Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä kolesteroli ei suojaa kaikkia

Tiede
 

Kun verikoe osoittaa korkeita hdl-kolesteroliarvoja, potilasta usein onnitellaan. Sehän on hyvää kolesterolia, joka putsaa pahan ldl-kolesterolin keräämää rasvaa pois suonista ja pienentää näin sydänsairauksien riskiä.

Päätelmä voi kuitenkin mennä vikaan, sillä tietyn geenimuodon kantajia hyvä kolesteroli ei suojaa, selvisi tuoreessa tutkimuksessa.

Tutkijat halusivat selvittää, miksi joillakin on veressään poikkeuksellisen paljon hdl-kolesterolia. He selvittivät 300 tällaisen henkilön genomista alueet, jotka ohjaavat kehossa syntyvien rasvojen toimintaa. Näiden poikkeushenkilöiden geenejä verrattiin henkilöihin, joiden kolesteroliarvot olivat lähellä keskivertoa.

Yksi tutkijoiden tarkkailemista geeneistä on nimeltään scarb1. Se on oleellinen, koska se ohjaa reseptoria, johon kolesteroli solun pinnassa kiinnittyy. Reseptorin avulla maksan solut nappaavat hdl-kolesterolin kuljettaman rasvan poltettavaksi.

Yllätyksekseen tutkijat löysivät analyysissaan yhden henkilön, jolla kyseinen geeni ei toiminut laisinkaan. Hänen maksansa ei pystynyt ottamaan hdl-kolesterolin putsaamaa rasvaa kunnolla vastaan. Valtimot olivat siis vaarassa tukkeutua, vaikka veren hdl-kolesteroliarvot olivat kolminkertaiset tavanomaiseen verrattuna.

Hänellä oli geenistä ainoastaan kaksi virheellistä kopiota. Geenivirhe nosti veren hdl-pitoisuutta ja heikensi reseptorien toimintaa myös niillä, jotka olivat perineet vain yhden virheellisen kopion joko isältään tai äidiltään.

Geenivirheen kantajilla tavanomainen verikoe antaa tuloksen, jonka perusteella riski sairastua sydäntauteihin on alhainen. Todellisuudessa heidän riskinsä on kuitenkin on normaali tai tavallista korkeampi.

Tulevaisuudessa geenivirhettä voidaan mahdollisesti etsiä geenitesteillä, tutkijat ehdottavat tiedotteessaan. Sitä voitaisiin mahdollisesti yrittää paikata geenihoidolla, joka elvyttäisi reseptorien puutteellista toimintaa.

Pennsylvanian yliopiston johtamaan tutkimukseen osallistuivat Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Suomen molekyylilääketieteen instituutti. Tutkimuksen julkaisi Science.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!