Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Proteiinipitoinen ruokavalio muovasi neandertalien leveän rintakehän

Tiede
 
NIKOLA SOLIC reuters
Neadertaliperhe viettää koti-iltaa kroatialaisen Krapinan museon kuvassa.
Neadertaliperhe viettää koti-iltaa kroatialaisen Krapinan museon kuvassa. Kuva: NIKOLA SOLIC reuters

Vankkatekoisella neandertalinihmisellä oli muhkeampi rintakehä ja leveämpi lantio kuin nykyihmisellä, ja nyt on selvinnyt mahdollinen syy tähän anatomiseen eroon.

Sukulaislajin muodot ovat ilmeisesti evolutiivinen sopeuma proteiinipitoiseen ruokavalioon, johon neandertalien piti turvautua Euroopan jääkauden aikana. Näin esittävät Tel Avivin yliopiston arkeologit American Journal of Physical Anthropology -lehdessä.

Jääkauden talvina ei ollut tarjolla kasveista saatavia hiilihydraatteja. Siksi neandertalit olisivat joutuneet hankkimaan 74–85 prosenttian kaloreistaan eläinten rasvasta, laskevat tutkijat. Kuitenkin suurissa saaliseläimissä rasvaa oli tarjolla vain rajallinen määrä, ja se lisäksi hupeni talvisin.

Neandertalit saivat siis ruoastaan liian vähän energiaa. Tämä johti israelilaisten tutkijoiden mukaan siihen, että sukulaislajin elimistö alkoi sopeutua tarvittavien kaloreiden hankintaan eläinten proteiinista.

Eläinkokeet ovat osoittaneet, että proteiinipitoinen ruokavalio suurentaa maksaa ja munuaisia. Maksa merkitys kasvaa, koska se muuntaa proteiinin elimistön tarvitsemaksi energiaksi. Proteiiniravinto kuormittaa myös munuaisia ja virtsarakkoa, sillä se lisää tarvetta poistaa proteiiniaineenvaihdunnassa muodostuvaa ureaa elimistöstä.

”Myös paljon lihaa syövillä arktisten alueiden alkuperäisasukkailla oli suuri maksa. Lisäksi he joivat runsaasti vettä, mikä kielii voimistuneesta munuaisten toiminnasta”, kertoo tutkija Miki Ben-Dor Tel Avivin yliopiston verkkosivulla.

Neandertaleilla suurentuneet maksa, munuaiset ja virtsarakko vaativat luustolta lisätilaa, mikä johti avarampaan rintakehään ja leveämpään lantioon, tutkijat päättelevät.

Sukulaislajin riippuvuus suurriistan lihasta ja rasvasta saattoi myös olla syynä lajin sukupuuttoonkin. Se tapahtui samoihin aikoihin kuin Euroopan suureläimistö alkoi kadota.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!