Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tekoäly kukistaa nyt meidät myös maailman vaikeimmassa lautapelissä – seuraavaksi tietokone aikoo voittaa pokeriammattilaiset

Alphago näyttää ajattelevan intuitiivisesti, sanovat tekoälyn ohjelmoijat ja pelin tutkijat.

Tiede
 
Lee Jin-Man / AP
Eteläkorealainen go-mestari Lee Sedol (oik.) voitti tekoäly Alphago:n sunnuntain pelissä. Näin hän sai kavennettua ottelun lukemiin 3–1. Tappio on kuitenkin jo varma.
Eteläkorealainen go-mestari Lee Sedol (oik.) voitti tekoäly Alphago:n sunnuntain pelissä. Näin hän sai kavennettua ottelun lukemiin 3–1. Tappio on kuitenkin jo varma. Kuva: Lee Jin-Man / AP

Eteläkorealainen Lee Sedol on puolustanut urheasti ihmistä konetta vastaan. Nyt hän on nöyrää miestä.

Lee on hävinnyt kolmesti tekoälylle viikon kestävässä go-turnauksessa. Peli on lautapeleistä vaikein, sanovat pelien tutkijat.

Lohdutusta Leelle ja muille ihmisille toi sunnuntainen voitto. Teko­äly Alphago johtaa Leetä vastaan silti 3–1. Ottelun viimeinen viides peli pelataan tänään tiistaina Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa. Ihminen voi vielä saada pisteen. Peli on kuitenkin menetetty.

Tekoäly on ennenkin vienyt ihmistä laudalla kuin pässiä narussa. Ohjelmat valtasivat tammen, othellon ja shakin jo 1900-luvun lopulla. Jokaisessa tietokoneen ohjelma päihitti maailman huippupelaajan.

Tekoälyn tutkijat sanovat, että uusi päänahka on kuitenkin kaikkein tärkein.

Go-mestari Leetä, 33, on kuvattu hiljaiseksi ja ujoksi mieheksi, jolla on hento ääni ja jonka kädet tärisevät usein. Hän on maailman kolmen parhaan pelaajan joukossa, jollei paras.

”Olen sokissa”, hän sanoi ensimmäisen pelin jälkeen viime keskiviikkona. Itku oli kurkussa.

Lee oli itse veikannut etukäteen, että hän voittaisi tekoäly Alphagon 4–1 tai jopa 5–0. Kävikin päinvastoin.

Käsien tärinää lisäsi varmaan yleisön paine. Ensimmäistä peliä seurasi, ainakin tovin, arviolta yli 160 miljoonaa korealaista, japanilaista ja kiinalaista. Yksi go-peli kestää 3–5 tuntia.

Aasiassa go on paljon suositumpaa kuin shakki lännessä. Etelä-Koreassa kirjoitettiin pelkästään avauspelistä 3 300 lehtiartikkelia, ja ottelu oli koko viikon etusivujen uutinen.

Go on periaatteessa yksinkertainen peli.

Pelaajat asettelevat pelinappuloita eli valkeita ja mustia kiviä vuorotellen laudalle, jossa on 361 risteystä. Pelin voittaa se, joka on saartanut enemmän aluetta pelilaudalla.

Siihen yksinkertaisuus loppuukin. Go on ehkä maailman mutkikkain lautapeli.

Shakissa avaussiirron voi tehdä 20 tavalla, mutta go tarjoaa heti 361 vaihtoehtoa. Sama vaihtoehtojen runsaus jatkuu pelin loppuun.

On laskettu, että gossa on mahdollisia siirtoja enemmän kuin atomeja maailmankaikkeudessa. Pelaaja ei siksi voi aina löytää parasta siirtoa, varsinkin kun pelissä on aikarajoitus.

Hänen täytyy suunnitella hyökkäys tarkasti kuin sotapäällikkö. Pelin huiput kuitenkin sanovat, että se ei aina auta.

Voiton ratkaisee intuitio. Sivistyssanakirjan mukaan se on ”oivallus, näkemys, vaisto, ennakoiva tunnetila”. Nuo kuulostavat ihmisen ominaisuuksilta.

Nyt näyttää siltä, että tekoäly on myös intuitiivinen. Miten ihmeessä? Tekoälyn kehittäjät sen tietävät.

Voittoisaa ohjelmaa kehitti englantilainen Demis Hassabis. Hän on 39-vuotias neurotutkija Cambridgen yliopistossa.

Hassabis on koodannut videopelejä, ja hän on kohtalaisen hyvä shakissa. Gosta hän sanoo, että se on ”syvällisin peli, jonka ihminen on koskaan keksinyt”.

Hassabis perusti tekoälyä tuottavan yhtiön, Deepmindin, syyskuussa 2010. Hakujätti Google osti sen isolla rahalla 2014. Hakuyhtiön tuella Hassabis sai kehittää go-ohjelman. Hän kokosi ryhmäänsä 20 koodaajaa.

Tekoälyn kehittäjillä oli nyt visainen pulma. Ohjelmat eivät ole aiemmin osanneet helposti arvioida, kummalla gossa on etu.

Shakissa se on helpompaa, koska nappuloille voi antaa arvot. Myös peliasema on helpompi hahmottaa.

