Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etelänkihu ällistytti tutkijat: Lintu erottaa ihmisyksilöt toisistaan

Tiede
 
Liam Quinn / Wikimedia Commons
Etelänkihu ylittää pingviinit.
Etelänkihu ylittää pingviinit. Kuva: Liam Quinn / Wikimedia Commons

Etelänkihu muistaa henkilön, joka on häirinnyt sen pesärauhaa. Tämän saivat selville eteläkorealaiset tutkijat, joiden työn linnut tekivät hankalaksi.

Etelämantereen eläimet ovat kuuluisia siitä, etteivät ne vierasta ihmisiä samoin kuin muiden mantereiden otukset. Etelänkihut eivät yleensä reagoi pesiensä lähellä hääriviin ihmisiin, mutta tohtoriopiskelija Yeong-Deok Han joutui niiden vihoihin, kun hän toistuvasti vieraili pesillä mittaamassa lintujen munia ja poikasia.

”Minun täytyi puolustautua kihujen hyökkäyksiä vastaan”, Han kertoo tutkimustiedotteessa.

”Kun olin muiden tutkijoiden seurassa, linnut lensivät ylitseni ja yrittivät osua minuun. Ne seurasivat minua, vaikka vaihdoin työvaatteet pois. Oli ylläni mitä hyvänsä, linnut tuntuivat tunnistavan minut.”

Tästä tutkijat keksivät tehdä sarjan kokeita. Tulosten perusteella etelänkihu oppi tunnistamaan häiritsijän jo kolmen tai neljän kerran jälkeen. Hänet linnut häätivät pesien lähettyviltä, kun taas muihin ne eivät edelleenkään reagoineet.

Etelänkihujen kyky tunnistaa ihmisyksilöitä on ällistyttävä, kun ottaa huomioon, että linnut ovat kehittyneet täysin ihmisen vaikutuspiirin ulottumattomissa. Tutkimusasemiakin Etelämantereella on ollut vasta alle sadan vuoden ajan.

Etelänkihujen älystä on saatu merkkejä ennenkin. Niiden on muun muassa nähty varastavan ruokaa muilta linnuilta ja jopa maitoa imettäviltä merinorsuilta.

Korealaistutkijoiden kokeiden tulokset julkaisi Animal Cognition.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!