Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelijoiden pölylaskuri sai osumia Pluton ohilennolla – nyt osumia tulee lisää

Avaruudessa on Pluton lähellä keskimäärin vain kuusi hiukkasta tilassa, jonka koko on noin 1,6 x 1,6 kilometriä.

Tiede
 
nasa
Avaruuden pölyä mittaava laite on mukana New Horizons -luotaimella. Sen suunnittelivat ja rakensivat opiskelijat. Luotain ohitti Pluton viime heinäkuussa ja se on nyt jäisellä Kuiperin vyöhykella Aurinkokuntamme ulkoreunalla.
Avaruuden pölyä mittaava laite on mukana New Horizons -luotaimella. Sen suunnittelivat ja rakensivat opiskelijat. Luotain ohitti Pluton viime heinäkuussa ja se on nyt jäisellä Kuiperin vyöhykella Aurinkokuntamme ulkoreunalla. Kuva: nasa

Opiskelijoiden rakentama sdc-laite oli mukana, kun Nasan New Horizons -luotain ohitti Pluton viime kesänä. Se mittasi avaruuden hiukkasten ja pölyn määrää Pluton lähistöllä.

Tulosten mukaan avaruudessa on Pluton lähellä vain kuusi hiukkasta tilassa, jonka koko on noin 1,6 x 1,6 kilometriä eli kuutiomaili.

Näin sanoo Coloradon yliopiston professori Fran Bagenal, joka johtaa New Horizonsin hiukkas- ja plasmaryhmää.

”Tärkein havainto oli, että avaruus on enimmäkseen tyhjä”, sanoo Bagenal. ”Kaikki aine, jota hajosi avaruuteen kun Pluton ja sen kuut syntyivät tai kaapattiin radalleen, on aikaa sitten jo kadonnut Plutoon tai sen kuihin.”

Vähäinenkin mikroskooppinen pöly voi antaa tutkijoille vihjeitä siitä, miten aurinkokunta muodostui miljardeja vuosia sitten, sanoi Bagenal.

Mittalaitteeseen kirjautui tuhansia avaruuspölyn osumia, kun se matkasi Maasta yhdeksän vuotta ja yli 4,5 miljardia kilometriä kohti Plutoa. Laite toimi silloinkin, kun luotaimen kuusi muuta mittalaitetta olivat matkalla ”unessa”.

Tuloksia julkaisi tiedelehti Science.

Pölyä mittaa ohut kalvo, joka lepää kennomaisen, alumiinista tehdyn rakenteen päällä. Se on noin kakkuvuoan kokoinen rakennelma New Horizons -luotaimen ulkoreunalla, kertoo Science daily news.

Pieni mittalaatikko on laitteen aivot, joka arvioi yksittäisen pölyhiukkasen iskuvoiman ja massan, kun se iskee ilmaisimeen, kertoi tiedelehti Science. Laitteen suunnitteli ja rakensivat Coloradon yliopiston opiskelijat Boulderissa vuosina 2002–2005.

Boulder Coloradon yliopistossa on ainoa paikka maailmassa, jossa opiskelijat ovat suunnitelleet ja rakentaneet laitteen, joka lensi toiselle planeetalle.

New Horizons jatkaa parhaillaan matkaansa aurinkokunnan äärilaidalla jäisellä Kuiperin vyöhykkeellä, ja sdc laskee pölyä yhä.

Laaja alue ulottuu yli 1,5 miljardia kilometriä uloimman planeetan eli Neptunuksen kiertoradan taa. Kuiperin vyöhykkeellä uskotaan olevan vähintään 70 000 kohdetta, jotka ovat halkaisijaltaan yli sata kilometriä. Ne kaikki syntyivät samaan aikaan kun aurinkokuntamme muodostui yli 4,5 miljardia vuotta sitten.

”Todistamme juuri nyt, kuinka laitteeseen iskeytyy hitaasti mutta varmasti yhä suurempia hiukkasia. New Horizons on nähtävästi jo saapunut Kuiperin vyöhykkeen sisäreunalle”, pohtii professori Mihaly Horanyi, Coloradon yliopistosta. Hän on sdc-laitteen päätutkija.

New Horizons kulkee nyt häkellyttävät 1,2 miljoonaa kilometriä päivässä poispäin aurinkokunnan keskustasta. Seuraava päämäärä on halkaisijaltaan 30-kilometrinen kohde nimeltään 2014 MU69. Luotain saapuu sen lähelle tammikuussa 2019.

colorado university
Opiskelijoiden rakentama hiukkaslaskuri on päässyt taas tositoimiin, sillä kohteiden pölyn ja hiukaksten määrä kasvaa Kuiperin vyöhykkeellä, jossa New Horizons nyt on.
Opiskelijoiden rakentama hiukkaslaskuri on päässyt taas tositoimiin, sillä kohteiden pölyn ja hiukaksten määrä kasvaa Kuiperin vyöhykkeellä, jossa New Horizons nyt on.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!