Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus sisällissodasta: Valkoiset teloittivat yli 200 punaista naista Hennalan vankileirillä

Teloituksiin yllyttivät rotuhygieniaopit, arvioi tutkija.

Tiede
 
Vangitut naiskaartilaiset matkalla Hennalaan saksalaisten ja suomalaisten sotilaiden vartioimina. Kuvan on ottanut tuntematon saksalaissotilas.
Vangitut naiskaartilaiset matkalla Hennalaan saksalaisten ja suomalaisten sotilaiden vartioimina. Kuvan on ottanut tuntematon saksalaissotilas.

Valkoiset teloittivat ilman oikeudenkäyntiä 218 punaista naista Hennalan vankileirillä Lahdessa vuoden 1918 sisällissodan lopussa. Teloitusten yhtenä yllykkeenä oli rotuhygienia, tulkitsee tutkija.

Surmalukuun päätyi yhteiskuntatieteiden maisteri Marjo Liukkonen lisensiaattitutkimuksessaan, jonka hän on tehnyt Lapin yliopistossa.

”Olen ihan varma, että heitä oli paljon enemmänkin”, Liukkonen sanoo.

Valtioneuvoston kanslian Suomen sotasurmat -projektissa Hennalassa teloitettujen naisten lukumääräksi on saatu 103. Jotkut ovat esittäneet huomattavasti suurempiakin lukuja. Esimerkiksi Työväenarkiston terroritilaston mukaan leirillä teloitettiin 600 naista.

Liukkosen arvio perustuu Sotasurmat-hankkeen tietojen lisäksi muun muassa pidätyskortteihin, joita saksalaiset laativat kiinni ottamistaan punaisista. Punaisten joukot antautuivat Lahden seudulla nimenomaan saksalaisjoukoille.

Liukkonen kahlasi läpi kaikki 26 000 pidätyskorttia, joita oli kutakin vanki kohti kaksi kappaletta, ja laski niistä naiset. Hänelle selvisi, että leirillä oli ollut kaikkiaan 2 216 eri-ikäistä naista, tyttölapset mukaan lukien. Aiempi arvio on ollut vain runsaat kolmesataa.

Alle 15-vuotiaita lapsia leirille joutui 289, Liukkonen laski. Nuorimmat heistä olivat vasta kaksikuisia.

Teloitettujen naisten lukumäärä selvisi, kun Liukkonen huomasi, että pidätyskorttien tiedot ja sotasurmatietokannan tiedot eivät täsmänneet.

Tietokannassa löytyi naistaistelijoiden kohdalta ’kaatui’ tai ’katosi’ -merkintöjä. Kuitenkin monista näistä naisista oli tehty pidätyskortti sen jälkeen, kun heidät oli merkitty kaatuneeksi.

”Jos väitetään, että henkilö on kaatunut huhtikuussa sodassa ja hänet on kuitenkin toukokuun ensimmäisenä päivänä pidätetty, silloin luultavasti ei pidä paikkansa, että hän on kaatunut sodassa”, Liukkonen kertoo.

Hän päätteli, että nämä naiset oli teloitettu. Lisää tietoja arvionsa tueksi hän sai naiskaarteista tehdyistä kirjoista sekä seurakuntien ilmoituksista teloitetuista ja kadonneista.

Marjo Liukkonen toteaa, että naisten teloitusten käyttövoimana oli ”suomalaisen porvariston luokkaruumiin rakennusprojekti” ja rotuhygienia. Tulkinnan mukaan valkoiset halusivat karsia turmeltuneina ja korskeina pidettyjä punaisia naissotilaita, jotka nähtiin uhkana porvariston puhtaalle seksuaalisuudelle.

Teloitetut olivat keksimäärin 20-vuotiaita. Huomattava enemmistö heistä oli tehtaalaisia ja rivisotilaita. Liukkonen havaitsi, että kun miehistä teloitettiin etupäässä johtajia, naisista teloitettiin lähinnä rivisotilaita.

