Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sammakon viimeinen kiusaus

Tiede
 
Wikimedia commons
Epomis dejeani -maakiitäjäinen tappaa sammakkoeläimiä julmasti. Tässä kiitäjäinen popsii nitistämäänsä tulisalamanteria.
Epomis dejeani -maakiitäjäinen tappaa sammakkoeläimiä julmasti. Tässä kiitäjäinen popsii nitistämäänsä tulisalamanteria. Kuva: Wikimedia commons

Orjantappurakruunut ja ristiinnaulitsemiset ovat köykäistä touhua verrattuna luonnon kärsimysnäytelmiin.

Karuimpia rääkkääjiä ovat Epomis-suvun maakiitäjäiset, jotka vainoavat sammakkoeläimiä kaikissa elämänvaiheissaan, toukkina ja aikuisina. Ehkä oikeutetustikin: yrittäväthän sammakot itse syödä näitä kuoriaisia muun ruokavalionsa ohessa.

Houkuttelevan näköisestä maakiitäjäisen toukasta tulee kuitenkin sammakon viimeinen kiusaus. Kun sammakko yrittää lipaista toukkaa suuhunsa, toukka väistää kielen salamannopeasti ja tarrautuu sammakon päähän hurjilla koukkuleuoillaan. Sitten se yksinkertaisesti jäytää sammakon hengiltä. Toukka ei edes eritä myrkkyä, se vain roikkuu kiinni sammakossa ja imee sammakkoparan kuiviin.

Aikuinen Epomis-kiitäjäinen on ehkä vielä julmempi. Kiitäjäinen väijyttää sammakon, hyppää sen päälle ja tekee tarkan viillon sammakon alaselkään. Sammakko halvaantuu, ja kiitäjäinen alkaa syödä sitä elävältä. Ateriointi voi kestää useita tunteja ja kiitäjäinen repii sammakolta mieluusti vielä silmätkin päästä.

Luonnossa on hyvin harvinaista, että saalis muuttuu tällä tavalla saalistajaksi. Kuoriaiset ja hyönteiset ovat tavallisesti sammakoille helppoa ravintoa, mutta Epomis- suku on poikkeuksellisesti kehittynyt pistämään niille kampoihin.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!