Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kertakänni ei aivoja pilaa – pysyvät muutokset aivoissa vaativat alkoholin pitkään jatkuvaa rankkaa käyttöä

Alkoholistin aivojen osat pienenevät ja tarkkaavuus takkuaa, mutta raitistumalla aivot palautuvat pitkälti ennalleen.

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Krapula kuormittaa aivoja - vaurioita tulee vasta raskaasta ryyppäämisestä
Krapula kuormittaa aivoja - vaurioita tulee vasta raskaasta ryyppäämisestä
HSTV tiivistää noin minuutissa, mitä tieteellisiä vaikutuksia juomisella on aivoihin. Toimittaja: Mikko Puttonen, leikkaus: Esa Juntunen.

Tavallisella lipittämisellä tai kännillä ei nykytietämyksen mukaan saa tuhoa aikaan aivossa. Kun juominen kehittyy alkoholismiksi, tilanne muuttuu. Kuitenkin myös alkoholistin aivot palautuvat ajan oloon pitkälti ennalleen, jos hän raitistuu.

Vanhan myytin mukaan jo yksi kertakänni tappaa aivosoluja. Se todellakin on myytti eikä pidä paikkaansa. Kestävät muutokset aivoissa vaativat pitkäaikaista rankkaa käyttöä.

Yksi känni voi vaarantaa aivot lähinnä sen vuoksi, että humalainen on herkempi telomaan itseään tapaturmissa ja saamaan aivovamman.

Tapaturma-alttiuden lisäksi reippaasta humalasta seuraa tosin toinenkin mahdollisesti aivoja kuormittava seikka: krapula.

”Aivojen glutamaattipitoisuus nousee krapulan aikana, ja glutamaatti on myrkyllistä aivosoluille. Siksi reipas känni ei ole terveellistä”, kertoo neurobiologian dosentti ja päihdetutkija Petri Hyytiä Helsingin yliopistosta.

Aivojen kannalta eurooppalaisittain pari lasia per päivä on terveellisempää kuin perisuomalainen viikonloppukänni. Säännölliseen kohtuukäyttöön liittyy kuitenkin muita riskejä ja terveyshaittoja.

”Juotu kokonaismäärä on ratkaisevaa terveyshaittojen kannalta, ei juomatapa”, Hyytiä sanoo.

Varsinaiset haitat aivoille alkavat vuosia kestävästä runsaasta juomisesta, josta on tullut riippuvuutta, alkoholismia. Aivoissa harmaan ja valkean aineen määrä vähenee. Harmaa aine koostuu muun muassa hermosolujen solurungoista sekä solujen välisistä viejähaarakkeista, valkea aine lähinnä eri aivoalueita yhdistävistä tuojahaarakkeista.

Harmaan aineen kato kohdistuu erityisesti otsalohkon alueille. Nämä osallistuvat ihmisen oman toiminnan säätelyyn, yllykkeiden hillintään ja älyllisiin toimintoihin.

”Alkoholisteilla aivomuutokset voivat liittyä esimerkiksi retkahtamisherkkyyteen. Mitä enemmän muutoksia on, sitä herkemmin ihminen retkahtaa”, Hyytiä sanoo.

Myös pikkuaivot voivat alkoholistilta surkastua. Se näkyy motorisina häiriöinä kuten katkokävelynä.

Hyvä uutinen on se, että raitistuminen aina kannattaa.

”Pitkittäistutkimuksista nähdään, että aivot toipuvat alkoholin vaikutuksesta. Voi kuitenkin mennä viikkoja siihen, että esimerkiksi muistitoiminnot palautuvat ennalleen juomisen lopettamisen jälkeen.”

Aivojen kaikkinainen palautuminen saattaa kestää vieläkin kauemmin.

”Mitä pidempään raittius jatkuu, sitä paremmin aivot korjautuvat. Kysymys voi olla kuukausista tai vuosista. Se on yksilöllistä ja riippuu myös edeltävän altistuksen määrästä ja kestosta. Ei voi sanoa tarkkaa aikaa”, Hyytiä kertoo.

Harmaan ja valkean aineen palautumisen, muistin elpymisen ja fyysisten riippuvuusoireiden jälkeen on kuitenkin vielä yksi alkoholismin aikaansaama aivomuutos, josta ei hevin pääse eroon. Hermoverkkoihin ovat nimittäin iskostuneet juomisen himoa säätävät opitut tavat. Siksi ihminen voi vuosien raittiudenkin jälkeen retkahtaa ryyppäämää.

Vaikka syvimmät jäljet aivoihin jättää alkoholismi, myös riskikäyttäjilläkin näkyy muutoksia aivoissa. Aivokuvantamistutkimukset osoittavat, että heidän aivonsa reagoivat alkoholin läsnäoloon eri tavalla kuin kohtuukäyttäjän. Nämä muutokset voivat enteillä riippuvuuden kehittymistä.

”Vielä ei tiedetä tarpeeksi siitä, kuinka kauan pitää juoda riskirajalla. Ei myöskään tiedetä tarkasti, mitä aivoissa muuttuu, kun riippuvuus syntyy. Kukaan ei ole koskaan määrittänyt tarkkaa riski- tai turvarajaa alkoholin käytölle”, Hyytiä sanoo.

Riippuvuus ei kuitenkaan kehity hetkessä. Tarvitaan juomista pitkään ja paljon.

Aikuisten aivot ovat paremmassa suojassa alkoholilta kuin nuorten. Aivot kypsyvät nuoruudessa 18-20 ikävuoteen saakka, ja tuona aikana alkoholilla lotraaminen ei tee niille hyvää. Runsas alkoholin käyttö voi rapauttaa älyllisiä suorituksia ja itsesäätelyn kykyä. Vaikutukset tulevat esiin vasta hyvin runsaasta ja tiheästä juomisesta.

Nuorten lyhytaikaisestakin juomisesta voi olla pitkäaikaisia seurauksia.

”Siitä voi alkaa syrjäytymisen kierre. Varhainen päihdekäyttö ennustaa myös myöhemmän riippuvuuden riskiä. Mitä pidempään pystyy pitkittämään päihteiden käytön aloittamista, sitä parempi se on nuorille”, tähdentää Hyytiä.

Markku Ulander / Lehtikuva
Vasta pitkäaikainen runsas juominen tekee aivoissa tuhoja.
Vasta pitkäaikainen runsas juominen tekee aivoissa tuhoja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!