Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus kumosi ihmisen historiaa: Hobittien titteli luovutettiin neandertalinihmiselle

Tiede
 
Rosino / Wikimedia Commons
Floresinihmisen jäänteet löytyivät Liang Buan luolasta, joka on Indonesiaan kuuluvalla Florensin saarella.
Floresinihmisen jäänteet löytyivät Liang Buan luolasta, joka on Indonesiaan kuuluvalla Florensin saarella. Kuva: Rosino / Wikimedia Commons

Floresinihmistä eli tuttavallisemmin ”hobittia” ympäröivä tiedekiista sai uuden käänteen Nature-lehden vasta julkaisemasta tutkimuksesta. Sen mukaan tämä pienikokoinen, ainoastaan Indonesian Floresinsaarella havaittu ihmislaji ei mahdollisesti elänytkään saarellaan yhtä aikaa nykyihmisen kanssa, vaikka näin on aiemmin päätelty.

Uusi ajoitus perustuu tutkimuksiin, joita tehtiin vuosina 2007–2014 luolassa, josta kaikki tunnetut florensinihmisen luut on löydetty.

Luiden dna on hajonnut, joten niiden ikä on pitänyt päätellä muista lähteistä. Tärkeitä vihjeitä ovat olleet samasta maakerrostumasta löytyneet työkalut ja eläinten jäänteet. Niiden perusteella luut on aiemmin julistettu vain 12 000–95 000 vuotta vanhoiksi.

Uuden tutkimuksen mukaan aiemmin tehdyt päätelmät eivät ole luotettavia, sillä maa-aines ei ole kerrostunut luolassa tasaisesti. Floresinihmisen luita sisältänyt maakerrostuma on tuoreen tiedon valossa huomattavasti vanhempi, 60 000–100 000 vuotta vanha. Löydetyt kivityökalut uusi tutkimus arvioi 50 000–190 000 vuoden ikäisiksi.

Floresinihmistä on tähän asti pidetty viimeisenä sukupuuttoon kuolleena ihmislajina, mutta uuden ajoituksen perusteella näin ei voida enää väittää. Titteli kuuluukin neandertalinihmiselle, jonka tuoreimmat jäänteet ovat 28 000 vuoden takaa.

Uusi ajoitus ei edeltäjiensä tapaan kerro, milloin floresinihmiset saarelle varmuudella saapuivat ja milloin viimeiset heistä kuolivat.

Läheiseltä Jaavan saarelta on löydetty pystyihmisen luita 1,5 miljoonaan vuoden takaa, kun Jaava vielä kuului Manner-Aasiaan. Floresinsaaren vanhimmat löydetyt työkalut ovat miljoonan vuoden takaa, jolloin saari oli jo nykyiseen tapaan veden ympäröimä.

Sitäkään ajoitus ei kerro, ehtikö floresinihminen elää saarella yhtä aikaa nykyihmisen kanssa. Nykyihminen saapui Australiaan noin 50 000 vuotta sitten. Aiemmissa arvioissa ihmislajit ehtivät elää Floresinsaarella rinta rinnan peräti 20 000 vuoden ajan.

Tutkimuksesta kertovat Griffith-yliopiston verkkosivut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!