Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpin kieli paikoin alakoulun tasoa – mutta hän osaa räätälöidä puhetyliään

Yhdysvaltain presidentinvaalien ehdokkaiden puhe vastaa yleensä tasoa, jota käyttää 6–8 vuotta amerikkalaista koulua käynyt.

Tiede
 
MARIO ANZUONI / reuters
Demokraattien ehdokkaan Bernie Sandersin kannattaja piti Donald Trumpin näköistä maskia Phoenixissä Arizonassa.
Demokraattien ehdokkaan Bernie Sandersin kannattaja piti Donald Trumpin näköistä maskia Phoenixissä Arizonassa. Kuva: MARIO ANZUONI / reuters

Poliitikon pitää osata puhua kieltä, jota kansa ymmärtää. Siten puhuvat poikkeuksetta myös ne, jotka haluavat seuraavaksi Yhdysvaltain presidentiksi.

Donald Trump ja muut ehdokkaat käyttävät sanoja ja kielioppia, jotka ovat tyypillisiä 6–8 vuotta kouluja käyneelle amerikkalaiselle.

Kaikkien ehdokkaiden puhe on yksikertaistunut sitä mukaa, kun kampanja on edennyt. Näin osoittaa Carnegie Mellon -yliopiston tutkimus.

Tutkijat erittelivät viiden ehdokkaan kielenkäyttöä vaalikampanjassa. Joukossa olivat republikaanit Trump, Ted Cruz ja Marco Rubio sekä demokraattien Hillary Clinton ja Bernie Sanders. Rubio ehti tutkimuksen jälkeen jo jättäytyä kampanjasta.

Trumpin kielenkäytössä on paljon vaihtelua. Se vaikeutui tappiollisessa Iowan esivaalissa, mutta helpottui Nevadan esivaalien voiton jälkeen, kertoo Science Daily.

Trumpin ja Clintonin puheissa oli eniten vaihtelua. Se viittaa siihen, että he osaavat räätälöidä puheensa kuulijoiden mukaan.

Yhdysvaltain 16. presidentti Abraham Lincoln (1809–1865) puhui kieltä, jota käyttävät ja ymmärtävät noin 11 vuotta kouluja käyneet. Suomeksi sanottuna se oli lukiota käyneen keskiluokan kieltä. Presidentti George W. Bushin kieli oli välillä viisi vuotta kouluja käyneen kieltä.

Vertailu aiempiin presidentteihin hieman hankalaa.

”Osa ehdokkaista on aiemmin lukenut puheensa, ja luettu teksti on erilaista kuin puhe”, sanoo kielentutkija Maxine Eskenazi. Vapaassa puheessa käytetään lyhyempiä lauseita. Ne ovat vähemmän rakennettuja kuin kirjoitetussa puheessa.

Sanomalehti Boston Globe tutki aiemmin myös presidenttiehdokkaiden puheita. Välineenä oli Flesch-Kincaid-luettavuustesti. Se laskee virkkeen keskimääräisen pituuden ja tavujen määrän sanaa kohti. Tämä tutkimus arvioiTrumpin puheen paikoin 4. luokan tasolle.

Eskenazi ryhmineen tuki luettavuutta eri mallilla. Se tarkastelee, kuinka usein eri sanoja ja kieliopin rakenteita käytetään eri koululuokan tasolla.

Presidenteistä Lincoln, Ronald Reagan, Bill Clinton, George Bush vanhempi ja Barack Obama puhuivat ja puhuvat yleensä vähintään 8. koululuokan kieltä. Lincolnin kuuluisa Gettysburgin puhe oli selvästi yli 10. luokan tasoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!