Tutkijat uskoivat siksi vielä pari vuotta sitten, että tekoäly selättäisi gon vasta joskus 2020­luvulla. Hassabiksen ryhmä ylitti kaikki odotukset.

Ohjelmoijat sanovat, että tekoäly Alphagossa on eri tasoja. Ne matkivat ihmisen hermostoa.

Ensitaso etsii ja karsii vaihtoehtoja parhaaksi siirroksi. Siirrot saavat ohjelmassa pisteitä sen mukaan, mikä näyttää johtavan parhaaseen saartoon.

Sitten tekoäly siirtyy siihen, missä se on ylivoimainen: raakaan laskentavoimaan. Ohjelma laskee valittuja siirtoja todella kauas, ainakin 20 siirtoa eteenpäin. Lopulta se tarjoaa parhaan vaihtoehdon siirroksi.

Siirtokartta muodostaa ikään kuin tiheän oksiston. Jokainen oksan haarake on yksi pelin tilanne. Edes tietokone ei ehdi käydä läpi kaikkia siirtoja, koska vaihtoehtoja on noin 150 siirron aikana biljoonia.

Kun ihminen väsyy ja eksyy jossain kohtaa oksiston haarakkeissa, niin kone se vain tahkoaa siirtoja nopeasti. Ja muistaa ne.

Go-mestari Lee voi pelata korkeintaan tuhat mestaripeliä vuodessa. Alphago pelaa samassa ajassa miljoonia pelejä itseään vastaan – eikä sen taju mene siitä sekaisin.

Se tallentaa kaikki pelatut pelit muistiinsa ja hakee siirtoja sieltä. Kone voi lisäksi opetella Leen pelityylin.

Alphago oppi myös hahmottamaan peliä, kun se kävi läpi 30 miljoonaa mestaripelin asemaa.

Kone selvitti itse, missä asemissa mustilla tai valkeilla kivillä on voittoon johtava etu.

Tätä omatoimisuutta Hassabis vertaa lapsen opettamiseen. Peliä ei voi kohentaa vain kirjoittamalla uusia koodirivejä.

Ohjelmoijan on sen sijaan osoitettava ohjelmalle esimerkein hyviä pelejä ja siirtoja. Niistä ohjelma päättelee itse, mikä on päämäärälle hyväksi.

Intuitiotako? Ehkä, tai ainakin sen matkimista.

Niin tai näin, lautapelit ovat nyt tekoälyn hallinnassa, kun vaikein eli go on kellistetty. Teko­älyn ohjelmoijat ja tutkijat siirtyvät nyt peleihin, joissa sattumalla ja psykologialla on suurempi osuus. Näitä ovat noppa- ja korttipelit.

Pokerissa ohjelmat ovat jo sen verran kehittyneitä, että niillä on tyhjennetty aloittelijoiden lompakoita erityisesti verkossa. Netissä kun ei tarvitse edes näyttää pokerinaamaa.

Taitavaa pokerin pelaajaa tekoäly ei vielä voita.

Kun David kohtaa Goljatin, on ihminen yleensä pienen puolella. Näin kävi Soulissa.

”Yllätyin kun huomasin, että aloin pitää Lee Sedolista”, sanoi tiedelehti Naturen toimittaja Tanguy Chouard, joka seurasi ottelua.

Nature on kuitenkin myös tekoälyn kehittäjien puolella. Hassabis sai ottelun kynnyksellä julki Naturessa tieteellisen artikkelin. Siinä hän kertoi avoimesti, kuinka go-ohjelmat koodattiin. Tällä Hassabis halusi poistaa kaikki vilunkiepäilyt.

Lee suhtautui tappioonsa ottelun lopulla järkevästi.

”Toivon että ohjelma hyödyttää ihmisiä arkielämässä”, Lee vinkkasi ohjelman kehittäjille.

Tekoälyn omistaja Google lupaa hyödyllisiä sovelluksia. Ohjelmaa muokataan äänien ja kuvien tunnistukseen. Tekoäly voi auttaa räätälöimään hoitoja. Ehkä sen avulla laaditaan myös ilmastomalleja.

Oikaisu 15. maaliskuuta kello 14.45. Toisin kuin jutun Faktaosuudessa aiemmin luki, go-laudassa ei ole 19 x 19 ruutua vaan 18 x 18. Lisäksi sääntöjä on tarkennettu. Pelin voittaja on se, joka on saartanut enemmän aluetta pelilaudalla, ei se, joka on saartanut enemmän toisen kiviä.
Oikealla istuva eteläkorelainen go-mestari Lee Sedol voitti tekoäly AlphaGo:n ensi kertaa sunnuntaina. Näin hän sai kavennettua ottelun lukemin 3–1. Hän kuitenkin häviää häviää tekoälylle ottelun, joko lukemin 4–1 tai 3–2.
Oikealla istuva eteläkorelainen go-mestari Lee Sedol voitti tekoäly AlphaGo:n ensi kertaa sunnuntaina. Näin hän sai kavennettua ottelun lukemin 3–1. Hän kuitenkin häviää häviää tekoälylle ottelun, joko lukemin 4–1 tai 3–2.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!