Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Epävarmuus stressaa ihmistä enemmän kuin tieto epämiellyttävästä lopputuloksesta

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Sami Kero / HS
Hammaslääkärissä saattaa stressata sekin, ettei voi olla aivan varma, sattuuko poraaminen vai ei.
Hammaslääkärissä saattaa stressata sekin, ettei voi olla aivan varma, sattuuko poraaminen vai ei. Kuva: Sami Kero / HS

Löysässä hirressä roikkuminen on pahempaa kuin varmuus lopputuloksesta, vaikka tieto olisi epämiellyttäväkin, totesivat Lontoon University Collegen tutkijat kokeissaan.

He testasivat asiaa 45 vapaaehtoisen avulla. Koehenkilöt pantiin pelaamaan tietokonepeliä, jossa heidän piti käännellä kiviä. Osan alla piileskeli käärmeitä.

Pelaajien piti arvata, luikerteliko kiven alta käärme vai ei. Jos he arvasivat väärin, he saivat käteensä sähköiskun.

Pian koehenkilöt oppivat, minkä kivien alla käärmeet todennäköisimmin lymyilivät. Sitten ”säännöt” yhtäkkiä vaihtuivat, mikä muutti varmuuden taas epävarmuudeksi.

Tutkijat analysoivat koehenkilöiden epätietoisuuden astetta sekä arvauksista laskemalla että kyselemällä. Myös pelaajien pupilleja ja hikoilua mitattiin.

”Mallinnuksemme avulla kykenimme selvittämään, kuinka stressaantuneita koehenkilömme olivat sähköiskuista ja sen odottamisesta”, tutkimusta johtanut Archy de Berker selittää tutkimustiedotteessa.

Kävi ilmi, että koehenkilöiden mielestä rasittavin oli tilanne, missä sähköiskun todennäköisyys oli 50 prosenttia. Vähiten paineita aiheutti sekä nollan että sadan prosentin todennäköisyys.

”On siis paljon pahempaa, jos et tiedä, saatko iskun vai et, kuin että tiedät varmasti näin käyvän”, de Berker sanoo. Fysiologiset mittaukset vahvistivat tuntemukset: epävarmuus pisti ihmisen hikoilemaan ja pupillit laajentumaan.

Tutkijoiden mukaan tämä on ensi kerta, kun epätietoisuuden stressaavuutta on mitattu, mutta ilmiö lienee monelle kovin tuttu.

”Kun haet esimerkiksi töitä, olet rennompi, jos olet kutakuinkin varma, että et tule valituksi, kuin jos pidät mahdollisuuksiasi hyvinä”, tutkijaryhmään lukeutunut Robb Rutledge antaa esimerkin.

”Stressaavinta on se, ettei ole ole varma. Epätietoisuus ahdistaa.”

Tutkimuksen julkaisi Nature Communications.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!