”Mietin, miksi naissotilaista piti päästä eroon. He olivat aika erinäköisiä kuin sen aikaiseen naisihanteeseen nähden. Heillä oli lyhyet hiukset ja housut jalassa”, Liukkonen kertoo.

Tällaiset naiset eivät sopineet valkoisten naiskuvaan. Vankileirin johtaja, majuri Hans Kalm oli innostunut pataljoonaansa kuuluneen ja sittemmin urheiluvaikuttajana tunnetun Lauri ”Tahko” Pihkalan ja tämän isoveljen Martti Pihkalan rotuhygieenisistä opeista.

Vanhempi Pihkala oli kirjoittanut kirjan Minkälainen Suomi meidän on luotava. Siinä hän varoittaa lyhyttukkaisista, miestä jäljittelevistä naisista, jotka eivät ymmärrä, että naisen tehtävä on synnyttää terveitä lapsia. Hän ehdotti, että ”ns. yleiset naiset suurkaupungeista ja tehdasseuduilta kootaan ja siirretään erikoisiin laitoksiin, joissa niitä asianmukaisesti käsitellään, eikä heitä ole koskaan päästettävä vapaaksi”.

”Hänen oppinsa oli otettu käyttöön suoraan leireillä”, Liukkonen sanoo.

Jotkut ovat väittäneet, että naisia olisivat teloittaneet saksalaiset. Täysin toinen kuva tuli entisten vankien, vapaussodan rintamamiesten ja saksalaisten upseerien muistelmista, joita Liukkonen kävi läpi tutkimustaan varten.

”Kaikki olivat yksimielisiä siitä, että ampujia olivat nimenomaan valkoiset sotilaat”, hän kertoo.

Saksan Itämeren divisioonan komentaja nimenomaan korosti muistelmissaan sitä, että oli sanonut alaisilleen, että saksalaiset sotilaat vain pidättävät ja kuljettava vangit leireille, mutta eivät missään tapauksessa saa osallistua vankien rankaisemiseen.

”En kiistä, etteivätkö saksalaiset olisi voineet jonkun ampua, mutta se ei ollut heillä projektina”, Liukkonen sanoo.

Vangit sekä suomalaiset ja saksalaiset sotilaat muistelevat, että valkoisten suomalaisten ja saksalaisten välit olivat todella huonot. Nokikkain olo ilmeni monenlaisina konflikteina.

”On monia tilanteita, joissa suomalaiset ovat ampumassa miehiä tai naisia ja saksalaiset tulevat keskeyttämään sen”, Liukkonen kuvaa.

Hän uskoo, että naiset saivat kärsiä suomalaisten ja saksalaisten sotilaiden väleistä.

”Aina kun on konflikti suomalaisten ja saksalaisten välillä, siihen tuntuu liittyvän punaiset naisvangit. Olen varma, että joidenkin naisten kohtaloksi koitui se, että saksalaiset veivät kaikki naiset leirillä ja kaupungilla”, Liukkonen sanoo.

Saksalaiset saivat hänen mukaansa kaiken kunnian, hienoimman hotellin, komeimmat juhlat, parhaan sotasaaliin ja he suhtautuivat vielä ylimielisesti suomalaisiin.

”Eikä heitä voinut edes ampua, koska suomalainen pataljoona oli alistettu saksalaisprikaatin alaisuuteen. Saksalaisten mielimiä naisia sen sijaan oli mahdollista ampua, koska heidän yhteiskunnallinen arvonsa oli alhainen”, Liukkonen selittää.

Joissain aiemmissa tutkimuksissa on väitetty, ettei ole todisteita leirillä tapahtuneista raiskauksista. Tämä ei Liukkosen mukaan pidä paikkana, sillä etenkin miesvankien muistelmissa kerrotaan raiskauksista. Tekijöinä ovat olleet sekä suomalaiset sotilaat ja vartijat että saksalaiset sotilaat.

”Varsinkin teloitetut naiset ilmeisesti säännönmukaisesti raiskattiin”, Liukkonen arvioi.

Liukkosen lisensiaattitutkimus tarkastetaan Lapin yliopistossa 4. huhtikuuta.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!