Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikunnan puute vanhentaa aivoja kymmenellä vuodella

Tutkimus vahvistaa näyttöä siitä, että fyysinen aktiivisuus estää kehon lisäksi myös mielen rapistumista.

Tiede
 
Timo Aalto
Liikunta avittaa aivoja.
Liikunta avittaa aivoja. Kuva: Timo Aalto

Liikuntaharrastus voi hidastaa henkisten kykyjen heikkenemistä vanhemmalla iällä, tuore tutkimus vihjaa. Siihen osallistui vajaat 900 ikääntyvää newyorkilaista. Alkuun heiltä kysyttiin, miten paljon ja millaista liikuntaa he ovat kahden viime viikon aikana harjoittaneet.

Vastaajista 90 prosenttia ei ollut harrastanut liikuntaa lainkaan tai se oli luonteeltaan kevyttä, esimerkiksi joogaa tai kävelyä. Joka kymmenes kertoi kuntoilleensa kohtalaisesti tai paljon, esimerkiksi juoksemalla, käymällä aerobicissa tai voimistelemalla.

Suunnilleen seitsemän vuoden päästä samat ihmiset kutsuttiin muistia ja ajattelua mittaavaan testiin sekä aivojen magneettikuvaan. Testi toistettiin viisi vuotta myöhemmin.

Seuranta osoitti, että vähiten liikkuneiden testitulokset heikkenivät mittausten välillä enemmän kuin aktiivisesti liikuntaa harrastaneiden. Ajattelun ja muistin heikkeneminen kuuluvat ikääntymiseen, mutta liikunnan puute joudutti molempia. Sohvaperunoiden aivot olivat tässä mielessä keskimäärin kymmenen vuotta vanhemmat kuin aktiivisesti liikkuvien ikätovereidensa.

”Tutkimuksemme osoitti, että säännöllinen liikunta voi auttaa vanhempia ihmisiä ylläpitämään kongnitiivisia kykyjään pidempään”, toteaa tutkimusta tehnyt neurologi Clinton B. Wright tutkimustiedotteessa.

Tutkimuksen julkaisi American Academy of Neurology.

Liikunnan on aiemminkin päätelty ylläpitävän henkisiä kykyjä. Viime vuonna uutisoidussa tutkimuksessa havaittiin, että runsas television katselu ja vähäinen liikunta nuorena aikuisena heikentää älyllistä suoriutumista keski-iässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!