Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sukupolvia jatkunut kasvissyönti muuttaa geenejä pysyvästi

Kasvisruokavalio johti mutaatioon, joka altistaa tulehduksille ja peräsuolensyövälle, osoittivat Cornellin yliopiston tutkijat.

Tiede
 
JUKKA LEHTINEN
Kavisruoka on terveellistä, mutta sukupolvien aikana kasvissyönti on johtanut geenimuotoon, joka altistaa tulehduksille.
Kavisruoka on terveellistä, mutta sukupolvien aikana kasvissyönti on johtanut geenimuotoon, joka altistaa tulehduksille. Kuva: JUKKA LEHTINEN

Olet sitä, mitä syöt, mutta myös sitä, mitä esivanhempasi söivät, osoittaa tuore tutkimus. Siinä havaittiin nimittäin, että sukupolvia jatkunut kasvissyönti on lisännyt tietyn sydänsairauksille ja suolistosyövälle altistavan geenimuodon yleisyyttä esimerkiksi Intiassa, kun taas kala-aterioistaan tunnetuilla japanilaisilta sitä löytyy harvakseltaan.

Kyseinen mutaatio löytyi fasd2-geenistä, joka säätelee pitkäketjuisten monityydyttämättömien rasvahappojen valmistusta kehossa. Tällaisia ovat esimerkiksi omega-3- ja omega-6-rasvahapot, joita esiintyy runsaasti kalassa mutta niukemmin kasviksissa. Löydetty mutaatio parantaa ihmisen kykyä tuottaa näitä tärkeitä rasvahappoja, sillä se lisää fasd2-geenin tuottamien entsyymien määrää.

Todennäköisesti juuri siksi se on yleistynyt alueilla, joiden asukkaat ovat eläneet satojen sukupolvien ajan kasvisravinnolla.

Mutaatio löytyi tutkimuksessa 70 prosentilta Etelä-Aasian asukkaista, 68 prosentilta intialaisista ja noin puolelta afrikkalaisista. Paljon merenantimia hyödyntäneistä Itä-Aasian asukkaista geenimuoto löytyi 29 prosentilta, yhdysvaltalaisista sitä kantoi 18 prosenttia ja eurooppalaisista vain 17.

Kasvissyöjälle hyödyllisellä geenimuodolla eli alleelilla on myös nurja puolensa. Se on yhteydessä kohonneeseen tulehdusriskiin ja sitä kautta sydäntauteihin ja peräsuolensyöpään. ”Kasvissyöjägeenin” kantajille voi siis olla muita tärkeämpää pitäytyä rasvahappokoostumukseltaan sopivassa ruokavaliossa, tutkijat esittävät tutkimustiedotteessa.

Inuiiteilla ja muilla runsaasti mereneläviä syöneillä kansoilla geenimuoto ei ehkä ole niin yleinen juuri siksi, ettei tautiriskiä lisäävästä alleelista ole ollut vastaavaa hyötyä elinympäristössä, jossa tarvittavat rasvahapot saa ravinnosta irti helpommallakin.

Tietoa voidaan mahdollisesti hyödyntää tulevaisuudessa henkilökohtaisten, omaan perimään perustuvien ravitsemussuositusten laadintaan.

Tutkimuksen julkaisi Molecular Biology and Evolution.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!