Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat keksivät käänteisen fotosynteesin, johon kukaan ei ole älynnyt kiinnittää huomiota

Auringonvalo pystyy paitsi rakentamaan, myös hajottamaan kasvimassaa, hoksasivat tanskalaistutkijat. Tämä voi jouduttaa muun muassa biopolttoaineiden tuotantoa.

Tiede
 
Kimmo Taskinen / HS
Auringonvalon avulla lehtivihreä tuottaa kemiallista energiaa – ja myös hajottaa kemikaaleja.
Auringonvalon avulla lehtivihreä tuottaa kemiallista energiaa – ja myös hajottaa kemikaaleja. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Fotosynteesissä eli yhteyttämisessä lehtivihreä tuottaa kemiallista energiaa auringonvalon avulla. Kööpenhaminan yliopiston tutkijat ovat nyt keksineet, että saman reaktion voi valjastaa toimimaan myös toisin päin: lehtivihreä pystyy käyttämään Auringon energiaa myös näiden kemikaalien hajottamiseen.

Havaintoa voidaan mahdollisesti soveltaa esimerkiksi biopolttoaineiden aiempaa nopeampaan tuotantoon.

”Se on aina ollut aivan nenämme alla, mutta kukaan ei ole kiinnittänyt siihen huomiota: Auringon avulla tapahtuva fotosynteesi ei ainoastaan saa kasveja kasvamaan, vaan samoja periaatteita voidaan soveltaa myös kasviaineksen hajottamiseen, jolloin kemialliset aineet voidaan vapauttaa”, kertoo Kööpenhaminan yliopiston professori Claus Felby tutkimustiedotteessa.

”Toisin sanoen, suora auringonvalo ohjaa kemiallisia prosesseja. Auringonvalon valtavaa energiaa voidaan käyttää niin, ettei prosessiin tarvita muita energianlähteitä.”

Kasvimassan hajottamiseen tarvitaan auringonvalon ja lehtivihreän lisäksi mono-oksigenaaseiksi kutsuttuja entsyymejä, joita löytyy useista sienistä ja bakteereista. Ihminen on käyttänyt näitä entsyymejä kasviaineksen hajottamiseen ennenkin, mutta ilman auringonvaloa prosessi on ollut huomattavasti hitaampi.

Auringonvalon avulla tuntien tai päivien mittainen prosessi lyhenee minuuttien mittaiseksi, ainakin tanskalaistutkijoiden koeputkissa.

”Tämä on mullistava löytö, joka voi muuttaa polttoaineiden ja kemikaalien teollisen valmistuksen ja samalla vähentää saasteita”, Felby hehkuttaa.

Käytännössä tämä tarkoittaisi esimerkiksi biojätteen metaanin muuntamista metanoliksi, joka kelpaa erilaisten polttoaineiden raaka-aineeksi. Näiden visioiden vahvistamiseksi tarvitaan vielä lisää tutkimusta.

Tutkijat eivät vielä osaa sanoa, miten yleinen tällainen käänteinen fotosynteesi on luonnossa, mutta he pitävät mahdollisena, että sienet ja bakteerit käyttävät sitä päästäkseen hyödyntämään kasvien sisältämiä sokereita ja ravinteita.

Tutkimuksen julkaisi Nature Communications.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!