Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi 90 prosenttia ihmisistä on oikeakätisiä, vaikka biologisesti siitä ei näytä olevan hyötyä? – Testaa, kumpi on vahvempi kätesi

Miksi jostakusta tulee vasuri? Vastausta ei ole keksitty. Kätisyys vakiintuu jo varhaislapsuudessa. Kun pikkuvauva tarttuu ensi kertaa lusikkaan, hän harvoin enää vaihtaa.

Tiede
 
Fakta

Joka kymmenes käyttää vasenta

 Kirjoituskäsi on selvin ja pysyvin merkki vasenkätisyydestä.

 90 prosenttia on oikeakätisiä, loput vasenkätisiä.

 Kätisyys määräytyy varhaisella sikiökaudella.

Vasenkätiset ovat oikeakätisiä älykkäämpiä. He päätyvät usein taiteilijoiksi ja yritysjohtajiksi. Toisaalta he käyttävät enemmän alkoholia ja sairastuvat useammin skitsofreniaan.

Ihmisen kätisyyteen liittyy runsaasti uskomuksia. Suurin niistä on epätieteellistä roskaa.

Varmimmin vasenkätisyydestä todistaa kynä. Kirjoituskäsi on pysyvä piirre, samoin heittokäsi.

Kätisyyden väitetään piilevän aivojen epäsymmetriassa. Vasen puolisko hallitsee kehon oikeaa puolta ja oikea vasenta.

Aivopuoliskot toimivat yhdessä, mutta yleensä toinen määrää tahdin. Vasurilla hallitseva aivopuolisko on oikea, oikeakätisellä vasen.

Erikätisten aivojen rakenteista on löydetty eroja. Oikeakätiset käsittelevät kieltä vasemmassa puoliskossa. Monilla vasenkätisillä kielikeskus löytyy oikealta.

”Useimmilla vasenkätisillä kielialue sijaitsee kuitenkin vasemmalla puolella”, huomauttaa Helsingin yliopiston neurotieteen tutkimuskeskuksen johtaja, professori Eero Castrén — itsekin vasuri.

Vasenkätisyydestä löytyy yllättävän vähän tutkittua tietoa. Jopa määritelmä on epäselvä: kuka oikeastaan on vasenkätinen?

Castrén piti itseään umpivasurina, kunnes teki kaikki tieteen kriteerit täyttävän testin. Tulos sijoitti hänet mitta-asteikolla lähemmäs oikeakätistä. ”Käytän saksia ja tietokoneen hiirtä oikealla, vain kynällä kirjoittaessani olen vasuri.”

Valtaosa oikeakätisistä tekee kaiken oikeallaan, vasempaan turvautuessa he ovat täysiä tumpeloita. Vasenkätisten vähemmistö koostuu umpivasureista. Väliin mahtuu niitä, jotka hoitavat osan askareistaan toisella ja osan toisella kädellä.

”Heitä tulisi kutsua molempikätisiksi”, Castrén sanoo.

Miksi jostakusta tulee vasuri? Vastausta ei ole keksitty.

Kätisyys vakiintuu jo varhaislapsuudessa. Kun pikkuvauva tarttuu ensi kertaa lusikkaan, hän harvoin enää vaihtaa.

Vasenkätisyys on perinnöllistä, mutta myös ympäristötekijät vaikuttavat. Erään tutkimuksen mukaan vasenkätisten vanhempien lapsista vasureita on 40 prosenttia. Oikeakätisten jälkeläisistä heitä on alle kymmenen prosenttia.

Suomalaistutkija Juha Laurén löysi vuonna 2007 lrrtm1-geenistä version, joka altistaa vasenkätisyydelle. Se toimii sekä hiiren että ihmisen aivoissa varhain sikiökaudella. Laurén ja hänen kollegansa Clyde Francks päättelivät, että lrrtm1 ohjaa aivoalueiden kasvua. Siksi puoliskot kehittyvät erilaisiksi.

Yksi havainto ei kesää tee. ”Vasenkätisyys on lukuisan geenin ja muun tekijän summa”, Castrén sanoo.

Ihmisen ominaisuuksista pituus periytyy voimakkaasti, ja pituuteen on yhdistetty satoja geenejä. Silti niiden yhteenlaskettu vaikutus ihmisyksilön pituuteen on vaatimaton, noin 20 prosenttia.

Sikiökehityksen ja synnytyksen aikaiset tapahtumat saattavat vaikuttaa kätisyyteen. Vasureita löytyy enemmän lapsissa, joiden äideillä oli ongelmia raskaudessa tai synnytys oli vaikea. Havainto käy yksiin sen kanssa, että vasenkätiset kärsivät muita useammin kehityshäiriöistä.

Vasenkätisyys on varmasti muinaista perua. Asiaa on selvitetty miljoonia vuosia vanhoista fossiileista. Esimerkiksi hampaat paljastavat, kummalla kädellä esi-isä piti saalistaan ja söi. Samaa kertoo kivityökalujen tekotapa. Vasureita oli varhain, mutta enemmistö käytti oikeaa.

Aivopuoliskojen erilaistumista pidettiin pitkään ihmisen ominaisuutena. Nyt tiedetään, että useimmat kissat ja koirat jakautuvat oikea- ja vasentassuisiin. Käpälistään kätevä lemmikkikissa avaa oven ja pallottelee lelua todennäköisesti aina joko oikealla tai vasemmalla.

Tutkimusten mukaan tassuisuus edistää eläimillä aivopuoliskojen työnjakoa. Kun vasen ja oikea erilaistuvat omiin tehtäviinsä, aivot toimivat kokonaisuutena tehokkaammin.

Selvää syytä siihen, miksi noin 90 prosenttia ihmisistä on oikeakätisiä, ei tiedetä. Mikään ei osoita, että se olisi biologisesti edullisempaa kuin vasenkätisyys.

Vasenkätisyys kytkeytyy moniin sairauksiin, mutta todistusaineisto on ohutta. Se tiedetään, että vasenkätisissä on erityisen paljon huippuälykkäitä.

Nykymeno sorsii monin tavoin vasenkätisiä. Maailma on rakennettu oikeakätisten ehdoilla. Sakset on muotoiltu oikeakätisille. Kahvikannun mitta-asteikko on väärällä puolella, jos kaadat keittimeen vettä vasurilla. Harvassa käyttöliittymässä on ajateltu vasenkätisiä.

Sanatkin suosivat oikeaa. Se merkitsee monessa kielessä jotain ylempää ja parempaa. Suomessa vasen on suhteellisen neutraali ilmaus, mutta saksassa kaikki on vasemmalla mentäessä jotenkin vinksallaan – links.

Vasenkätinen Castrén ei koe ominaisuuttaan isoksi ongelmaksi, vaikka se hankaloittaakin joskus arkea.

Perheen kaksi vasuria istuvat aina syödessä samalle puolelle pöytää. Näin ruokailijoiden kyynärpäät eivät kolahtele koko ajan toisiaan vasten.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!