Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avaruusasemalla kokeillaan puhallettavaa avaruushotellia

Huone tuodaan kiertoradalle taitettuna avaruusrahtina – ja sitä käytetään ehkä joskus avaruushotellina.

Tiede
 
nasa / bigelow aerospace
Avaruusaseman kylkeen havitellaan puhallettavaa lisähuonetta.
Avaruusaseman kylkeen havitellaan puhallettavaa lisähuonetta. Kuva: nasa / bigelow aerospace

Avaruusasema ISS saa pian lisää tilaa Maata kiertävälle radalle ensi kertaa sitten vuoden 2011.

Uusi huone on erikoinen. Se tuodaan kiertoradalle taitettuna avaruusrahtina – ja sitä käytetään ehkä joskus avaruushotellina.

Beamiksi kutsuttu hotelli on valmistettu pehmeästä ja taitettavasta kankaasta. Valmistaja on yksityinen avaruusyhtiö Bigelow Aerospace.

Yhtiö ei halua kertoa tarkemmin, mitä materiaalia ”puhallettava” avaruushotelli on. Yhtiö kuitenkin vannottaa, että sen seinät kestävät avaruudessa.

Beamin vie kiertoradalle avaruusyhtiö Space X:n kapseli Dragon. Hotelli kohoaa perjantaina Floridasta osana Dragonin rahtikuormaa avaruusasemalle, kertoo Nasa tiedotteessaan.

Bigelow kokeili Beamin pienempiä versiota Maan päällä jo vuonna 2006. Nyt isompi kiinnitetään avaruusasemaan.

Suunnitelmissa on, että Beam on kiinni avaruusasemassa kaksi vuotta. Koska avattavaa avaruushuonetta vasta testataan, astronautit eivät asuta sitä heti pysyvästi.

Alussa testataan, kestääkö aseman kuori pienten meteoroidien iskuja ja avaruuden säteilyä. Myös huoneen lämpötilan pitää pysyä vakaana.

”Miehistö menee tilaan tietyin väliajoin ja kerää tietoa”, sanoo Joel Montalbano, joka on Nasassa avaruusaseman johtoryhmässä.

Avaruusaseman uudessa huoneessa ei ole ikkunoita, ja se on lähes tyhjä ottamatta lukuun valvontalaitteita. Silti se voi joskus tarjota miehistölle hetkeksi paikan vetäytymiseen.

Huone on avattuna noin neljä metriä pitkä leveimmästä kohdastaan yli kolme metri. Jos huoneen tekniikka toimii, Bigelow rakentaa ehkä joskus oman avaruusaseman samanlaisista osista. Se voi palvella tutkijoita tai olla hotelli esimerkiksi avaruusturisteille.

Avaruusturismia on suunnitellut alkavaksi jo 2018 esimerkiksi Blue Origin -yhtiö. Bigelow-yhtiön perustaja Robert Bigelow omistaa hotelliketjun maan päällä, kertoo New Scientist.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!