Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos maailman kaikki sinivalaat ja muurahaiset laitetaan yhteen, niin kummat ovat vahvempia?

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Kimmo Taskinen / HS
Massa ratkaisisi tuloksen, jos valaat ja muurahaiset vetäisivät köyttä.
Massa ratkaisisi tuloksen, jos valaat ja muurahaiset vetäisivät köyttä. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Simo Mattila, 6

Sinivalaiden ja muurahaisten kamppailua voi miettiä eläinten painon pohjalta. Perinteisessä köydenvedossa raskaampi puoli voittaa aina, jos massojen ero on suuri.

Arvioidaan ensin muurahaisten paino. Kuuluisan muurahaistutkijan E. O. Wilsonin arvion mukaan maailmassa on noin 10 000 000 000 000 000 muurahaista.

Muurahaisen keskimääräiseksi painoksi voimme olettaa 1,5 milligrammaa. Kertomalla sen muurahaisten määrällä saamme arvion maailman muurahaisten kokonaispainosta: 15 000 000  tonnia.

Entä sinivalaat? Arvioikaamme, että sinivalaita on olemassa 10 000 ja ne painavat keskimäärin 150 tonnia. Kokonaispainoksi tulee 1 500 000 tonnia.

Maailman muurahaisten kokonaispaino on kymmenen kertaa suurempi kuin sinivalaiden. Kuvitteellisen köydenvedon lopputulos on selvä: muurahaiset nostaisivat sinivalaat rannalle.

Todellisuudessa kisa ei onnistu. Muurahaiset menehtyisivät valtameressä jo sen suolaisuuden takia. Sinivalaat tukehtuisivat maalla oman painonsa alla.

Jyrki Muona

professori

Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus

Oikaistu 1.4. klo 19.25 ja 2.4. 15.10. Muurahaisten kokonaispaino on tuhat kertaa alkuperäistä lukua pienempi. Silloin muurahaisten paino on vain kymmenen kertaa valaiden painoa suurempi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!