Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kovapintainen nilviäinen salakatselee kaloja

Tiede
 
Hans Hillewaert / Wikimedia Commons
Erikoisilla nivelkotiloilla on kuoressaan piilossa satoja silmiä, joilla ne valvovat ympäristöään. Kuvassa on Acanthopleura granulata.
Erikoisilla nivelkotiloilla on kuoressaan piilossa satoja silmiä, joilla ne valvovat ympäristöään. Kuvassa on Acanthopleura granulata. Kuva: Hans Hillewaert / Wikimedia Commons

Poliisi epäilee juontaja Axl Smithin salakuvanneen kotonaan seksivideoita kymmenistä naisista.

Filosofi Michel Foucault ei kai tarkoittanut ihan tätä, kun hän puhui panoptikon-valvontayhteiskunnasta.

Valtameressäkin on silmät siellä, mistä niitä ei todellakaan huomaa etsiä. Kovakuoriset nivelkotilot kököttävät merenpohjassa ja vaikuttavat täysin harmittomilta.

Niiden kuoressa on kuitenkin lajista riippuen satoja tai jopa tuhansia silmiä, joilla ne salakatselevat meren elämää.

Silmät erottuvat hädin tuskin suurennuslasilla, sillä ne ovat vain millimetrin murto-osan kokoisia. Kaiken lisäksi nämä silmät muodostuvat kalkkikivestä, mutta eläin todella näkee niillä esimerkiksi 20-senttisen kalan parin metrin päästä.

Silmien erottelukyky on silti melko huono, joten kuva on tuhruinen.

Mielenkiintoista on, mitä nivelkotilo saa näkemästään irti, sillä kun ei käytännössä ole aivoja, ainoastaan alkeellinen tikapuuhermosto. Harvardin tutkija Ling Li kertoo New Scientist -tiedelehdessä, että on kuin kotilon kuoressa olisi satoja televisioita, joita kukaan ei kuitenkaan katso.

Nivelkotilo osaa lisäksi suunnistaa ruoanhakureissuiltaan takaisin kotionkaloonsa. Ei tiedetä, miten. Kenties otuksella on magneettiaisti, tai se vain seuraa jättämäänsä limavanaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!