Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haikarat ovat koukussa roskaruokaan eivätkä muuta enää Afrikkaan talveksi

Tiede
 
University of East Anglia
Muuttolintuina tunnetuista kattohaikaroista osa on lakannut muuttamasta ja jäänyt pysyvästi kaatopaikan ruoka-apajille.
Muuttolintuina tunnetuista kattohaikaroista osa on lakannut muuttamasta ja jäänyt pysyvästi kaatopaikan ruoka-apajille. Kuva: University of East Anglia

Kattohaikarat ovat päässeet Iberian niemimaalla roskaruuan makuun siinä määrin, etteivät ne enää talven tullen muuta Afrikan lämpöön. Sen sijaan yhä useampi kattohaikarapari rakentaa pesänsä kaatopaikan läheisyyteen ja viettää siellä koko vuoden.

Ilmaston lämpeneminen on saanut muitakin muuttolintuja asettumaan pysyvästi aloilleen, ja nyt Itä-Anglian yliopiston tutkimus vahvistaa, että osa kattohaikaroistakin on liittynyt tähän joukkoon. Euroopan aiempaa leudommat talvet ja helposti saatava kaatopaikkaruoka ovat tehneet Espanjassa ja Portugalissa talvehtimisesta houkuttelevan vaihtoehdon raskaalle muuttomatkalle.

Paikalleen asettumisessa on etunsa, sillä pesimäpaikalla talvehtivat linnut voivat valita parhaat pesäpaikat ja pitää ne varattuina ympäri vuoden. Näin ne voivat keväällä aloittaa pesinnän aikaisemmin kuin Afrikasta saapuneet lajitoverinsa.

Vaikka monet talvehtivista haikaroista valitsevat pesäpaikkansa aivan kaatopaikan läheisyydestä, hakevat ne roskaruokaa tarpeen tullen pidemmänkin taipaleen päästä. Tutkijoiden haikaroihin kiinnittämät gps-paikantimet paljastivat, että linnut tekevät kaatopaikoille jopa lähes sadan kilometrin ruuanhakuretkiä.

Kaatopaikkaruokailu on lisännyt Portugalissa talvehtivien kattohaikaroiden määrän suunnilleen kymmenkertaiseksi 20 vuodessa. Nyt niitä on noin 14 000. Myös Gibraltarin yli Afrikkaan lentävien yksilöiden määrä on kasvanut, joten kaikki kattohaikarat eivät edelleenkään vietä koko elämäänsä kaatopaikan laitamilla.

Roskaruokaan tottuneille haikaroille on tiedossa kovat ajat, sillä EU:n uusi jätelainsäädäntö siirtää ruokajätteen käsittelyn avonaisilta kaatopaikoilta suljettuihin tiloihin. Muutos vaikuttaa todennäköisesti lintujen levinneisyyteen, pesintään, ravinnonhakuun ja muuttohalukkuuteen.

Kattohaikarat elävät noin 25 vuotta, joten osa nykyisestä haikarapolvesta ei todennäköisesti ole eläissään käynyt Afrikassa.

Tutkimuksen julkaisi Movement Ecology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!