Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cereksen laikuissa erottuu kupu

Tiede
 
nasa
Dawn-luotain on kuvannut yhä lähempää Cereksen kiinnostavinta kohdetta eli Occator-kraatterin vaaleita laikkuja. Suurimmassa laikussa erottuu keskellä jonkinlainen kupu, jossa risteilee railoja ja rotkoja.
Dawn-luotain on kuvannut yhä lähempää Cereksen kiinnostavinta kohdetta eli Occator-kraatterin vaaleita laikkuja. Suurimmassa laikussa erottuu keskellä jonkinlainen kupu, jossa risteilee railoja ja rotkoja. Kuva: nasa

Kääpiöplaneetta Cerestä kiertävä Dawn-luotain on ottanut uusia lähikuvia kohteestaan. Se kiertää nyt asteroidivyöhykkeen suurinta kohdetta alimmalla radallaan eli noin 385 kilometrin korkeudessa.

Lähikuvat on otettu helmikuussa. Niissä erottuu Cereksestä noin 35 metrin kokoisia yksityiskohtia, kertoo Nasan alainen Jet Propulsion laboratory.

Eniten huomiota ovat herättäneet vaaleat laikut Cereksen Occatorin kraatterissa. Kraatterin läpimitta on 92 kilometriä, ja se on neljä kilometriä syvä.

Vaaleiden laikkujen uskotaan olevan enimmäkseen jäätä ja suoloja. Suurimmassa laikussa erottuu jäiden keskiössä jonkinlainen kalotti tai kupu.

Vaalea aine on purkautunut Cereksen sisuksesta. Laikut viittaavat siihen, että Ceres oli geologisesti aktiivinen lähimenneisyydessä, jos mittatikkuna ovat geologiset ajanjaksot. Kyse on siis ehkä vain miljoonista vuosista.

Cereksen vaaleat pisteet tai laikut erottuivat kaukaa jo viime vuonna, kun Dawn-luotain oli asettumassa tuon kääpiöplaneetan kiertoradalle asteroidivyöhykkeellä.
Cereksen vaaleat pisteet tai laikut erottuivat kaukaa jo viime vuonna, kun Dawn-luotain oli asettumassa tuon kääpiöplaneetan kiertoradalle asteroidivyöhykkeellä.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!