Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Lisätulo ei tuo onnea, mutta tulojen menetys vie

Se, miten pahalta tulojen menetys tuntuu, riippuu persoonallisuudesta.

Tiede
 
Juha Kanerva
Tyhjenevä lompakko surettaa.
Tyhjenevä lompakko surettaa. Kuva: Juha Kanerva

Rahan ja onnellisuuden suhdetta on tutkittu paljon ja tulokset ovat ristiriitaisia: toisten tutkimusten mukaan raha lisää onnea, toisten mukaan ei – ainakaan tietyn tulotason jälkeen. Uusi Saksassa ja Britanniassa tehty tutkimus tukee jälkimmäistä havaintoa: tulon lisäykset eivät lisänneet ihmisten tyytyväisyyttä elämäänsä.

Mutta jos tulojen lisäys ei vaikuta onneen, niiden menetys kyllä vaikuttaa: se nakertaa tyytyväisyyttä, tutkimuksessa selvisi.

Toiset ihmiset kärsivät tulojen pienenemisestä vielä selvästi enemmän kuin muut. Tyytymättömimpiä menetyksiin ovat persoonallisuudeltaan tunnolliset ihmiset. He ovat työssään ja elämässään perusteellisia, huolellisia ja luotettavia.

Menetyksen tuska korostui jo pelkästään kohtalaisen tunnollisilla ihmisillä. Heidän tyytyväisyytensä elämään laski tulojen pienenemisestä kaksi ja puoli kertaa enemmän kuin vain vähän tunnollisten.

Tutkimusta johtanut Christopher Boyce päättelee, että kehittyneissä maissa onnea ei kannata tavoitella keskittymällä hankkimaan suurempia ansiotuloja. ”Sen sijaan meidän tulisi pyrkiä taloudelliseen vakauteen, jotta saavuttaisimme enemmän onnea. Samalla olisi tuettava niitä, jotka kokevat taloudellisia menetyksiä”, Boyce sanoo Stirlingin yliopiston verkkosivuilla.

Tutkimuksen aineistona oli yli 18 000 saksalaista ja brittiläistä aikuista, joiden elämänvaiheita tarkasteltiin yhdeksän vuoden alalta. Heiltä kysyttiin vuosittain tulotasoa ja tyytyväisyyttä. Alkuun he olivat myös tehneet persoonallisuustestin.

Tutkimus julkaistiin Personality and Social Psychology Bulletin -lehdessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!