Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lomakuvat sadan vuoden ajalta paljastivat, miten lintukanta lähti kasvuun

Kuvissa näkyy, miten esimerkiksi DDT tai EU:n kalastusrajoitukset vaikuttivat Itämeren saaren elämään.

Tiede
 
Gösta Håkansson / Gotland museum
Nämä kiislat kuvattiin vuonna 1960.
Nämä kiislat kuvattiin vuonna 1960. Kuva: Gösta Håkansson / Gotland museum

Matkailijoiden lomakuvat sadan vuoden ajalta ovat paljastaneet tutkijoille, miten Itämerellä sijaitsevalla saarella lintukanta lähti kasvuun.

Suomessa hyvin harvinaisen etelänkiislan kannat ovat pienentyneet Atlantilla ja Tyynellämerellä, mutta Ruotsin rannikolla sijaitsevalla Stora Karlsön saarella laji kukoistaa. Tästä on kiittäminen niin saaren rauhoittamista kuin Itämeren ympäristömyrkkyjen vähenemistä ja Euroopan unionin määräämiä kalastusrajoituksia, päättelevät vanhoja lomakuvia analysoineet tutkijat.

Tutkijat selvittivät populaation koon muutosta valokuvista, koska kiislojen määrästä saarella ei ollut olemassa sopivaa tilastotietoa. Saari rauhoitettiin luonnonsuojelu- ja metsästyskäyttöön 1880, ja se on ollut suosittu turistikohde 1920-luvulta lähtien, kun sinne alettiin järjestää risteilyjä. Stora Karlsön lintuja oli siis oletettavasti myös valokuvattu innokkaasti liki sadan vuoden ajan, sillä juuri rantojen lintukolonnat ovat saaren vetonaula.

Tutkijat etsivät käsiinsä yli sata saaren etelänkiisloista otettua valokuvaa museoiden, kuvapankkien, lehtien ja yksityishenkilöiden arkistoista. Kuvia oli lähes neljältäkymmeneltä eri vuodelta vuosien 1918 ja 2005 väliltä. Vuosilta 2006–2015 tutkijoiden käytössä oli tarkkoja, juuri kannan dokumentointia varten otettuja kuvia samoilta rannoilta.

Kuvista selvisi, että kiislakanta oli surkeimmillaan 1900-luvun alkupuolella. Ennen saaren rauhoittamista paikalliset asukkaat metsästivät etelänkiisloja ja keräsivät niiden munia. Rauhoittamisen jälkeen kannan toipumista haittasivat öljyvuodot, ympäristömyrkyt ja kalastus.

Kuvat paljastavat kiislarivien harvenneen esimerkiksi 1960–1970-luvulla. Syyksi tutkijat epäilevät ympäristömyrkkyjä DDT:tä ja PCB:tä, joita esiintyi Itämeressä tuolloin erityisen runsaasti.

”On järkeenkäypää olettaa, että ympäristömyrkyt olivat osallisia kannan notkahdukseen”, sanoo tutkimusta tehnyt Jonas Hentati-Sundberg Tukholman yliopistosta tutkimustiedotteessa. ”Aiemmin ei tiedetty, että ympäristömyrkyt olisivat vaikuttaneet lintupopulaatioihin.”

Tällä hetkellä Stora Karslön etelänkiislapopulaatio kasvaa ennätystahtia, viiden prosentin vuosivauhdilla. Kun lähes sadan vuoden takaisista kuvista laskettiin vain vajaat 200 pesivää paria, tänä päivänä niitä on saarella jo 1 200.

Tutkijat epäilevät, että lintukannan hyvinvointia ovat edistäneet monet eri tekijät. Euroopan unioni kielsi Itämeressä lohenkalastuksen ajoverkoilla vuonna 2008, ja ympäristömyrkkyjenkin pitoisuudet meressä ovat laskeneet. Lisäksi etelänkiisloille maistuvia pikkukaloja on hyvin saatavilla.

Merilintujen kautta voidaan tarkkailla koko Itämeren tilaa, koska linnut ovat tiiviissä yhteydessä muuhun meriekosysteemiin ja silti helposti pinnan päältä havaittavissa. Kuvauksellisuuskin on hyödyksi, kuten tässä tutkimuksessa huomattiin.

Tutkimuksen julkaisi Current Biology.

Lars-Erik Norbäck
Turistit kuvaamassa Stora Karlsön linnustoa 1975.
Turistit kuvaamassa Stora Karlsön linnustoa 1975.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!