Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tupakoinnin lopettaminen onnistuu parhaiten kertalaakista

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Outi Pyhäranta / HS
Tästä pääsee eroon parhaiten, kun lopettaa kuin seinään.
Tästä pääsee eroon parhaiten, kun lopettaa kuin seinään. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Jos haluaa eroon tupakasta, sauhuttelu kannattaa lopettaa kuin seinään eikä hissun kissun, vihjaa brittitutkimus.

Nicola Lindson-Hawley Oxfordin yliopistosta kollegoineen selvitti asiaa värväämällä tutkimukseensa seitsemän sataa tupakoitsijaa, jotka halusivat lopettaa. Osa ryhmästä päätti tietyn päivän, jolloin polttaminen loppuisi. Toinen ryhmä päätti niin ikään päivän, jolloin tupakointi päättyisi, mutta vähensi tupakointiaan 75 prosentilla tasaisesti kahden viikon ajan sitä ennen. Kumpikin ryhmä sai yhtä lailla tukea ja nikotiinikorvaushoitoa.

Koehenkilöiden pärjäämistä seurattiin lopettamisen jälkeen kuukauden ajan. Muun muassa hengityksen sisältämä häkä mitattiin, jotta tiedettäisiin, olivatko tupakat todella jääneet sytyttämättä vai ei. Loppuarviointi tehtiin puolen vuoden kuluttua.

Neljän viikon jälkeen 39 prosenttia tupakointia vähitellen harventaneista oli pysynyt savuttomina, kerrasta poikki -ryhmässä vielä suurempi osuus eli 49 prosenttia. Kuuden kuukauden päästä luvut olivat 15,5 ja 22 prosenttia.

Ero ilmeni jo lopetuspäivänä: äkkirysäyksellä lopettaneiden oli helpompi pysyä ensimmäiset 24 tuntia savuttomina kuin tupakointia tasaisesti vähentäneiden.

”Pitää huomata, että koehenkilömme halusivat nimenomaan lopettaa. Heille paras neuvo on valita päivä ja lopettaa kerralla. Moni sen sijaan ei voi edes kuvitella lopettavansa kokonaan. Tällaisen henkilön on toki paljon parempi vähentää tupakointia kuin olla tekemättä mitään”, Lindson-Hawley korostaa tutkimustiedotteessa.

Tutkimuksen julkaisi Annals of Internal Medicine.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!