuten propaanin ja etaanin yhteydestä, se on vahva osoitus, että taustalla on biologisia prosesseja”, arvioi toinen Exomars-hankkeessa mukana oleva tutkija Manish Patel.

Exomars-luotain lähtee 496 miljoonan kilometrin matkalleen Proton-raketin avustamana maanantai-iltana noin kello 11.30 Suomen aikaa Baikonurin avaruuskeskuksesta Venäjältä.

Luotaimen on tarkoitus saapua Marsiin 19. lokakuuta. Operaatioon liittyvä Mars-mönkijä aiotaan lähettää matkaan näillä näkymin vuonna 2018.

Silvia Bayon / Esa
Exomars 2016 (taustalla) koostuu Schiaparelli-moduulista ja hivenkaasujen tutkimukseen tarkoitetusta Trace Gas Orbiterista (TGO).
Exomars 2016 (taustalla) koostuu Schiaparelli-moduulista ja hivenkaasujen tutkimukseen tarkoitetusta Trace Gas Orbiterista (TGO).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!