Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tekoäly voitti go-ottelussa ihmisen lukemin 4–1

Tiede
 
KIM HONG-JI / reuters
Lee Sedol tuli tiistaina ottelun viidenteen peliin tyttärensä kanssa.
Lee Sedol tuli tiistaina ottelun viidenteen peliin tyttärensä kanssa. Kuva: KIM HONG-JI / reuters

Tekoäly Alphago voitti lautapeli gon ottelun tiistaina ihmistä vastaan Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa. Viisipelinen ottelu päättyi näin tekoälyn voitoton 4–1.

Lautapelinä gota on pidetty tietokoneohjelmille hyvin vaikeana. Nyt hakuyhtiö Googlen omistama Alphago kuitenkin todisti, että tekoäly voi voittaa ihmisen haastavassakin pelissä.

Ohjelman kehitti brittiläinen ohjelmistoyhtiö Deepmind ja sen parikymmentä ohjelmoijaa. Ryhmää veti cambridgeläinen neurotutkija Demis Hassabis. Hän uskoi ennen ottelua ohjelman voittoon.

Tekoälyn uhrina oli go-mestari ja ammattilainen Lee Sedol, jota pidetään yhtenä maailman kolmesta parhaasta go-pelaajasta.

Tekoälyn tutkijat uskovat, että ohjelman ”lahjakkuutta” voi soveltaa esimerkiksi uusien lääkkeiden etsinnässä, terveydenhoidossa, ilmaston mallinnuksessa tai kuvapankkien hauissa ja puheen tulkinnassa.

Go on yli 2 500 vuotta vanha lautapeli, jota pelataan yksivärisillä kivillä. Pelissä yritetään saartaa vastustajan nappulat.

Tutkijat sanovat, että peli vaatii huipulla intuitiota, jonkinlaista oivaltavaa syvää näkemystä. Sitä on pidetty perin inhimillisenä ominaisuutena. Ottelussa kone näytti osaavan intuition.

Lee johti asiantuntijoiden mukaan pelin viisi alussa, kun ohjelma alphago teki ”amatöörimäisen” virheen. Mutta kone puski silti voittoon yli kolmituntisessa ottelussa.

Leestä tuli ottelun aikana, alun pettymyksen jälkeen, sankari Etelä-Koreassa. Hän sentään voitti tekoälyn kerran.

Lee on 33-vuotias go-nero, joka näytti tunteensa ottelun aikana, mutta osasi myös kehua koneen ominaisuuksia.

Peliä seurasi parhaimmillaan yli 160 miljoonaa aasialaista Etelä-Koreassa, Japanissa ja Kiinassa.

Soulin Go-ottelua kommentoi myös shakin moninkertainen maailmanmestari Garri Kasparov. Vuonna 1997 toinen tekoäly eli tietokoneyhtiö Ibm:n shakkiohjelma Deep thought voitti hänet shakkiottelussa.

Jo silloin ottelua pidettiin ihmisen puolustuksena tekoälyä ja robotiikkaa vastaan.

Kasparov muistuttaa tuoreessa New Scientist -lehdessä, että konetta vastaan mestaripelaajan on muutettava pelitapaansa. Hänen on kaivettava esiin epänormaaleja ja outoja siirtoja. Näin hän yrittää hämätä koneen armottoman virheetöntä muistia ja logiikkaa.

Tämä sotkee huippupelaajan omaa ajattelua. Se uuvutti ainakin Kasparovin ottelussaan 1997, ja osaltaan johti niukkaan tappioon.

Kasparovin tappiosta on 12 vuotta. Nykyään tavallisen sylitietokoneen shakkiohjelma voittaa kaikki maailman shakinpelaajat. Sama kohtalo odottaa myös maailman parhaita gon pelaajia, ennakoi Kasparov.

Kai Sinervo
Suomessakin on yli tuhat gon harrastajaa. Tässä espoolaisia gon pelaajia muutama vuosi sitten.
Suomessakin on yli tuhat gon harrastajaa. Tässä espoolaisia gon pelaajia muutama vuosi sitten.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!