Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miljoonia lintuja tapetaan laittomasti Välimeren maissa

Julmiin ansoihin jää joukoittain Suomeen matkaavia muuttajia.

Tiede
 
David Tipling Photo Library / Alamy
Mustapääkerttu on takertunut laittomaan liimapyydykseen Kyproksessa. Laululinnuista valmistetaan saaren perinneherkkua ambelopouliaa.
Mustapääkerttu on takertunut laittomaan liimapyydykseen Kyproksessa. Laululinnuista valmistetaan saaren perinneherkkua ambelopouliaa. Kuva: David Tipling Photo Library / Alamy

Tänäkin keväänä muuttomatka on monen linnun viimeinen. Kymmeniä miljoonia siivekkäitä joutuu joka vuosi Välimeren maissa salametsästyksen uhriksi.

Niitä ammutaan ja pyydetään julmin menetelmin, kuten myrkyin, verkoin, siimalenkein ja sivelemällä paksua liimaa oksiin. Linnut takertuvat ansoihin mistä milloinkin, usein jaloistaan tai siivistään. Ne voivat nääntyä janoon tai uupumukseen.

Tapettujen lintujen määrää arvioi 51 asiantuntijaa tässä kuussa ilmestyneessä Bird Conservation International -lehdessä. Kansainvälinen BirdLife-järjestö julkaisi hankkeesta jo viime syksynä raportin. Selvitys on tähän asti tehdyistä perusteellisin: se kattaa 26 maata tai aluetta ja 561 lintulajia.

Tulos oli, että alueella pyydetään vuosittain laittomasti arviolta 11–36 miljoonaa lintua. Haarukan leveys johtuu siitä, ettei Välimeren seudulla seurata lintuja systemaattisesti, sanoo artikkelin ensimmäinen kirjoittaja Ann-Laure Brochet The Guardianissa.

Arvio perustuu kyselyyn, joka lähetettiin viranomaisille, metsästysseuroille, suojelujärjestöille ja rengastajille.

Luvattomat metsästäjät pyytävät lintuja ensi sijassa ruoaksi. Osan saaliistaan he räiskivät hengiltä huvikseen. On myös häkkilintujen, houkutuslintujen ja täytettävien lintujen jahtaajia.

Lisäksi metsästäjät ampuvat petolintuja suojellakseen riistaa, kalaa syöviä lintuja turvatakseen kalanviljelyn tuottoa ja hyönteissyöjiä hunajatarhojen liepeiltä.

Laki suojaa lintuja kaikkialla paitsi Libyassa. Sielläkin lintujen metsästys oli kiellettyä ennen 2000-luvun sisällissotia, mutta nyt tilanne on epäselvä.

Euroopan unioniin kuuluvissa maissa pitäisi noudattaa lintudirektiiviä. Se kieltää kaiken pyynnin muuton aikaan ja muiden paitsi metsästettävien lajien pyynnin aina. Se ei salli liiman kaltaisia raakoja menetelmiä.

Suomen pesimälinnuista Välimerellä tapetaan tai vangitaan vuosittain yli miljoona peippoa, mustapääkerttua, laulurastasta ja varpusta. Lisäksi surmataan kiuruja, niittykirvisiä, punarintoja, pensaskerttuja, lehtokerttuja, tiltaltteja ja punakylkirastaita.

kimmo taskinen / HS
Varpuset ovat vaarassa Välimeren seudulla.
Varpuset ovat vaarassa Välimeren seudulla.

Metsästetyiksi saattavat joutua muutkin muuttolinnut, jotka talvehtivat Välimeren rannikolla tai sitä etelämpänä, huomauttaa suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi BirdLife Suomesta. Laajaa laitonta saalistusta kohdistuu yhteensä 375 lajiin.

Hän kehottaa noissa maissa liikkuvia suomalaisia turisteja kertomaan paikallisille matkailuvirkailijoille ja viranomaisille, mitä he ajattelevat lintujen silmittömästä lahtaamisesta.

”Näin maissa ymmärretään, että laittomuudet vaikuttavat julkisuuskuvaan, ja muutos voi olla mahdollinen.”

Linnut ansaitsisivat turvallisempia lentoteitä.

Italia on vaarallisin – houkutuslintuja pidetään pimeässä

Italia on kaikkiaan linnuille vaarallisin maa. Siellä on kauan vainottu petolintuja ja metsästetty muita ruoaksi sekä huvin vuoksi.

Etenkin Lombardiassa käytetään siimalenkkejä, jotka kiristyvät linnun jalan ympärille.

Verkoin pyydettyjä siivekkäitä käytetään joskus houkutuslintuina. Niitä pidetään pimeässä ja vapautetaan päivänvaloon syksyllä. Ne luulevat kevään tulleen, alkavat laulaa ja kutsuvat lajikumppaneitaan ansoihin.

