Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siperiasta löydettiin pakastuneet leijonanpennut – leijona saattoi muinoin hallita Suomessakin

Uyanin ja Dinan elinaikana leijona hallitsi myös Euroopassa – ehkä jopa Suomessa.

Tiede
 
Maija Karala
Luolaleijonan pentu löytyi pakastuneena Jakutskista Siperiasta viime vuoden lopulla.
Luolaleijonan pentu löytyi pakastuneena Jakutskista Siperiasta viime vuoden lopulla.

Syrjäiseltä Itä-Siperian seudulta löydettiin viime vuonna kaksi täydellisesti säilynyttä luolaleijonan pentua. Tönköksi jäätyneillä pennuilla on kullankeltainen turkki, korvat ja viiksetkin paikoillaan.

Pennut saivat nimikseen Uyan ja Dina. Pulskan kotikissan kokoisten pentujen maitohampaat olivat vasta puhkeamassa, kun emon ikiroutaan kaivaman pesäkolon suu todennäköisesti romahti. Pennut säilyivät kylmäkellarissaan viime vuoteen saakka.

Aiemmin luolaleijonasta on löydetty vain luita. Eläimen ulkonäkö oli silti tiedossa, kiitos kivikauden taiteilijoiden.

Ranskassa Chauvetin luolassa on säilynyt kymmeniä jääkautisia leijonamaalauksia. Niissä eläimet ovat nykyleijonien näköisiä, vain vähän suurempia. Uroksilta tosin puuttuu harja.

Ennen nykyihmisen maailmanvalloitusta leijona oli todellinen eläinten kuningas. Se oli luultavasti maailman laajimmalle levinnyt nisäkäs.

Leijonan elinalue ulottui Afrikan eteläkärjestä aina Väli-Amerikkaan saakka. Euraasian ja Alaskan leijonia kutsutaan luolaleijoniksi.

Astelivatko Uyanin ja Dinan lajitoverit Suomenkin kamaralla? Ehkä, mutta mannerjää on murskannut melkein kaikki merkit viime jäätiköitymistä edeltäneestä luonnostamme.

Suomessa oli ainakin mammutteja, kertovat kymmenkunta yksittäistä luulöytöä. Viimeisin mammutinluu tuli esiin vuonna 2005 ruoppaustöiden aikana Vuosaaren satamasta, Helsingistä.

Luolaleijonan luita on löytynyt Britanniasta, Hollannista ja Saksasta, mutta ei Tanskasta, Ruotsista eikä Suomesta.

”Skandinavia näyttää olleen juuri ja juuri luolaleijonan levinneisyyden pohjoispuolella”, sanoo jääkautisiin nisäkkäisiin erikoistunut professori Anthony Stuart Durhamin yliopistosta.

Stuart ei kuitenkaan osaa sanoa, miksi leijona olisi jättänyt Pohjolan asuttamatta, kun sen suosikkisaalis poro oli ja on yhä meillä yleinen. Ilmaston kylmyys sitä ei ainakaan estänyt. Siperiassa se eli paljon ankarammissa oloissa.

Sukupuutto kohtasi luolaleijonaa kymmenen tuhatta vuotta sitten. Vähintään sen ikäisiä lienevät Uyan ja Dinakin. Radiohiiliajoitusta ei ole vielä tehty.

Sukupuuton syistä on kiistelty tulisesti vuosikaudet. Jääkauden lopulla usealta mantereelta ja monilta saarilla katosivat suuret eläimet. Kato seurasi suurin piirtein nykyihmisen leviämistä. Monet tutkijat epäilevätkin ihmistä ratkaisevaksi tekijäksi.

Euroopasta katosivat leijonien lisäksi muun muassa mammutit, sarvikuonot, sapelihammaskissat ja hyeenat.

Samaan aikaan ilmasto ja kasvillisuus muuttuivat rajusti. Ilmasto lienee ollut vähintään osasyyllinen suurten eläinten häviämiseen.

”Luolaleijona katosi, kun ilmasto lämpeni ja kävi kosteammaksi. Lumisateet yleistyivät, ja ruohomaiden tilalle nousi pusikkoa ja metsää”, Stuart selittää.

Leijona ei silti jäänyt asumaan vain savannille. Kahdeksan tuhatta vuotta sitten se levisi uudelleen Euraasiaan.

Uuden aallon leijonista on löydetty merkkejä Bulgariasta, Unkarista ja Ukrainasta. Kreikassa niitä oli vielä antiikin aikoina. Syyriasta ja Turkista leijona katosi vasta 1800-luvun lopulla.

Tällä kertaa sukupuuton syystä ei ole epäilyksen häivää: se oli yletön metsästys.

Intiassa Girin metsässä sinnittelevät viimeiset rippeet aasianleijonista, joiden suojelutyössä Korkeasaarikin on mukana. Yksilöitä on reilut viisisataa.

Jos jalopeura kuuluu luontaiseen eläimistöön melkein kaikkialla, olisiko se syytä palauttaa?

Villiinnyttäminen eli rewilding on luonnonsuojelun uusi oppisuunta, joka korostaa suurten eläinten merkitystä. Euroopan suojelualueilla luontoon vapautetaan jo visenttejä, hirvieläimiä, nautoja ja hevosia.

Amerikassa on ehdotettu leijonia preerialle korvaamaan kadonnutta amerikanleijonaa.

Suurin osa tutkijoista suhtautuu jääkauden suurpetojen vapauttamiseen epäillen.

”Seuraukset olisivat ennalta-arvaamattomia ja luultavasti katastrofaalisia,” Stuart tyrmää.

Ei ole takeita, että afrikan- tai aasianleijona toimisi nyky-Euroopan luonnossa samalla tavalla kuin luolaleijona jääkaudella.

Silti ajatus väkisin viehättää. Jospa Suomenkin tunturien kupeessa olisi leijonien kaivamia pesäkoloja pienine pentuineen.

Vaan mitä mahtaisivat poroisännät sanoa, jos heidän porojaan jahtaisivat susien lisäksi leijonat?

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!