Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pajut tuovat kevään Suomeen – mutta mikä oli Aleksis Kiven ”himmeä halava”?

Pajunkissat hiipivät nyt esiin. Pian raidat ja raidat ja kiiltopajut hehkuvat keltaisina kalpeassa maisemassa. Suomessa kasvaa 21 pajulajia ja vielä enemmän niiden risteymiä.

Tiede
 
Kimmo Taskinen / HS
Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Nyt on juuri se aika, jolloin pajunkissat pörhistyvät. Pian ne pudottavat silmusuomunsa, joiden sisällä viettivät talven.

Silkinpehmeiden palleroiden peitossa piileksivät melkein valmiit norkkokukinnot, joissa on vieri vieressä pikkuisia heteiden tai emien alkuja.

Ei mene kuin hujaus, kun varhaisimmat pajut jo puhkeavat kukkaan. Silloin raidat ja kiiltopajut hehkuvat keltaisina muuten kalpeassa maisemassa.

Valtaosa suomalaisista pajulajeista kukkii ennen lehtien ilmestymistä.

YAY Media AS / Alamy Stock Photo
Monen pajun hedekukat loistavat ihan kohta keltaisina.
Monen pajun hedekukat loistavat ihan kohta keltaisina.

Koreimmat, siis keltaisimmat, puut ja pensaat ovat hedeyksilöitä eli koiraita.

”Jos haluat pajun koristeeksi pihallesi, valitse koiras. Se ei myöskään pölise alkukesällä kuten emikasvi, josta lähtee melkoinen määrä siemeniä lentoon”, neuvoo intendentti Mikko Piirainen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Kun pistemäiset siemenet leijailevat karvakiehkuran varassa matkoihinsa, ilma on täynnä nöyhtää.

Yksi kasvi tuottaa satojatuhansia siemeniä, mutta ne säilyvät itämiskykyisinä vain muutaman viikon. Ne itävät parhaiten avoimella, rikotulla maalla.

Pajulla on toisiakin keinoja levittäytyä. Se versoo uinuvista silmuista. Oksa juurtuu helposti, jos sen työntää multaan tai jos se kaatuu maahan.

Joka on yrittänyt päästä pajusta eroon leikkaamalla, tietää, että on oltava sitkeä, vesottava kerta toisensa jälkeen.

”Pajut ovat hirveän elinvoimaisia. Niillä on iso juuristo, ja kun oksia vesotaan, samat juuret ruokkivat entistä pienempää lehtimassaa. Koska ravintoa riittää, kasvi innostuu kasvamaan”, Piirainen toteaa.

Jos kaikki siemenetkin vielä itäisivät, Suomi olisi suuri pajukko.

Kimmo Taskinen / HS
Sinitiainen etsii pajunkissoista hyönteisiä. Se syö pieniä selkärangattomia sekä siemeniä, silmuja ja marjoja.
Sinitiainen etsii pajunkissoista hyönteisiä. Se syö pieniä selkärangattomia sekä siemeniä, silmuja ja marjoja.

Kevään ensimmäiset kukkijat ovat arvokkaita mesipistiäisille ja aikuisina talvehtiville perhosille. Kun aikaisimmat hyönteiset lähtevät liikkeelle, pajut ovat melkein ainoita kasveja, joilla on jo mettä ja siitepölyä.

Mehiläiset valmistavat medestä jonkin verran pajuhunajaa omaksi ruoakseen ja kuljettavat siitepölyä toukkiensa ravinnoksi.

Pajuissa on valtavasti muonaa muillekin eliöille. Esimerkiksi raitaa käyttävät ravintonaan parin sadan lajin suurperhoset eri elinvaiheissaan. Niille maistuvat niin norkot, lehdet kuin varsinainen puukin.

Raita kasvaa ja kuolee nopeasti. Vanhemmiten se on luonnon pieni metropoli, täynnä elämää. Se tarjoaa kasvualustan vaikkapa kirkkaanvihreälle raidankeuhkojäkälälle. Siellä missä tuo laji kukoistaa, ilma on puhdasta.

Ja siellä minne raidantuoksukääpä on asettunut, haisee hyvältä. Ennen vanhaan nuoret miehet lähtivät kosiomatkalle vyöllään lahja, siis kääpä, kertoo Carl von Linné Lapinmatka-kirjassaan.

Risto Penttilä
Raidantuoksukääpä lemuaa anikselta. Sillä on ennen karkotettu koiperhosia vaatekomeroista.
Raidantuoksukääpä lemuaa anikselta. Sillä on ennen karkotettu koiperhosia vaatekomeroista.

