Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kääpiöplaneetta Cereksen laikkujen kirkkaus vaihtelee

Tiede
 
nasa
Eniten vaaleita laikkuja Cereksellä on Occatorin kraatterissa, jonka läpimitta on 92 kilometriä. Laikutkin ovat usean kilometrin läpimittaisia.
Eniten vaaleita laikkuja Cereksellä on Occatorin kraatterissa, jonka läpimitta on 92 kilometriä. Laikutkin ovat usean kilometrin läpimittaisia. Kuva: nasa

Kääpiöplaneetta Cereksen vaaleita laikkuja on nyt tutkittu myös maanpäällisin laittein.

Laikkujen koostumusta ja kokoa mitattiin Euroopan eteläisen observatorion Eson Harps-spektrografilla La Sillassa Chilessä.

Laikut kirkastuvat Cereksen päivän aikana eli auringonpaisteessa. Laikkujen aine on helposti haihtuvaa ja se höyrystyy auringonpaisteessa. Ceres pyörähtää akselinsa ympäri kerran yhdeksässä tunnissa.

Laikuissa on ainakin vesijäätä ja magnesiumsulfaattien hydraattia. Näin tulkitsi jo aiemmin Nasan Dawn-luotain, joka on joulukuusta kiertänyt kääpiöplaneettaa 375 kilometrin korkeudella.

Tutkijat tarkkailivat Cerestä Harpsilla kahden yön ja päivän ajan heinä- ja elokuussa 2015.

Ceres on asteroidivyöhykkeen suurin kappale Marsin ja Jupiterin välissä. Se on myös vyöhykkeen ainoa kääpiöplaneetaksi luokiteltu kohde.

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Dawn-luotain saapui Cerekselle maaliskuun alussa vuosi sitten. Vuoden aikana se on ehtinyt kartoittaa Cereksen pinnan melko tarkkaan.

Tutkijoita ihmetytti Cereksellä eniten juuri kirkkaat laikut. Ne heijastavat vaaleina paljon enemmän valoa kuin tumma ympäristö.

Eniten laikkuja on suuren Occatorin kraatterin sisällä. Laikuista nousee päiväsaikaan suihkuja, jotka heijastavat tehokkaasti auringonvaloa. Suihkut hajoavat avaruuteen nopeasti.

Cereksen kylmät yöt muuttavat laikkujen koostumusta, ja se tuottaa päiväsaikaan epäsäännöllisiä suihkuja, kertoo Esan tiedote.

Laikkujen takia Ceres on erilainen kuin useimmat vyöhykkeen asteroidit, jotka ovat pelkkää kiveä. Ceresin sisus on siis aktiivinen, mutta vielä ei tarkalleen tiedetä, mitä kaikkia aineita vuotaa pintaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!