Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

56 miljoonaa vuotta sitten koettiin raju lämpöhuippu – mutta se oli pientä nykyiseen ilmaston­muutokseen verrattuna

Maapallon historian ehkä rajuin lämpöhuippu on pientä verrattuna siihen, miten ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan ympäristöön, tutkijat sanovat.

Tiede
 
© Denis Balibouse / Reuters
Aletchin jäätikön Sveitsissä arvellaan lähes katoavan nyt syntyvien ihmisten elinaikana ilmastomuutoksen takia.
Aletchin jäätikön Sveitsissä arvellaan lähes katoavan nyt syntyvien ihmisten elinaikana ilmastomuutoksen takia. Kuva: © Denis Balibouse / Reuters

Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos muuttaa nyt maapalloa sellaisella vauhdilla, että sille on vaikea löytää vertaista planeettamme historiasta.

Samalla saastumisen vaikutukset luontoon ja ekosysteemeihin saattavat olla ennennäkemättömät, tuore tutkimus varoittaa.

Löytääkseen edes hieman vertailukohtaa nykyiselle ilmastonmuutokselle pitää mennä ajassa kymmeniä miljoonia vuosia taaksepäin.

Tarkalleen ottaen noin 56 miljoonaa vuotta.

Tuolloin maapallolla tapahtui jotain erikoista.

Syystä tai toisesta hiilidioksidin määrä ilmakehässä kasvoi räjähdysmäisesti. Todennäköisesti kaikki alkoi Pohjois-Atlantilla purkautuneista tulivuorista, jotka syöksivät ilmakehään hiilidioksidia.

Kun hiilidioksidin määrä nousi rajusti, lähti myös lämpötila nousuun. Ja kun lämpötila nousi, vapautui hiilidioksidia ilmakehään entistäkin enemmän.

Noille tapahtumille on nimikin, paleoseenin-eoseenin lämpöhuippu. Helpompi on kansainvälinen lyhenne PETM.

Seuraavan parinsadantuhannen vuoden aikana maapallon keskilämpötila nousi jopa 9 celsiusastetta.

Lämpöhuipun seuraukset olivat hirmuiset: Merivirrat muuttivat suuntaansa, merivesi happamoitui ja merenpinta nousi.

Ikirouta suli ja kuivat metsät tuhoutuivat villeinä leviävissä metsäpaloissa.

Merieliöitä kuoli sukupuuttoon ja maalla nisäkkäät joutuivat levittäytymään uusille alueille.

Nisäkkäät jopa kutistuivat vuosisatojen myötä, jotta ne sietäisivät paremmin lämpöä.

PETM päätti myös paleoseenikauden.

Mutta paleoseenin-eoseenin lämpöhuippu on pientä verrattuna siihen, mikä ihmiskuntaa odottaa, tutkijat uskovat.

Hiilidioksidia vapautuu nyt ilmakehään nimittäin paljon nopeammin kuin PETM:issä.

Nature Geoscience -lehdessä julkaistun tuoreen tutkimuksen mukaan PETM:issä hiilidioksidia pääsi ilmakehään vuodessa noin miljardi tonnia.

Tutkijat päätyivät tuloksiin tutkimalla hiilen ja hapen olomuotoja syvänmeren maakerrostumissa. Hiilen olomuodoista voi päätellä ilmakehän hiilidioksidipitoisuudet, kun taas hapen isotoopit kertovat lämpötilasta.

Tuloksista voitiin myös päätellä, että hiilidioksidia vapautui suuresta määrästä huolimatta ilmakehään hiljalleen, eli myös ympäristöllä oli enemmän aikaa mukautua muutokseen.

Nyt hiilidioksidipäästöjä syntyy jopa 10 miljardia tonnia vuodessa – suurimmilta osin ihmisen toiminnan seurauksena. Ja toisin kuin 56 miljoonaa vuotta sitten, hiilidioksidin määrä ilmakehässä kasvaa räjähdysmäisesti.

Se näkyy myös lämpömittareissa. Vain alle kahdessasadassa vuodessa maapallon keskilämpötila on noussut jo yli yhden celsiusasteen.

Tutkimuksen mukaan PETM on paras, ja samalla ehkäpä maapallon historian ainoa, vertailukohta tämänhetkiselle ilmastonmuutokselle.

”Tutkimuksissa pitää mennä ajassa paljon taaksepäin, sillä lähempää historiasta ei löydy mitään, mikä vastaisi sitä, mitä ihmiset nyt tekevät”, tutkimusta johtanut Richard Zeebe sanoo yhdysvaltalaisessa Washington Post -lehdessä.

Samalla PETM myös antaa osviittaa siitä, mihin hiilidioksidin määrän räjähdysmäinen kasvu ilmakehässä voi johtaa.

Hiilidioksidin määrän takia vaikutukset tulevat kuitenkin nyt olemaan paljon vakavammat kuin edellisessä valtavassa mullistuksessa, tutkijat uskovat.

”Kaksi tärkeintä johtopäätöstä on, että merien happamoituminen tulee olemaan rajumpaa ja ekosysteemit kärsivät pahemmin”, Zeebe sanoo.

Kaikkeen ei voi edes varautua tutkimalla maapallon historiaa, mutta kuten paleoseenin-eoseenin lämpöhuippu, aloittaa ilmastonmuutos tutkijoiden mukaan nyt uuden aikakauden.

”Ottaen huomioon, että hiilidioksidia vapautuu nyt ilmakehään enemmän kuin koskaan, olemme siirtyneet uuteen aikakauteen, jota ei voi enää täysin verrata mihinkään”, tutkimuksessa todetaan.

Lisätty 22.3. kello 0:43 kuvaus siitä, miten tutkijat päätyivät uusiin tuloksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!