Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Missä ksenon luuraa?

Yli 90 prosenttia jalokaasusta näyttää kadonneen jonnekin. Sille olisi käyttöä myös anestesiassa, dopingissa ja polttoaineena matkalla Marsiin.

Tiede
 

Ksenon on meille kaikille tuttu alkuaine ja jalokaasu, sillä hengitämme sitä koko ajan. Ilmakehässä sen pitoisuus on kuitenkin vain 90 miljardisosaa.

Maakaasussa olevaa ksenonia voidaan kerätä ja tislata. Sille on käyttöä etenkin lääketieteessä ja avaruustekniikassa. Kuluttajille tutuimpia tuotteita lienevät autojen kaasupurkauslamput, jotka hehkuvat kirkasta valoa.

Ksenon maksaa 20 euroa litralta. Tuoreessa suomalaistutkimuksessa yksi sydänpysähdyspotilas hengitti yhteensä 50–80 litraa ksenonia.

Sitä voitaisiin periaatteessa kierrättää, sillä molekyyli ei muutu mitenkään ihmisen keuhkoissa. Ksenonia annosteltaisiin ensin yhdelle potilaalle, otettaisiin talteen hänen uloshengityksestään, puhdistettaisiin ja annettaisiin seuraavalle.

Ksenon sopii myös nukutusaineeksi. Sen anestesiaan johtavaa molekyylitason mekanismia ei kuitenkaan tunneta.

Tiedetään vain, että kun potilaalle annetaan 80 prosenttia ksenonia ja 20 prosenttia happea, voidaan leikata, kertoo emeritusprofessori Markku Räsänen Helsingin yliopiston kemian laitoksesta.

Ksenon ei tuhoa otsonia, kuten kaikki muut kaasumuotoiset anestesia-aineet.

Venäläisten urheilijoiden väitetään hyödyntäneen ksenonia doping-aineena, joka lisää suorituskykyä parantavan epo-hormonin tuotantoa.

Huhua on vaikea todentaa, sillä väritön, hajuton ja mauton jalokaasu ei jätä mitään jälkiä elimistöön.

Koska ksenonia on ilmakehässä paljon vähemmän kuin muita jalokaasuja, kemistit ja fyysikot päättelevät, että sitä piileksii toistaiseksi tuntemattomassa paikassa. 95 prosenttia näyttää kadonneen johonkin Maan syntymän jälkeen.

Tämä on saanut kemistit ja fyysikot päättelemään, että toistaiseksi tuntemattomassa paikassa piileksii valtavasti ksenonia. 95 prosenttia siitä näyttää kadonneen johonkin Maan syntymän jälkeen.

On monta näkemystä siitä, missä ksenon luuraa. Piiloiksi on ehdotettu muun muassa mannerjäätiköitä ja sedimenttikiviä.

Räsäsen mukaan Helsingissä on laskettu, että puuttuva ksenon olisi luonnon piidioksidiketjuissa. Kun piin sijaan pannaan ksenon, syntyy pysyvä yhdiste.

”Itselläni oli idea siitä, että ksenonin ja veden muodostama yhdiste olisi Maan kuoressa. Se lienee stabiili paineen noustessa, ja Maan sisällähän paine nousee, mitä syvemmälle mennään”, Räsänen toteaa.

Ksenon on hyväksytty nukutusaineeksi 12 EU-maassa, joihin Suomi ei kuulu. Sen kykyä tainnuttaa käyttivät hyväkseen myös amerikkalaisen Avatar-elokuvan tekijät, jotka loivat mielikuvituksellisen Pandoran Kuun. Sinne ei saanut mennä suojavarusteitta, koska ilmassa oli vaarallisen paljon ksenonia.

Ksenonia käytetään myös muun muassa satelliittien ionimoottoreissa, joissa jalokaasu ei aiheuta korroosiota.

Parhaillaan ksenonia tutkii kiivaasti ainakin Nasa. Avaruusviraston tutkijat tahtoisivat kehittää siitä polttoaineen, joka joskus kiidättää ihmisen Marsiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!