Ihmisenkin kannattaisi hyödyntää pajun ripeää kasvua, väittää joukko VTT:n ja Aalto-yliopiston tutkijoita. Paju varttuu parissa vuodessa korjattavaksi, kun metsäpuita pitää kasvattaa kymmeniä vuosia. Lisäksi pajut rehottavat paikoissa, jotka eivät arvokasveille kelpaa. Sellaisia ovat tulville herkät ja niukkaravinteiset alueet, kuten entiset turvekentät.

laurie campbell
Vaivaispaju kasvaa tuntureiden lumenviipymillä. Carl von Linnén mukaan se on ”puista pikkuisin”.
Vaivaispaju kasvaa tuntureiden lumenviipymillä. Carl von Linnén mukaan se on ”puista pikkuisin”.

Tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että pajun puuaines soveltuisi sokerin lähteeksi, kun valmistetaan bioetanolia. Prosessin sivutuotteillekin olisi käyttöä. Ligniini sopii vaikkapa tuoreen betonin notkistukseen.

Pajunkuori sisältää erikoispapereihin kelpaavia kuituja kuituja ja useita lupaavia yhdisteitä, joilla on antimikrobisia ominaisuuksia. Ne voisivat toimia teollisuudessa biologisina vaihtoehtoina antibiooteille, joita tarvitaan estämään haitallisten pöpöjen kasvua, luettelee erikoistutkija Ulla Holopainen-Mantila VTT:sta.

Parikymmentä vuotta sitten Suomessa ja Ruotsissa tutkittiin innokkaasti poltettavaa energiapajua. Meillä hankkeet eivät johtaneet laajojen pajupeltojen perustamiseen. Jossain vaiheessa havaittiin, ettei polttaminen ole niin suoraviivaista kuin oli ajateltu, Holopainen-Mantila toteaa.

Kasvitieteessä pajujen suku, Salix, tunnetaan siitä, että lajit risteytyvät keskenään useammin kuin muut varvut, puut ja pensaat. Vielä 1900-luvun alkupuolella uskottiin, että kiivaan sekoittumisen vuoksi puhtaat pajulajit olisivat harvinaisia.

Piiraisen mukaan näin ei ole, vaan lajien sisäinen muuntelu on yleisempää kuin niiden välinen risteytyminen. Silti vahvistettuja risteymiä on Suomessa enemmän kuin itse lajeja, joita on 21. On jopa neljän lajin risteymiä. Ne ovat asiantuntijoillekin hämäriä tapauksia.

Pajulajin määrittämisestä käytiin julkisuudessa mehevä kiista 1980-luvulla. Silloin Aleksis Kiven patsaan viereen Helsingin Rautatientorille haluttiin istuttaa puu. Olisi ollut luontevaa valita laji, jonka kansalliskirjailija mainitsee runonsa Ikävyys lopussa. Hän riimittelee lepokammiosta ”halavan himmeän alla”.

Kasvitieteen professorin Viljo Erkamon mielestä kuvaus ei vastannut halavaa, jolla on kiiltävät tummanvihreät lehdet. Hän päätteli, että Kivi oli tarkoittanut hopeasalavaa. Sen lehtiä peittää molemmin puolin siniharmaa silkkinen karva.

Arvovaltainen herra voitti enemmistön, ja keskeiselle paikalle valittiin hopeasalava.

Enää ei voi sanoa, tunsiko Kivi pajut vai ei. Hän saattoi kuitenkin lopulta runoilla syksyisestä halavasta. Se riiputtaa eminorkkojaan vielä pudotettuaan lehtensä ja siemenensä. Surullinen hahmo erottuu maisemassa kauas.

Timo Hämäläinen
Helsingin tunnetuin paju, vuonna 1830 istutettu Lasipalatsin isoriippasalava kaatui myrskyssä vuonna 2003. Siitä otettu pistokas kasvaa nyt samalla paikalla.
Helsingin tunnetuin paju, vuonna 1830 istutettu Lasipalatsin isoriippasalava kaatui myrskyssä vuonna 2003. Siitä otettu pistokas kasvaa nyt samalla paikalla.

Korjaus 29.3.2016 klo 9.56. Keltainen hedekukka ei kuulu raidalle, kuten kuvatekstissä väitettiin, vaan todennäköisimmin halavalle. Raita kukkii aina ennen kuin sen lehdet puhkeavat. Halavan puolesta puhuu sekin, että lehdet ja oksat vaikuttavat kiiltäviltä ja lehden laidassa näyttäisi olevan tiheä, terävä hammastus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!