Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaiset sairastuvat muita useammin psykoosiin

Tiede
 
Rio Gandara / HS
Pakolaisia matkalla Budapestista Itävallan rajalle.
Pakolaisia matkalla Budapestista Itävallan rajalle. Kuva: Rio Gandara / HS

Pakolaisten riski sairastua skitsofreniaan tai muunlaiseen psykoosiin on kolme kertaa niin suuri kuin kantaväestöllä ja puolitoistakertainen muihin maahanmuuttajiin nähden, osoittaa Ruotsissa vastikään tehty tutkimus.

Tieto saatiin seuraamalla yli 1,3 miljoonan Ruotsissa asuvan henkilön terveystietoja Karoliinisen instituutin ja Lontoon University Collegen yhteistutkimuksessa. Tutkittavista 88 prosenttia oli kantaruotsalaisia, eli tutkittavat ja heidän molemmat vanhempansa olivat kaikki syntyneet Ruotsissa. Vajaat kaksi prosenttia oli tullut maahan pakolaisena, kymmenisen prosenttia oli muita maahanmuuttajia.

Maahanmuuttajien psykoosiriski osoittautui muuta väestöä suuremmaksi, mutta erityisen suuri se oli pakolaisen saapuneilla. Jokaista 10 000 ihmistä kohden pakolaisilla ilmeni kaksitoista psykoositapausta vuodessa, muilla maahanmuuttajilla tapauksia esiintyi kahdeksan ja kantaruotsalaisilla neljä.

”Pakolaisten dramaattisesti suurentunut riski osoittaa, että elämäntapahtumat ovat merkittävä riskitekijä skitsofreniassa ja muissa psykooseissa”, selittää päätutkija, Karoliinisen instituutin professori Anna-Clara Hollander tutkimustiedotteessa.

Vanhastaan tiedettiin, että pakolaisilla esiintyy muuta väestöä enemmän masennusta ja post-traumaattista stressihäiriötä. Nyt tehty tutkimus on ensimmäinen, jossa myös psykoottisiin häiriöihin löytyi vastaava yhteys.

Tutkitut pakolaiset ja maahanmuuttajat olivat kotoisin alueilta, joilta pakolaisia Ruotsiin pääasiassa tulee: Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta, Saharan eteläpuolisesta Afrikasta, Aasiasta sekä Itä-Euroopasta ja Venäjältä. Pakolaisten sairastumisriski oli muita maahanmuuttajia suurempi kaikkialta muualta paitsi Saharan eteläpuolisesta Afrikasta tulleilla. Heidän joukossaan psykoottisia oireita oli epätavallisen runsaasti kaikkien maahan tulleiden joukossa.

Tutkijat näkevät ilmiölle kaksi todennäköistä selitystä. Eteläisestä Afrikasta tulleet ovat voineet kokea vahingollisia psykososiaalisia vastoinkäymisiä jo lähtömaassaan, tai sitten he ovat kohdanneet muita ryhmiä enemmän syrjintää, rasismia ja ulkopuolisuutta Ruotsiin tultuaan.

Tutkimus toteutettiin etsimällä psykoosidiagnooseja Ruotsin valtakunnallisesta potilasrekisteristä. Aineistoon kerättiin vuosilta 1998–2011, joten aivan viime aikoina saapuneet pakolaiset eivät kuulu otokseen.

Tutkimuksen julkaisi BMJ.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!