Vaara vaanii Niilin suistossa

Egypti on muuttolinnuille Välimeren pahin paikka. Manzala Niilin suistossa houkuttelee runsaasti lintuja, jotka ovat juuri ylittäneet meren tai autiomaan. Siellä surmataan keskimäärin 593 000 lintua vuodessa.

Metsästystä koskevat säädökset ovat niin mutkikkaita, ettei niitä ole helppo ymmärtää. Laittomia saaliita myydään toreilla ja ravintoloissa joka puolella maata. Muuttolintuja jää sivusaaliiksi, kun viiriäisiä pyydetään laillisesti.

Petolintuja täytettäviksi ja metsästyshaukoiksi

Syyria sijaitsee tärkeällä muuttoreitillä. Metsästys on maassa perinteinen ajanviete, ja siitä on tullut yhä suositumpaa, vaikka sitä rajoitetaan laissa. Säädöksiä ei kuitenkaan ole pantu toimeen. Siksi on syntynyt harrastelijoiden sukupolvi, jolta puuttuvat metsästyksen perustaidot ja etiikka.

Lintuja pyydetään ruuaksi ja kaupataan toreilla häkkilinnuiksi. Petolintuja saalistetaan täytettäviksi, haukkoja metsästyshaukoiksi. Myös huvin vuoksi ampuminen on yleistä.

Kirkas valo huijaa lintuja ansoihin

Libanon on Syyrian kanssa saman keskeisen muuttoreitin varrella. Maa sai metsästyslain vuonna 2004, mutta sen soveltaminen alkoi vasta vuonna 2012. Osittain tämän vuoksi on paljon harrastelijoita, joilla ei ole metsästystaitoja.

Laiton metsästys on suosittu ajanviete. Jahdissa käytetään pystyyn nostettuja verkkoja ja atrappeja eli laitteita, joilla soitetaan linnunlaulua.

Öisin siivekkäitä houkutellaan ansoihin kirkkaiden valojen avulla.

Laululinnut ovat herkkuruokaa

Kypros on arvokas taukopaikka monille Välimeren ylittäville muuttolinnuille. Niiden kerääntymisalue Famagusta on surmanloukku, jossa tapetaan vuosittain luvatta 689 000 lintua.

Ansapyynti on ollut kiellettyä vuodesta 1974. Säädös on jäänyt kuolleeksi kirjaimeksi.

Lintuja houkutellaan ansoihin laittomin ääniatrapein. Monia lajeja myydään erityisherkkuina, kuten mustapääkerttua, laulurastasta, hernekerttua ja tiltalttia. Muitakin lajeja jää samoihin pyydyksiin, ja ne hylätään tai tapetaan.

Pyytäjät jahtaavat häkkilintuja

Kreikassa surmataan paljon kiharapelikaaneja, vaikka laji on määritetty vaarantuneeksi. Kreikassa elää suuri osa sen kannasta.

Myös turturikyyhky on yleinen saalis. Laji on vuosituhannen alusta lähtien taantunut 30 prosenttia koko Euroopassa.

Muihin Välimeren maihin verrattuna lintuja ei niinkään pyydetä ruoaksi kuin häkkilinnuiksi. Niitä ammutaan myös huvin vuoksi.

Kreikan lintutieteellinen yhdistys on nostanut lukuisia kanteita laittomasta metsästyksestä.

Peltosirkku on gourmet-ruokaa

Ranska on yksi kolmesta pahimmasta peippojen tappajasta. Peltosirkku tunnetaan gourmet-ruokana: sen syöminen oli vuosisatoja riitti, joka nosti herkuttelijan kulinaristien joukkoon.

Lintuja pyydetään etenkin ansoin. Niihin jää myös lajeja, joita ei haluta.

Viiriäisiä ammutaan pesillekin

Kroatiassa metsästyskausi tuppaa alkamaan etuajassa, ja viiriäisiä ammutaan jo silloin, kun ne hautovat pesillään. Luonnonvarainen viiriäinen, Coturnix coturnix, on Euroopassa metsästettävä laji. Se pesii Suomessakin harvalukuisena.

Vesilintuja pyydetään laittomasti ääniatrappien avulla. Joillain alueilla ammutaan petolintuja, kuten maakotkia.

Juha Metso
Joka vuosi tapetaan tai vangitaan yli miljoona mustapääkerttua.
Joka vuosi tapetaan tai vangitaan yli miljoona mustapääkerttua.
Kimmo Taskinen / HS
Suurin osa Suomen punarinnoista viettää talvensa Etelä-Euroopassa. Lajia pyydetään etenkin Ranskassa.
Suurin osa Suomen punarinnoista viettää talvensa Etelä-Euroopassa. Lajia pyydetään etenkin Ranskassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!