Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Zikarokote päässee ihmiskokeisiin jo tänä vuonna

Tiede
 
REUTERS / JAMES AKENA
Ugandan virustutkimuslaitoksessa käsitellään hyttysiä, jotka mahdollisesti kantavat zikavirusta.
Ugandan virustutkimuslaitoksessa käsitellään hyttysiä, jotka mahdollisesti kantavat zikavirusta. Kuva: REUTERS / JAMES AKENA

Useat eri tutkimuslaitokset ja lääkeyritykset kehittävät kilpaa rokotetta zikavirusta vastaan. Ensimmäiset ihmiskokeet alkavat jo tämän vuoden puolella, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO ja Nature-lehti uutissivullaan.

Kaikkiaan 18 julkista tutkimuslaitosta ja lääkeyritystä kehittää aktiivisesti zikarokotetta.

Potilastesteihin etenee näillä näkymin tämän vuoden joulukuussa Yhdysvaltain kansanterveyslaitoksen Nihin rokotehanke. Rokotetta aiotaan testata niissä maissa, missä virus leviää sillä hetkellä eniten. Tuloksia tehosta on luvassa ensi vuoden puolella.

Rokote hyödyntää viruksen omaa dna:ta, jolla yritetään saada nostettua vastustuskyky itse virusta kohtaan. Samaa keinoa tutkijat ovat käyttäneet kokeiluvaiheessa olevassa rokotteessa Länsi-Niilin virusta vastaan.

Myös toisentyyppisiä rokotteita on tekeillä. Useampi tutkimuslaitos hyödyntää toimintakyvyttömiksi tehtyjä kuolleita zikaviruksia.

Parhaan vastustuskyvyn antaisi todennäköisesti rokote, jossa käytettäisiin elävää mutta heikennettyä zikavirusta. Tämä johtuu siitä, että se jäljittelisi normaalia tartuntaa uskollisemmin kuin muunlaiset rokotteet. Näiden rokotteiden turvallisuutta päästään testaamaan aikaisintaan ensi vuonna, koska niiden kehittäminen on niin vaativaa.

Rokotteet tähdätään ensi sijassa raskaana oleville äideille ja naisille, jotka ovat lisääntymisiässä. Zikaviruksella on ilmeisesti yhteys sikiön pienipäisyyttä aiheuttavaan keskushermoston kehityshäiriöön.

Epidemia voi ajan oloon hiipua, kun tartunnan saaneet ihmiset ovat kehittäneet sille vastustuskyvyn eikä se pääse enää etenemään entisellä vauhdilla. Rokote on silti tarpeen vastaisten epidemioiden varalle.

Zikan kaltaiset, hyttysten levittämät taudit esiintyvät usein aaltoina, joihin vaikuttaa se, miten paljon väestöön tulee uusia, ennestään tartuntaa saamattomia ihmisiä, kuten lapsia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!