Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmislajista tuli maailman valtias, koska uskomme asioihin jotka eivät ole totta, sanoo tutkija Yuval Harari

Helsingissä vieraileva historiantutkija sanoo, että moni merkittävä asia ihmislajin historiassa on ymmärretty väärin.

Tiede
 
Sirpa Räihä / HS
Yuval Harari ponnistelee erottaakseen, mikä on olennaista. Hän terästää keskittymiskykyään meditoimalla joka päivä.
Yuval Harari ponnistelee erottaakseen, mikä on olennaista. Hän terästää keskittymiskykyään meditoimalla joka päivä. Kuva: Sirpa Räihä / HS
Kuka

Suurten käänteiden historioitsija

 Yuval Noah Harari syntyi Haifassa Israelissa 1976.

 Väitteli Oxfordin yliopistosta 2002.

 Historian professori Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa.

 Saanut kahdesti Polonsky-palkinnon, joka myönnetään omaperäisyydestä humanistissa tieteissä.

 Menetysteos Sapiens: Ihmisen lyhyt historia ilmestyi englanniksi 2014 ja suomeksi helmikuussa 2016.

Homo sapiens oli satojentuhansien vuosien ajan vähäpätöinen laji. Ihmiskunta eli erillisinä, pieninä ja toisistaan tietämättöminä ryhminä metsästäen, keräillen ja suurpetoja peläten.

Sitten saavutimme erityiskyvyn, joka nosti meidät maailman valtiaiksi.

Tuo ratkaiseva ero verrattuna muihin eläimiin oli kyky kuvitella olemattomia, sanoo israelilainen historiantutkija Yuval Noah Harari.

”Osaamme kertoa tarinoita ja suostutella muutkin uskomaan niihin.”

Jumalat, valtiot ja raha ovat olemassa vain yhteisen uskomme varassa. Absurdia kyllä, juuri sellaisten asioiden varassa miljoonat ihmiset voivat järjestäytyä tekemään yhteistyötä.

Harari, 40, viettää sapattivuotta opetustyöstä Jerusalemin heprealaisen yliopiston professuurista ja kiertää maailmalla esittelemässä menestyskirjaansa Sapiens: Ihmisen lyhyt historia.

Hän on tullut Helsinkiin Oslon kautta. Harmaa villapipo on visusti mukana. Välillä se on päässä sisälläkin.

Harari sulatti teostaan varten valtavan määrä tutkimuskirjallisuutta paleontologiasta, uskontotieteestä, maailmanhistoriasta, yhteiskuntafilosofiasta ja taloustieteestä.

Hän ei tyytynyt selostamaan muiden ajatuksia vaan räjäytti tietomassan sirpaleiksi ja kokosi niistä maailmanselityksen, jonka saumakohdat ovat uusissa paikoissa.

Kirjan siemenet alkoivat itää teini-iässä. Harari pommitti vanhempiaan ja opettajiaan kysymyksillä elämän tarkoituksesta sekä maailman ja ihmisen olemuksesta.

”En saanut kunnollisia vastauksia. Häiritsevintä oli, ettei heitä tuntunut edes kiinnostavan.”

Sittemmin Harari sanoo ymmärtäneensä, että nuoret usein pohtivat suuria kysymyksiä. Ne painuvat unohduksiin, kun työ, omat lapset ja arjen vaatimukset vyöryvät ylitse.

”Minulla ne ovat säilyneet. Kirja on yritys antaa edes joitakin vastauksia siihen, miksi maailma näyttää tällaiselta.”

Olennaisinta hänelle on ollut päästä vielä kerran esittämään olennaiset kysymykset, ne joilla on toden teolla merkitystä.

Tulos saa aivot kuplimaan, sillä Harari kääntää uuteen asentoon monta totuttua tosiasiaa.

Olemme oppineet, että noin 10 000 vuotta sitten ihminen kesytti vehnän ja vuohen. Väärin, sanoo Harari. Vehnä ja vuohi kesyttivät ihmisen.

Ne orjuuttivat vapaana kulkeneen metsästäjä-keräilijän raatamaan viljanjyvien ja kotieläinten lisääntymisen eteen.

Ihminen ei ensi alkuun tullut maata viljelemällä paremmin ravituksi eikä terveemmäksi. Ruoka muuttui yksipuolisemmaksi, kadon sattuessa uhkasi nälkä. Pysyvissä asumuksissa viihtyivät myös syöpäläiset. Isoissa yhteisöissä levisivät kulkutaudit, joista tuhoisimmat siirtyivät ihmisiin kotieläimistä.

Paikalleen asetuttuaan ihmiset pystyivät kuitenkin tekemään lapsia entistä tiuhemmin. He elivät kurjasti mutta lisääntyivät monin verroin nopeammin kuin ennen. Ja lisääntyminen ratkaisee paljon.

”Historian ymmärtämiseksi on välttämätöntä ymmärtää biologiaa. Ihminen on myös eläin.”

Työn ääreen kesyyntyminen ei ole tehnyt meistä onnellisempia. Kanoista ja naudoista olemme kuitenkin tehneet maailmanhistorian onnettomimpia olentoja, Harari kirjoittaa.

Tuotantoeläinten kohtelu on vuosisatojen vieriessä muuttunut yhä julmemmaksi. Orjia ovat nyt todellakin eläimet.

Muutoinkin ihmisestä on tullut aina vain tuhoisampi muille maapallon lajeille. Tieteen nousu ei ole toistaiseksi auttanut meitä kääntämään suuntaa.

Haastattelussa Harari nostaa esiin kaksi tärkeää tarinaa, jotka pyörittävät nykyistä, yhteen globaaliin kulttuuriin sulautuvaa ihmiskuntaa.

Toinen niistä on kapitalismin tarina, jonka mukaan talouden kasvu on tärkeintä maailmassa. Sille täytyy uhrata kaikki muu.

”Tähän tuntuvat uskovan kaikki kommunistista Kiinaa myöten. Se on totuus, jolle ei ole vaihtoehtoja. Se on vaarallista.”

Toinen ovat ihmisoikeudet.

”Niitä ei ole kirjoitettu meidän dna:hamme. Nekin ovat tarina, jonka olemme keksineet.”

Ihmisoikeuksien tarina on ollut hyvä ja käyttökelpoinen. Sen ansiosta olemme pystyneet vähentämään kärsimystä ja väkivaltaa ihmisten joukossa. Tarina on kuitenkin sulkenut pois muiden kuin ihmisten oikeudet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!